Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πτώση στη τιμή των καυσίμων - Στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη του πολέμου το πετρέλαιο






Μείωση στην τιμή της βενζίνης αναμένεται τις επόμενες ημέρες

Σημαντική πτώση των τιμών των καυσίμων έρχεται τις επόμενες ημέρες στα πρατήρια όλης της χώρας, λόγω της μείωσης των διεθνών τιμών πετρελαίου παγκοσμίως, που έπεσε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Από τις αρχές Απριλίου και για δυο συνεχόμενες ημέρες, οι τιμές του μαύρου χρυσού κατέγραψαν την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση.



Σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Αρχής Πληροφοριών Ενέργειας (EIA), τα αποθέματα αργού πετρελαίου της χώρας αυξήθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 29 Ιουλίου. Τα αποθέματα βενζίνης επίσης αυξήθηκαν κατά περίπου 200.000 βαρέλια την εβδομάδα στα 225,3 εκατομμύρια βαρέλια. Το Brent υποχώρησε στα επίπεδα των 94 δολαρίων το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό ήταν κάτω από τα 88 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές αυτές είναι οι χαμηλότερες από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και ως αιτία θεωρείται ο υψηλός πληθωρισμός και η ύφεση παγκοσμίως.

Την ίδια ώρα η τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης που πωλούν τα ελληνικά διυλιστήρια ήταν στο 1,6 ευρώ ανά λίτρο την Τρίτη, μειώθηκε στο 1,59 ευρώ ανά λίτρο την Τετάρτη και χθες Πέμπτη μειώθηκε περαιτέρω στο 1,57 ευρώ ανά λίτρο.

Ομοίως, η τιμή του πετρελαίου κίνησης που πωλούν τα ελληνικά διυλιστήρια ήταν στο 1,36 ευρώ ανά λίτρο την Τρίτη, μειώθηκε στο 1,34 ευρώ ανά λίτρο την Τετάρτη και χθες Πέμπτη μειώθηκε περαιτέρω στο 1,328 ευρώ ανά λίτρο.






Αν και σήμερα η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώνεται πανελλαδικά στα 2,14 ευρώ ανά λίτρο, λόγω της προαναφερόμενης υποχώρησης των τιμών διυλιστηρίου σύντομα θα κινηθεί χαμηλότερα. Το ίδιο ισχύει και για την τιμή του πετρελαίου κίνησης που σήμερα πανελλαδικά διαμορφώνεται στ0 1,89 ευρώ ανά λίτρο.
Πού πηγαίνει το ρωσικό πετρέλαιο

Την ίδια ώρα, η Μόσχα έχει βρει άλλες οδούς για να μεταφέρει τα φορτία του πετρελαίου στους αγοραστές της, καθώς αναμένεται η ισχύς των απαγορεύσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για τις αποστολές του ρωσικού καυσίμου. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η Ρωσία εξυπηρετείται από την Αίγυπτο, ως οδός διέλευσης του πετρελαίου.

Ενα φορτίο περίπου 700.000 βαρελιών ρωσικού αργού παραδόθηκε στον τερματικό σταθμό πετρελαίου Ελ Χάμρα. Το πρακτορείο αναφέρει ότι οι ρωσικές κινήσεις είναι δύσκολο να εντοπιστούν και ο προορισμός του φορτίου παραμένει άγνωστος. Από τον τερματικό σταθμό στο Ελ Χάμρα μεταφέρεται αργό πετρέλαιο που παράγεται στη δυτική έρημο της Αιγύπτου.
Μειώνεται η ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο

Για λόγους ενεργειακής ασφάλειας, το Συμβούλιο της Ε.Ε. ενέκρινε τον κανονισμό για την εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% το χειμώνα, σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση την τελευταία πενταετία. Σκοπός της μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου είναι η ετοιμότητα για πιθανές διακοπές της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Χθες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ερίκ Μαμέρ, απέρριψε τις δικαιολογίες της Ρωσίας για τη μείωση της ροής του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Οπως είπε, δεν ισχύουν όσα αναφέρει η ρωσική Γκάζπρομ για αδυναμία παράδοσης αερίου μέσω του Nord Stream 1, αφού η δέσμη κυρώσεων της Ε.Ε. προς τη Ρωσία δεν απαγορεύει την επιστροφή και εγκατάσταση της τουρμπίνας της Siemens στον αγωγό. «Ο,τι λέει η Ρωσία είναι δικαιολογία για να μην προμηθεύσει φυσικό αέριο την Ε.Ε.» είπε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν και υπενθύμισε πως «η Ε.Ε. υιοθέτησε σειρά αποφάσεων που θίγει τον άνθρακα και το πετρέλαιο, όμως το φυσικό αέριο εξαιρείται».





Πηγή: www.newsbomb.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια