Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μια ακόμη εργάτρια θύμα στο βωμό του κέρδους


Εκεί που σώζονται ζωές, εκεί που δίνεται καθημερινά αγώνας για να θεραπευτούν ασθενείς, μια εργάτρια ακρωτηριάστηκε χθες, θύμα της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων νοσοκομείων και της απόλυτης ασυδοσίας των εργολάβων, που για να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους αδιαφορούν εντελώς για τη ζωή και την ασφάλεια των εργατών και εργατριών, που τους αντιμετωπίζουν σαν αναλώσιμα είδη.

Η εργάτρια ήταν καθαρίστρια και υποχρεώθηκε από τον εργολάβο να εργαστεί στη θηριώδη πρέσα που σιδερώνουν τον ιματισμό του νοσοκομείου (βλέπε φωτογραφία). Δηλαδή, να κάνει μια δουλειά για την οποία ήταν εντελώς ανεκπαίδευτη και μάλιστα σε ένα μηχάνημα παμπάλαιο και ασυντήρητο. Η εργάτρια πήγε να «σώσει» ένα σεντόνι που είχε μπει στραβά και η πρέσα τής έπιασε το χέρι. Το μηχάνημα δεν είχε μηχανισμό αυτόματης αδρανοποίησης, το μπουτόν δεν δούλευε! Ευτυχώς που οι συνάδελφοι της εργάτριας έτρεξαν και κατέβασαν τον γενικό διακόπτη, αλλιώς θα έχανε και τη ζωή της. Εχασε, όμως, το χέρι της από τον αγκώνα.

Οι ευθύνες της διοίκησης του Νοσοκομείου και των προϊσταμένων στην καθαριότητα και τις τεχνικές υπηρεσίες είναι αυταπόδεικτες. Από πότε είχε να συντηρηθεί το συγκεκριμένο μηχάνημα; Γιατί δεν λειτουργούσε μηχανισμός αυτόματης ακινητοποίησης; Πώς επετράπη στον εργολάβο να χρησιμοποιεί προσωπικό καθαριότητας στο χειρισμό βαριών μηχανημάτων, που δεν έχουν καμιά εκπαίδευση;

Αναζητούμε τον κοινό διοικητή των δύο Νοσοκομείων Παίδων Εμμανουήλ Παπασάββα για να μας απαντήσει σ’ αυτά και άλλα ερωτήματα και θα επανέλθουμε. Προς το παρόν, σημειώνουμε πως αυτά είναι τα αποτελέσματα της ιδιωτικοποίησης που προωθείται εδώ και χρόνια στα νοσοκομεία του ΕΣΥ και έχει στηριχτεί από τις κυβερνήσεις όλων των χρωμάτων.
Η ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων

Παραθέτουμε την ανακοίνωση του σωματείου των εργαζόμενων στο «Π&Α Κυριακού», που αναφέρεται στην άθλια κατάσταση και στην ασυδοσία των εργολάβων:
ΕΝΙΑΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Γ.Ν. ΠΑΙΔΩΝ Π.& Α. ΚΥΡΙΑΚΟΥ
Τετάρτη, 24/08/2022
Οχι άλλο αίμα εργατών!
Μάρτυρες ενός νέου εργοδοτικού εγκλήματος γίναμε την Τετάρτη 24/08. Ακρωτηριάστηκε το χέρι συναδέλφου εργάτριας στα πλυντήρια, του εργολαβικού συνεργείου καθαρισμού (!), στην προσπάθειά της να «σώσει» ένα σεντόνι που είχε μπει στραβά στο μηχάνημα. Μάλιστα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το κουμπί έκτακτης ανάγκης καθυστέρησε να λειτουργήσει. Μόνο από την υπερπροσπάθεια των συναδέλφων που βρίσκονταν στο χώρο γλίτωσε το θάνατο.
Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα! Ηταν θέμα χρόνου να γίνει!
Οι αιτίες είναι γνωστές!
Οπως σε όλα τα τμήματα έτσι και στα πλυντήρια η εντατικοποίηση είναι στο φουλ. Είναι μεγάλη η πίεση στους εργαζομένους, πόσω μάλλον στους εργολαβικούς, να βγάλουν σωστά και γρήγορα τη δουλειά για να «εντυπωσιάσουν» το αφεντικό τους ώστε να παραμείνουν στη δουλειά.
Είναι γνωστές οι ελλείψεις στο προσωπικό, χρόνια τώρα, των πλυντηρίων. Λίγοι μόνο μόνιμοι βγάζουν δουλειά ολόκληρου νοσοκομείου με τη βοήθεια άλλων εργατών, που μπορεί να μην έχουν καθόλου εμπειρία και γνώση, ούτε καν τη στοιχειώδη εκπαίδευση στη λειτουργία των μηχανημάτων. Και για να καλυφθούν τα κενά βάζουν μέχρι και τις καθαρίστριες του νοσοκομείου να κάνουν τη δουλειά!
Χαρακτηριστικό είναι και το ότι τα μηχανήματα είναι παλαιωμένα. Σύμφωνα με μαρτυρίες εργαζομένων που είναι ήδη 25 χρόνια στη δουλειά, αυτά δεν έχουν αλλαχθεί!
Φτάνει πια! Δε μπορούν να παίζουν με τις ζωές μας στο όνομα εξοικονόμησης πόρων, για να μειώσουν το κόστος και να κερδίζουν περισσότερα. Δε θα δεχθούμε να χυθεί άλλο αίμα, να χαθεί άλλη ζωή συναδέλφου, στο βωμό της πολιτικής που μας εξοντώνει.
Απαιτούμε:
• Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού εργατών στα πλυντήρια, πλήρως εκπαιδευμένο.
• Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους του νοσοκομείου.
• Αμεση συντήρηση των μηχανημάτων και αλλαγή τους με νέα όπου είναι απαραίτητο.
• Να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία.
Το ΔΣ του Σωματείου
Πηγή: eksegersi.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια