Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

“Ο κόμπος έφτασε στο χτένι…” καταγγέλει το σωματείο εργαζομένων με αφορμή την επίθεση αστυνομικού σε νοσηλεύτριες


To χθεσινόβραδινό αποτρόπαιο περιστατικό με θύματα δύο νοσηλεύτριες του Γενικού νοσοκομείου Λαμίας, προκάλεσε τρόμο στους εργαζόμενους του ιδρύματος και εύλογα.



Μετά τις φωνές που υπάρχουν όλο το τελευταίο διάστημα, ακόμη και από πολιτικο στελέχος του κυβερνώντος κόμματος (Γιώργο Κοτρωνιά) για το υπό κατάρρευση Γενικό νοσοκομείο Λαμίας, ήρθε χθες το αποτρόπαιο και απόλυτα κατακριτέο ξέσπασμα ενός πολίτη εις βάρος δύο εργαζομένων που δείχνει ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει για τα καλά.

Το πώς συνδέεται το απαράδεκτο συμβάν όπου ένας εν ενεργεία – εκτός υπηρεσίας αστυνομικός χτύπησε νοσηλεύτριες, απαντάται -εν μερει- στην ανακοίνωση του Σωματείου εργαζομένων του γενικού Νοσοκομείου Λαμίας.

“Θεωρούμε ότι τα προαναφερθέντα φαινόμενα είναι αποτέλεσμα κυρίως της έντονης έλλειψης προσωπικού. Ο ασθενής αδυνατεί να εξυπηρετηθεί με βάση τις προδιαγραφές που ο ίδιος έχει ορίσει ως αποδεκτές (λογικές και /ή παράλογες απαιτήσεις; ), με αποτέλεσμα να εκφράζεται βιαία απέναντι στον κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα αν ο ίδιος ο εργαζόμενος, ευθύνεται ή όχι, για την συγκεκριμένη κατάσταση”.


Συνελήφθη ο 44χρονος

Στην σύλληψη του 44χρονου που είναι αστυνομικός και υπηρετεί σε υπηρεσία της Αθήνας προέβει το πρωί της Παρασκευής η ΕΛ.ΑΣ μετά το χάος που δημιούργησε το βράδυ της Πέμπτης στο Νοσοκομείο Λαμίας οταν ζήτησε να αλλάξουν τον ουροσυλλέκτη του πατέρα του. Όταν αυτό δεν συνέβη με την αμεσότητα που ο ιδιος επιθυμούσε έγινε έξω φρενών πετώντας τον ιατρικό φάκελο σε νοσηλεύτρια και απειλώντας πως θα τους σκοτώσει όλους βριζοντας την διοίκηση του Νοσοκομείου και το πολιτικό προσωπικό της περιοχής μας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο.

Μάλιστα μετά το φραστικο επεισόδιο που είχε με τη μια νοσοκόμα, κατά τις καταγγελίες της επιτέθηκε, την χτύπησε στο πρόσωπο και της έσπασε τα γυαλιά.

Όταν μια συνάδελφος της πήγε να μπει στην μέση, συμφωνα με τα όσα έχουν καταγγελθεί, την έσπρωξε και την κλώτσησε επίσης.

Για το περιστατικό ενημερώθηκε η αστυνομία που έσπευσε στο νοσοκομείο και οι συνάδελφοί του τον οδήγησαν στο κτήριο τη Διεύθυνσης Αστυνομίας Φθιώτιδας.

Ο άνδρας συνελήφθη για σωματική βλάβη, εξύβριση και διατάραξη οικιακής ειρήνης, ενώ οι συγγενείς του ζήτησαν να εξεταστεί από ψυχίατρο.

Την προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Λαμίας

Θέση για το θέμα πηρε με ανακοίνωσή του το σωματείο των εργαζομένων του νοσοκομείου της Λαμίας:

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι….

Η οργή μας ξεχειλίζει για το χθεσινό περιστατικό της άνανδρης σωματικής επίθεσης πολίτη-συνοδού σε εργαζόμενους του Γ.Ν. Λαμίας.

Καταδικάζουμε την οποιαδήποτε ενέργεια σωματικής, ψυχολογικής και λεκτικής βίας ενάντια σε εργαζόμενους, συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας που δέχονται τέτοιου είδους επιθέσεις ενώ δίνουν καθημερινό αγώνα για να προσφέρουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες φροντίδας υγείας στους ασθενείς και επιφυλασσόμεθα για οποιεσδήποτε, σχετικές με το προαναφερόμενο συμβάν, νομικές ενέργειες.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα εντείνονται τα περιστατικά λεκτικής και σωματικής βίας πολιτών (συνόδων ή ασθενών) σε εργαζόμενους.

Θεωρούμε ότι τα προαναφερθέντα φαινόμενα είναι αποτέλεσμα κυρίως της έντονης έλλειψης προσωπικού. Ο ασθενής αδυνατεί να εξυπηρετηθεί με βάση τις προδιαγραφές που ο ίδιος έχει ορίσει ως αποδεκτές (λογικές και /ή παράλογες απαιτήσεις; ), με αποτέλεσμα να εκφράζεται βιαία απέναντι στον κάθε εργαζόμενο, ανεξάρτητα αν ο ίδιος ο εργαζόμενος, ευθύνεται ή όχι, για την συγκεκριμένη κατάσταση.

Η έλλειψη προσωπικού (το Γ. Νοσοκομείο Λαμίας και τα Κέντρα Υγείας, λειτουργούν με το 60% του προβλεπόμενου προσωπικού), ο αυξημένος όγκος ασθενών, η γήρανση και η κόπωση του υφιστάμενου προσωπικού, σε συνδυασμό με τις σωματικές και λεκτικές επιθέσεις που δέχεται από ασθενείς-συνοδούς, το μόνο πράγμα που καταφέρνουν είναι, τα συγκεκριμένα περιστατικά να αποτελούν προσθετό εμπόδιο στις παροχές φροντίδας που προσπαθεί το υπάρχον ελλιπές προσωπικό να προσφέρει.

Ενώ λοιπόν, ο ασθενής και ο συνοδός του είναι ενημερωμένος και προστατευμένος (πχ Γραφείο Προστασίας των Δικαιωμάτων Ληπτών /ριών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων), το προσωπικό, πολλές φορές, είναι εκτεθειμένο σε ενέργειες οποιεσδήποτε μορφής βίας.

Το μεροκάματο του τρόμου δεν αρμόζει στους υγειονομικούς που τόσο υποκριτικά χειροκροτήθηκαν κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Ζητάμε:

1)την αύξηση και την ανανέωση του υπάρχοντος, μέσω νέων προσλήψεων, μόνιμου προσωπικού.

2)την ενίσχυση-βελτίωση του μηχανισμού αποτροπής της βίας (ποιοτική και ποσοτική αναβάθμιση της ασφάλειας).

3)την ενίσχυση-αυστηροποίηση του νομικού-θεσμικού πλαισίου που σχετίζεται με τα φαινόμενα σωματικής, ψυχικής και λεκτικής βίας πολιτών προς εργαζόμενους.

4)την συμπαράσταση και την κατανόηση όλων των πολιτών για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στον χώρο εργασίας μας.

Η θέση της διοίκησης του Νοσοκομείου:

«Με αφορμή το αποτρόπαιο συμβάν που διαδραματίστηκε το βράδυ της 11ης Αυγούστου 2022 στην Παθολογική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, η Διοίκηση από την πρώτη στιγμή και όπως διαρκώς πράττει, βρίσκεται στο πλευρό τόσο των δύο εργαζομένων νοσηλευτριών όσο και σε όλο το υπόλοιπο προσωπικό του Νοσοκομείου. Δεν χωράει αμφισβήτηση στο γεγονός ότι είχαν και έχουν εκτελέσει άψογα τα καθήκοντά τους προς εξυπηρέτηση όλων των ασθενών που προσέρχονται στο Γ.Ν. Λαμίας.

Αυτονόητο είναι, ότι τέτοιου είδους περιστατικά βίας είναι καταδικαστέα και δεν είναι δυνατόν να υποβαθμίζουν της υψηλής ποιότητας παροχές υγείας που το Νοσοκομείο μας προσφέρει. Η Διοίκηση δηλώνει, για ακόμη μία φορά, την μηδενική ανοχή της σε οποιοδήποτε περιστατικό βίας και παρενόχλησης, έναντι του προσωπικού του Γ.Ν. Λαμίας και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι κατά Νόμον ενέργειες κατά του υπαίτιου προσώπου, όπως η κείμενη Νομοθεσία ορίζει».

Πηγή: lamianow.gr








Δημοσίευση σχολίου

1 Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Λαλίστατη η ΠΟΕΔΗΝ μόνο που καταπίνει την γλώσσα της όταν πρόκειται για φακελάκια και ποινικές ευθύνες για ιατρικά λάθη.