Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αγανάκτηση Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης





ΑΡ.ΠΡΩΤ.: 08 ΜΕΓΑΡΑ 22/02/2021

Σελ. 5




ΠΡΟΣ:

Αξιότιμο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας & Κρίσεων κ. Νικόλαο Χαρδαλιά



ΚΟΙΝ:

Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη


Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου


Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος κ. Στέφανο Κολοκούρη


Υπαρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ιάκωβο Κλεφτοσπύρο













ΘΕΜΑ: « Προτάσεις και θέσεις του Σωματείου μας ».




Αξιότιμε κ Υφυπουργέ πριν μερικές μέρες κλείσαμε ένα χρόνο από την τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήσαμε μαζί σας και έχουμε διανύσει και ένα χρόνο από την ψήφιση του Νόμου 4662/20 την αναδιάρθρωση της πολιτικής προστασίας.




Ορθώς και μπράβο σας προχωρήσατε στην πρόσληψη των 180 ΠΠΥ όπως και πριν λίγων ημερών και των 107 ΠΠΥ, με τον Νόμο που ψηφίστηκε έγινε τροποποίηση του 3938/11 και θα ανανεώνεται η πενταετία μέχρι συνταξιοδότησης.




Στην χρονιά που διανύσαμε αντιμετωπίσαμε ειδικά οι ΠΠΥ πολλά προβλήματα όπως μερικά από αυτά σας είχαμε αναφέρει και στην συνάντηση μας κάποια από αυτά είναι:




Στο άρθρο 161 του Νόμου 4662/20 έχει κάποια κενά σχετικά με τις μετακινήσεις των ΠΠΥ όπου δεν επιθυμούν την μετακίνηση τους με τι κριτήρια μπορεί να μετακινηθούν δεν το διευκρινίζει ο Νόμος καθώς λέει βάσει Μορίων όπου οι ΠΠΥ δεν έχουν Μόρια.


Έχουν δικαιωθεί δικαστικά μια μερίδα Συναδέλφων για το επικίνδυνο και ανθυγιεινό των οδηγών και ακολουθούν και αλλά δικαστήρια και δεν έχει επανέλθει το επίδομα στους οδηγούς.


Για το ταμείο αλληλοβοήθειας σας το είχαμε αναφέρει ήσασταν θετικός εσείς και το επιτελείο σας αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια έχουμε κάνει έγγραφο και προς εσάς και προς τον πρόεδρο του ταμείου.


Για την μη κάλυψη νοσοκομειακής περίθαλψης σε περίπτωση συνταξιοδότησης των ΠΠΥ.


Παραμένουν απροσδιόριστα τα καθήκοντα των ΠΠΥ βάσει του Νόμου 4249/14 άρθρο 98 παράγραφος 3 ενώ υπάρχει η παράγραφος 5 όπου ορίζει ότι τα καθήκοντα των ΠΠΥ εναρμονίζονται με αυτά του πυροσβεστικού προσωπικού με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικων και διοικητικής μεταρρύθμισης.


Κάποιοι από τους ΠΠΥ έχουν βγάλει απολυτήριο λυκείου το έχουν καταθέσει στην υπηρεσία τους αλλά δεν μπορεί να προσμετρήσει ως ΔΕ και πληρώνονται με ΥΕ.




Σχεδόν όλα από τα παραπάνω μπορούν να ξεπεραστούν αλλάζοντας με Νομοθετική Ρύθμιση και να ενταχθούμε από το ενιαίο μισθολόγιο στο ειδικό μισθολόγιο στην κατηγορία Δ των ειδικών φρουρών και έτσι λύνονται κάποιες από τις παθογένειες θεωρούμε ότι δεν μπορούν να επιχειρούν 67+ χρόνων πυροσβέστες κάτω από αντίξοες συνθήκες είμαστε ένα ένστολο και μοναδικό προσωπικό όπου δεν υπαγόμαστε στο ειδικό μισθολόγιο.




Παρακάτω σας παραθέτουμε δυο Προτεινόμενες Ρυθμίσεις για την ένταξη μας στο Ειδικό Μισθολόγιο και την ένταξη μας στα ταμεία του δημοσίου




ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Η περίπτωση Δ΄ του άρθρου 124 του Ν 4472/2017 «Κατηγορίες μισθολογικής κατάταξης» επαναδιατυπώνεται ως εξής: «Δ. Κατηγορία Δ΄: για τους Ειδικούς Φρουρούς - Συνοριακούς Φύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας και τους Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης του Πυροσβεστικού Σώματος»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη ρύθμιση με την οποία εντάσσονται οι Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) στις διατάξεις των ρυθμίσεων του Ειδικού Μισθολογίου (άρθρα 124 επ. Ν 4472/2017) που εφαρμόζονται και στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό αντικαθίσταται ουσιαστικά μία αδικία σε βάρος της ιδιαίτερης αυτής κατηγορίας Προσωπικού της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Ειδικότερα με την ένταξη των Π.Π.Υ., που προλαμβάνονται με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου για την πενταετή θητεία, η οποία ανανεώνεται υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της παρ 7 του άρθρου 15 του Ν 3938/2011, στο ¨Ειδικό Μισθολόγιο¨ των μόνιμων Πυροσβεστών, αίρεται η σε βάρος τους μισθολογική ανισότητα, καθόσον ασκώντας ουσιαστικά τα ίδια καθήκοντα με τους μόνιμους Πυροσβέστες, αμείβονται με το Ενιαίο Μισθολόγιο των πολιτικών δημοσίων υπαλλήλων λαμβάνοντας λιγότερες αποδοχές εν σχέσει με το μόνιμο Πυροσβεστικό Προσωπικό. Συνεπώς κατά το μέρος που ασκούν τα ίδια ή εν πάση περιπτώσει απολύτως συναφή καθήκοντα με αυτά των μονίμων, συντρέχει για τους Π.Π.Υ., ο ίδιος δικαιολογητικός λόγος, ο οποίος επέβαλε την ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των μονίμων Πυροσβεστών.

Εξάλλου με την προτεινόμενη ρύθμιση και την ένταξη των Π.Π.Υ. στην κατηγορία Δ΄ της μισθολογικής κατάταξης του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, αντιμετωπίζονται ενιαία οι ιδιαίτερες κατηγορίες προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κατά το μέρος που στην κατηγορία αυτή (Δ΄) εντάσσονται οι Ειδικοί Φρουροί και Συνοριακοί Φύλακες της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι προσλαμβάνονται με τους ίδιους ουσιαστικά όρους με τους Π.Π.Υ. [αντικειμενικά και προκαθορισμένα (μοριοδοτούμενα) κριτήρια], την ίδια σχέση εργασίας (δημοσίου δικαίου για ορισμένου χρόνου θητεία), ενώ και η ένταξή τους στο μόνιμο προσωπικό της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής αντίστοιχα διέπεται από συναφείς ρυθμίσεις ως προς τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια.





Η δεύτερη πρόταση μας είναι όταν ενταχθούμε στο ειδικό μισθολόγιο να ενταχθούμε και στα ταμεία του δημοσίου για να απαλειφθεί και το συνταξιοδοτικό των ΠΠΥ.





ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΡΥΘΜΙΣΗ

Οι πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) του Πυροσβεστικού Σώματος, μετά την υπαγωγή τους στις διατάξεις του ‘’ειδικού μισθολογίου’’ (άρθρα 124-127 Ν 4472/2017) και την εξομοίωσή τους μισθολογικά με τους μόνιμους Πυροσβεστικούς Υπαλλήλους, υπάγονται για τους κλάδους κύριας ασφάλισης ασθένειας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών, όπως και τα μόνιμα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στον e-ΕΦΚΑ σύμφωνα με τα άρθρα 4, 51, 51 Α και 53 του Ν 4387/2016, καθόσουν στον μετονομασθέντα φορέα e-ΕΦΚΑ εντάχθηκε από 01-03-2020, τόσο o ΕΦΚΑ, στον κλάδο κύριας σύνταξης του οποίου είχε ενταχθεί ο Τομέας Ασφαλισμένων του Δημοσίου, όσο και το καταργηθέν Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.), στο οποίο είχε ενταχθεί Ο Τομέας Επικουρικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος (Τ.Ε.Α.Υ.Π.Σ.) του πρώην Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.





ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη ρύθμιση, επιχειρείται η υπαγωγή του συνόλου του Πυροσβεστικού Σώματος των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (Π.Π.Υ.) και των μονίμων Πυροσβεστικών υπαλλήλων σε ενιαίο καθεστώς ασφάλισης για τους κλάδους κύριας σύνταξης, ασθένειας και Επικουρικής Ασφάλισης. Τούτο διότι μετά την ένταξη των Π.Π.Υ. που συνδέονται με το Δημόσιο με σχέση δημοσίου δικαίου στο ‘’ειδικό Μισθολόγιο’’ των μόνιμων Πυροσβεστών (Ν 4472/2017) κρίθηκε επιβεβλημένη η υπαγωγή τους στο ίδιο καθεστώς κοινωνικής ασφάλισης για λόγους ίσης μεταχείρισης.









Αξιότιμε κ Υφυπουργέ για όλα τα παραπάνω είναι ενήμερη και σύμφωνη και η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σωματος, παρακαλούμε να τα εξετάσετε με την δέουσα βαρύτητα και ευχαριστούμε για τον χρόνο σας.




Για άλλη μια φορά οι αδικημένοι είναι οι ΠΠΥ.




Εκεί που θέλατε και καλά κάνατε κλέψατε την πρόταση μας και σε λιγότερο απο 6 Μηνες κάνατε την ΕΜΟΔΕ, την εντάξατε στο ειδικό μισθολόγιο κατηγορία Δ, βγάλατε ρύθμιση και τους δίνετε το επίδομα επικίνδυνης εργασίας ( λες και οι υπόλοιποι Πυροσβέστες έχουν αλλά καθήκοντα αντί να το δώσετε σε όλους ) και τώρα και καλά κάνατε εντάσσονται και στο μίνι ασφαλιστικό για την εξαγορά της μάχιμης πενταετίας γιατί πολύ απλά είναι στο ειδικό μισθολόγιο κατηγορία Δ όπως σας είχαμε προτείνει εξ αρχής εμείς να ενταχθούν οι ΠΠΥ εδώ και δυο χρόνια.




Δεν φτάνει μόνο αυτό αλλά στο έγγραφο μας αναφέρουμε και άλλα 6 πράγματα όπου τα περισσότερα δεν έχουν κόστος.




1️⃣ περι μετακινήσεις ΠΠΥ βασει του άρθρου 161 όπου θέλει τροποποίηση ( ακόμα περιμένουμε )




2️⃣ Έχουν δικαιωθεί δικαστικά μια μερίδα Συναδέλφων για το επικίνδυνο και ανθυγιεινό των οδηγών και ακολουθούν και αλλά δικαστήρια και δεν έχει επανέλθει το επίδομα στους οδηγούς.( ακόμα περιμένουμε )




3️⃣ Για το ταμείο αλληλοβοήθειας σας το είχαμε αναφέρει ήσασταν θετικός εσείς και το επιτελείο σας αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια έχουμε κάνει έγγραφο και προς εσάς και προς τον πρόεδρο του ταμείου. ( Παρόλο που είναι θετικοί όλοι ακόμα περιμένουμε )




4️⃣ Για την μη κάλυψη νοσοκομειακής περίθαλψης σε περίπτωση συνταξιοδότησης των ΠΠΥ ( ακόμα περιμένουμε )




5️⃣ Παραμένουν απροσδιόριστα τα καθήκοντα των ΠΠΥ βάσει του Νόμου 4249/14 άρθρο 98 παράγραφος 3 ενώ υπάρχει η παράγραφος 5 όπου ορίζει ότι τα καθήκοντα των ΠΠΥ εναρμονίζονται με αυτά του πυροσβεστικού προσωπικού με προεδρικό διάταγμα μετά από πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Οικονομικων και διοικητικής μεταρρύθμισης ( ακόμα περιμένουμε )




6️⃣ Κάποιοι από τους ΠΠΥ έχουν βγάλει απολυτήριο λυκείου το έχουν καταθέσει στην υπηρεσία τους αλλά δεν μπορεί να προσμετρήσει ως ΔΕ και πληρώνονται με ΥΕ ( ακόμα περιμένουμε )




Εδώ και δυο χρόνια έχουμε καταθέσει πρόταση όπου λύνει σχεδόν όλες τις παθογένειες και έαν είχε υλοποιηθεί θα είχαν ενταχθεί οι ΠΠΥ και στην Πλασματική Πενταετία ( διότι όλοι είχαν ασφάλιση στο δημόσιο πριν το 2011 ), και στην πρόσθετη εργασία πέρα του πενθημέρου όπου βγήκε φέτος, και στο επίδομα επικίνδυνης εργασίας διότι στην ΕΜΑΚ, στο ΜΕΤΠΕ αλλά και στην ΕΜΟΔΕ υπηρετούν ΠΠΥ χωρίς να παίρνουν το εν λόγο επίδομα ( λες και έχουν αλλά καθήκοντα η κάνουν λιγότερα πράγματα από τους άλλους )




Το εν λόγο έγγραφο το έχουμε καταθέσει και στην καινούργια ηγεσία πολιτική και φυσική.



















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια