Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

“Ζεσταίνει” μηχανές το γεωτρύπανο “Αμπντουλχαμίτ Χαν” – Πού θα κινηθεί – Σε ετοιμότητα η Αθήνα




Κλιμακώνει με κάθε τρόπο η Τουρκία την ένταση στα ελληνοτουρκικά, καθώς είναι έτοιμη να βγάλει την Τρίτη 9 Αυγούστου για γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο το γεωτρύπανο “Αμπντουλχαμίτ Χαν”.



Από την πλευρά της, η Αθήνα αντιμετωπίζει τα σχέδια της Τουρκίας και τις προκλητικές “κορώνες” με ψυχραιμία και είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα

Ο απόπλους του τουρκικού γεωτρύπανου είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 9 Αυγούστου με την έξοδό του από το λιμάνι της Μερσίνης. Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει προς τα πού θα κινηθεί, αφού οι τουρκικές αρχές δεν ανακοινώνουν το ακριβές σημείο στο οποίο θα κατεβάσει τρυπάνι.




Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας, το γεωτρύπανο Αμπτουλχαμίτ Χαν είναι έτοιμο για να ξεκινήσει την πρώτη του αποστολή. Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φατίχ Ντονμέζ αναφέρει ότι το τέταρτο γεωτρύπανο μετράει μέρες για να βρεθεί στα βαθιά νερά της Μεσογείου.



Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, τα επικρατέστερα σενάρια για το πού και πώς θα κινηθεί “Αμπντουλχαμίτ Χαν” είναι δύο. Το πρώτο αφορά έρευνες βόρεια των Κατεχομένων μεταξύ Κύπρου-Τουρκίας και το δεύτερο να επιχειρήσει γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, κοντά σε κάποιο από τα οικόπεδα που έχουν δημοπρατηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία.





Αξίζει να σημειωθεί πως το “Αμντούλχαμίτ Χαν”, χαρακτηρίζεται από τα τουρκικά ΜΜΕ ως το “ισχυρότερο” πλοίο του τουρκικού στόλου και θα είναι το τέταρτο τουρκικό ερευνητικό σκάφος μετά τα Φατίχ, Κανουνί και Γιαβούζ.


Πρόκειται για πλοίο 7ης γενιάς, μήκους 238 μέτρων, πλάτους 42 μέτρων και με διπλό σύστημα ασφαλείας, διαθέτει ενεργό σύστημα εντοπισμού θέσης με διπλούς πύργους και πλήρωμα 200 ατόμων και έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιεί γεωτρήσεις σε βάθος έως 12.200 μέτρων.





Ελληνοτουρκικά: Νέες απειλές Τσελίκ: “Ας μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας”

Εν τω μεταξύ, ενόψει της νέας αποστολής του γεωτρύπανου, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις.

“Κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας, το τέλος θα είναι μόνο απογοήτευση” τόνισε και υποστήριξε πως όταν η Τουρκία αρχίζει έρευνες, η Ελλάδα αμέσως ξεκινά τις προκλήσεις.

Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, σε ομιλία του στα Άδανα, ο Τσελίκ σημείωσε: “ας μην δοκιμάσουν την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στο θέμα της χερσαίας πατρίδας, της γαλάζιας πατρίδας ή της εναέριας πατρίδας”.


“Δεν θα δώσουμε σε κανέναν ούτε βότσαλο, ούτε σταγόνα νερό, ούτε μια σπιθαμή αέρα της πατρίδας μας. Σύντομα, ο πρόεδρος μας θα αποχαιρετήσει το γεωτρύπανο Αμπντούλ Χαμίντ Χαν από τη Μερσίνη. Πρόκειται για βήματα που γίνονται με αποφασιστικότητα και δύναμη για την προστασία των συμφερόντων τόσο της Τουρκίας όσο και της “ΤΔΒΚ”. Γιατί υπάρχουν πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε σημεία που βρήκαν αυτά τα πλοία κάτω από τη θάλασσα και το υπέδαφος, που είναι ο πλούτος του έθνους μας. Θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις τεχνολογίες για να τα εξορύξουμε και να τα θέσουμε στην υπηρεσία των πολιτών μας” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Ομέρ Τσελίκ, όταν η Τουρκία αρχίζει τις έρευνες αυτές, “η Ελλάδα ξεκινά αμέσως τις προκλήσεις”.

“Ορισμένες χώρες αρχίζουν να υποστηρίζουν αυτές τις προκλήσεις. Ό,τι και να κάνει το κακομαθημένο παιδί της Δύσης, η Ελλάδα, ό,τι και να πει κανείς, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, το Τουρκικό Ναυτικό θα δείξει και θα συνεχίσει να δείχνει πόσο δίκιο έχουμε στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων μας προστατεύοντας αυτά τα γεωτρύπανα. Για αυτό κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας στην πατρίδα και στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Το τέλος θα είναι μόνο απογοήτευση. Η Τουρκία δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την ενότητα και την αδιαίρετη ακεραιότητά της. Η Τουρκία δεν μπορεί να εγκαταλείψει, η Τουρκία δεν μπορεί να νικηθεί, η Τουρκία δεν μπορεί να εμποδιστεί, την Τουρκία δεν μπορούν να την σταματήσουν” τόνισε ακόμα.
Ελληνοτουρκικά: Πώς απαντά η Αθήνα στις νέες προκλήσεις

Η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία και μέσω της διπλωματίας στις εμπρηστικές κινήσεις της Άγκυρας, διεθνοποιώντας το ζήτημα των προκλήσεων, που βάζει “φωτιά” στα ελληνοτουρκικά.

Με ανάρτησή του, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως πριν από δύο χρόνια οριοθετήθηκε ΑΟΖ με την Αίγυπτο. “Δύο χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης ΑΟΖ με τη φίλη Αίγυπτο. Κατοχυρώνουμε τα εθνικά συμφέροντα. Με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας” ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Επιπλέον, στις τουρκικές “κορώνες” η Αθήνα απαντά με κοινή άσκηση της πολεμικής αεροπορίας και του πολεμικού ναυτικού στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Mega, με την NOTAM 2511/2022 η Αθήνα δέσμευσε δύο περιοχές για την εν λόγω άσκηση από τις 9 Σεπτεμβρίου, έως και τις 5 Οκτωβρίου.

Η Άγκυρα για ακόμα μια φορά αντέδρασε και θέτοντας -αυτή τη φορά- στο στόχαστρο τη Χίο, τη Σάμο, την Τήλο και την Χάλκη επικαλείται το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, το οποίο ισχυρίζεται η ίδια ότι υπάρχει για αυτά τα νησιά.



Πηγή: debater.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια