Ticker

6/recent/ticker-posts

Τι απαντά ο Κ. Τσιάρας για την κακή κατάσταση στο δικαστικό μέγαρο Ρόδου – Το πλάνο για την αποκατάστασή του


Στο δικαστικό μέγαρο Ρόδου και στην κακή κατάσταση του κτιρίου αναφέρθηκε στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας ο οποίος μίλησε και για την αποκατάσταση του ακινήτου.


Όπως έχει γράψει το dikastiko.gr, μετά τα περιστατικά με πέτρες που έπεφταν στους χώρους των δικαστηρίου και τις πλημμυρισμένες αίθουσες στις παλιές εγκαταστάσεις και που είχαν οδηγήσει σε επιστολή- κραυγή απόγνωσης των δικαστικών υπαλλήλων προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι δικαστικές υπηρεσίες της Ρόδου μεταφέρονται πλέον σε ένα ανακαινισμένο κτίριο. Σε αυτό αναμένεται να λειτουργούν πλέον οι υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου και του Διοικητικού Πρωτοδικείου.


Σε απάντηση ερωτήσεων με την διαδικασία του Κοινοβουλευτικού ελέγχου που υπέβαλαν οι βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Βασίλης Υψηλάντης (ΝΔ) και Νεκτάριος Σαντορινιός (ΣΥΡΙΖΑ) ο κ. Τσιάρας απαντά εισαγωγικά ως εξής:

«Το Υπουργείο Δικαιοσύνης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να καλύπτει τα διάφορα αιτήματα που αφορούν στην εύρυθμη, ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών αρμοδιότητάς του.


Στο πλαίσιο αυτό και προκειμένου οι υπηρεσίες ως καθ’ ύλην αρμόδιες και έχουσες άμεση αντίληψη της κατάστασης που επικρατεί στις κτηριακές εγκαταστάσεις όπου στεγάζονται, να αποστέλλουν προς έγκριση στην αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου ολοκληρωμένο το φάκελο κάθε αιτήματος (συνοδευόμενο δηλαδή με τα αντίστοιχα δικαιολογητικά ανάλογα με το είδος τεχνικών εργασιών και προμηθειών), η εν λόγω Διεύθυνση εξέδωσε και απέστειλε σε όλες τις Υπηρεσίες που υπάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης τις ακόλουθες εγκυκλίους…».

Αφού μνημονεύει 3 εγκυκλίους και κάνει ειδική μνεία στο νομοθετικό πλαίσιο για τις τεχνικές εργασίες επισκευών, ο υπουργός αναφέρει σε ό,τι αφορά το Δικαστικό Μέγαρο Ρόδου, τα εξής:

«Με το με αριθμ. πρωτ. 38459/24-08-2021 έγγραφό μας ζητήθηκε από την εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” να εντάξει στον προϋπολογισμό της την μελέτη, δημοπράτηση επίβλεψη και παραλαβή του έργου που αφορά στην επισκευή – αποκατάσταση -συντήρηση του Δικαστικού Μεγάρου Ρόδου.

Με το με αριθμ. πρωτ. 128/26-01-2022 έγγραφο του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Δ/νσης Πολεοδομικών Εφαρμογών Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Ρόδου καθορίζονται μέτρα ασφαλείας στο Δ.Μ. Ρόδου τα οποία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα.


Με το με αριθμ. πρωτ 5941/08-03-2022 έγγραφό μας ζητήθηκε από την εταιρεία “Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.” όπως μεριμνήσει άμεσα προβαίνοντας σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες για την λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας που καθορίζονται από την αρμόδια ΥΔΟΜ προκειμένου να υπάρξει αποτροπή κάθε κινδύνου πρόκλησης ζημιών και προστασία τόσο των χρηστών του κτηρίου όσο και των διερχομένων έως την εκτέλεση του έργου για την οριστική αποκατάσταση των φθορών του.

Με το με αριθμ. πρωτ. ΕΕ.Σ.Δ./4360/31-03-2022 έγγραφο η εταιρεία Κτ.Υπ. Α.Ε. ενημερώνει, για τους λόγους που αναφέρονται στο εν λόγω έγγραφο, ως προς την αδυναμία της να ανταποκριθεί στο αίτημά μας εντός του ελάχιστου χρόνου που απαιτεί η άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας και προτείνει να απευθυνθούμε σε άλλο φορέα με έδρα την Ρόδο ή τουλάχιστον στην περιοχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Με το με αριθμ. πρωτ 15306, 15474, 16281/05-04-2022 έγγραφό μας, σχετικά με την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας στο Δ.Μ. Ρόδου, ζητήθηκε από το Εφετείο Δωδεκανήσου όπως αποταθεί άμεσα αρμοδίως είτε στην Δ/νση Τεχνικών Έργων Δωδ/νήσου, Τμήμα Εκτέλεσης Έργων, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου είτε στην Δ/νση Τεχνικών Έργων και Υποδομών Δήμου Ρόδου για την διευθέτηση του εν λόγω θέματος σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Δωδεκανήσου καθώς και τη Δ/νση Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων.


Με το με αριθμ. πρωτ. 1523/20-04-2022 έγγραφο του Τμήματος Ελέγχου Κατασκευών της Δ/νσης Πολεοδομικών Εφαρμογών Υπηρεσία Δόμησης Δήμου Ρόδου καθορίζονται αναλυτικότερα μέτρα ασφαλείας για το Δ.Μ. Ρόδου τα οποία θα πρέπει να ληφθούν άμεσα.

Με το με αριθμ. πρωτ. 21004/06-05-2022 έγγραφό μας, σχετικά με την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας στο Δ.Μ. Ρόδου, ζητήθηκε από την Δ.Τ.Ε. Δωδεκανήσου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου όπως άμεσα μεριμνήσει, σε συνεννόηση με την Δ/νση Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων εφόσον απαιτείται, να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες σχετικά με την εφαρμογή των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας σύμφωνα με το υπ’αρ. 1523/20-4-2022 έγγραφο της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Ρόδου.


Με το με αριθμ. πρωτ. 2/16-05-2022 έγγραφο η Δ/νση Μεσαιωνικής Πόλης & Μνημείων, ενημερώνει τόσο το Υπουργείο μας όσο και τους υπόλοιπους φορείς ότι σχετικά με την άμεση λήψη μέτρων ασφαλείας στο κτήριο του Δ. Μ. Ρόδου προέβη σε ενέργειες στο μέτρο του δυνατού, ήτοι: προχώρησε στην τοποθέτηση προστατευτικών κιγκλιδωμάτων και στην καθαίρεση, με αυτεπιστασία, των σαθρών τμημάτων του κτηρίου που ήταν επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια».

Καταλήγει δε ως εξής: «το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σαφή εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται από κτηριακής άποψης το Δικαστικό Μέγαρο Ρόδου και σε κάθε περίπτωση προβαίνει σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες και συνδράμει τις υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την αποκατάστασή του, ούτως ώστε άμεσα να επιληφθούν και να δώσουν οριστική λύση στο εν λόγω ζήτημα».

Πηγή: dikastiko.grΔημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια