Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πώς η ΕΛ.ΑΣ εντόπισε σπείρα που έκλεβε αυτοκίνητα με κλειδιά-κλώνους και τα πουλούσε σαν... ανταλλακτικά


Η μάντρα αυτοκινήτων στα Σπάτα που μεταφέρονταν τα κλεμμένα αυτοκίνητα - Ο «Μήτσος» ο Αλβανός με τα «μαγικά κλειδιά» που μέσα σε δευτερόλεπτα εξαφάνιζε αυτοκίνητα - Πώς το gps σε κλεμμένο ΙΧ από το Παγκράτι «έδωσε» τους δράστες


Ο «Μήτσος» ο Αλβανός με τα «μαγικά κλειδιά» που μέσα σε δευτερόλεπτα εξαφάνιζε αυτοκίνητα, η μάντρα του Έλληνα με το ποινικό παρελθόν στη λεωφόρο Σπάτων που διέλυε και έριχνε στη «μαύρη αγορά» τα ανταλλακτικά και το gps που «φορούσε» το κλεμμένο όχημα απο το Παγκράτι και «έδωσε» τους δράστες, είναι τα βασικά κομμάτια της υπόθεσης με το κύκλωμα που εξάρθρωσε η Ασφάλεια.

Μέσα απο τη δικογραφία που παρουσιάζει το protothema.gr, αποκαλύπτεται το modus operandi της οργάνωσης που μπήκε στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. Μέχρι στιγμής, στα νύχια των αρχών έχει πέσει ο 34χρονος ιδιοκτήτης της μάντρας και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα ενώ αναζητείται ο «Μήτσος» ο Αλβανός και ένα ακόμη μέλος της ομάδας. Ο δικηγόρος του συλληφθέντος κ. Αλέξανδρος Παπαϊωαννίδης αναφερόμενος στην υπόθεση επισημαίνει στο protothema.gr πως «ο εντολέας μου εξ’ αρχής δήλωσε στην αστυνομία ότι δεν έχει διαπράξει την παραμικρή παράνομη πράξη. Νομίμως εργάζεται και η οικογενειακή επιχείρηση είναι καθ' όλα νόμιμη. Όλα τα στοιχεία θα προσκομισθούν στον αρμόδιο ανακριτή».

Η ακτινογραφία της οργάνωσης



Σύμφωνα με τη δικογραφία, η αρχή του τέλους για τη δράση του κυκλώματος σημειώθηκε το πρωί της 18ης Αυγούστου. «Πρωινές ώρες της 18ης Αυγούστου 2022, μετέβη στο Τμήμα Ασφαλείας Παγκρατίου μια γυναίκα (σ.σ αναφέρονται τα στοιχεία της) και κατήγγειλε την κλοπή αυτοκινήτου μάρκας Hyundai, χρώματός γκρι, συνολικής αξίας περίπου 7500 € το οποίο αφαιρέθηκε από την περιοχή του Παγκρατίου κατά το χρονικό διάστημα από την 16 Αυγούστου 2022 έως την 18 Αυγούστου 2022. Στο αφαιρεθέν αυτοκίνητο, σε προγενέστερο χρόνο, είχε προσαρμοστεί σύστημα εντοπισμού GPS και η παθούσα κατέφυγε στην εφαρμογή για να εντοπίσει τις τελευταίες κινήσεις του οχήματος. Από το ιστορικό της εφαρμογής, προέκυψε ότι την 03:21 ώρα της 18 Αυγούστου 2022, το αυτοκίνητο της ήταν σταθμευμένο στην συμβολή των οδών Βελεστίνου και Γ. Κονδύλη στο Χαϊδάρι, ενώ μετέπειτα έδινε στίγμα στην περιοχή της Παλλήνης. Περί ώρα 11:00, η συσκευή εξέπεμψε στίγμα στο 17ο χιλιόμετρο της λεωφόρου Σπάτων στην Παλλήνη. Η παθούσα προσεγγίσε το σημείο μέσω του υπαίθριου χώρου στάθμευσης οχημάτων πάρκινγκ που βρίσκεται πλησίον και διαπίστωσε την ύπαρξη συνορεύουσάς σε αυτό μάντρας, εντός της οποίας βρισκόταν το κλαπέν όχημα και ένας άνδρας όποιος αποσυναρμολογούσε τα μέρη του. Άμεσα ενημέρωσε την Άμεση Δράση και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ με κωδικό κλήσης (203 –3), προσέτρεξαν στο σημείο και ακινητοποίησαν το άτομο που περιεργαζόταν το όχημα. Όπως εξακρίβωσαν πρόκειται για τον κατηγορούμενο ιδιοκτήτη ο οποίος τους ανέφερε προφορικά ότι το επίμαχο όχημα του το παρέδωσε πρωινές ώρες χωρίς πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας, άτομο αλβανικής καταγωγής ονόματι «Μήτσος».

Στο διαβιβαστικό της Ασφάλειας αναφέρεται στις επόμενες γραμμές οτι «Με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν την έρευνα, οι κατηγορούμενοι, έχοντας συναποφασίσει τη διάπραξη πλημμελημάτων και κακουργημάτων, ενώθηκαν προς τούτο, συγκρότησαν την εγκληματική ομάδα (συμμορία) με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό και σε άγνωστο κατά την προανάκριση χρόνο, διέπρατταν διακεκριμένες κλοπές Ι.Χ. αυτοκινήτων στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής. Με το πέρας των κλοπών, τα μετέφεραν άμεσα στο 17ο χιλιόμετρο λεωφόρο Σπάτων στην Παλλήνη και συγκεκριμένα στον υπαίθριο χώρο που υφίστανται μάντρα – υποκατάστημα επιχείρηση χονδρικού – λιανικού εμπορίου αυτοκινήτων και ανταλλακτικών με φερόμενη ιδιοκτήτρια την αδερφή του κατηγορουμένου.






Ο χώρος αυτός αποτελούσε την «καβάτζα» της εγκληματικής ομάδας καθώς εκεί πραγματοποιούνταν η αποσυναρμολόγηση των οχημάτων στα διάφορα μέρη τους, με σκοπό την περαιτέρω διάθεση αυτών ως ανταλλακτικά. Μετά την αποσυναρμολόγηση, τα μέρη αυτά τοποθετούνταν μεταξύ άλλων ομοειδών εξαρτημάτων. Η εγκληματική ομάδα πριν την μεταφορά των οχημάτων στον προαναφερόμενο χώρο, απέρριπτε οποιοδήποτε στοιχείο μπορεί να οδηγήσει στον πραγματικό κάτοχο του οχήματος όπως άδεια, πινακίδες κυκλοφορίας, λοιπά έγγραφα ταυτοποίησης κ.λ.π, ελαχιστοποιώντας έτσι τις πιθανότητες σύνδεσης της με την τέλεση των κλοπών.

Ιδιαίτερα σημαντική για την λειτουργία της εγκληματικής ομάδας τύγχανε αφενός η τεχνογνωσία που διαθέτει ο ιδιοκτήτης - κατηγορούμενος στην αποσυναρμολόγηση των οχημάτων και αφετέρου δυνατότητα να χρησιμοποιεί κλειδιά – κλώνους για την κλοπή των οχημάτων. Η προαναφερόμενη νομιμοφανής εταιρεία, δραστηριοποιείται στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο αυτοκινήτων και ανταλλακτικών, παρέχοντας την τέλεια κάλυψη, αξιοποιούμενη ως «βιτρίνα» της επιχείρησης. Ταυτόχρονα νομιμοποιούσε τα κέρδη της που προέρχονται από την πώληση μέσω κλεμμένων οχημάτων. Πίσω όμως από αυτή, είχε αναπτυχθεί η κατάλληλη υποδομή, αποτελούμενη από την τεχνογνωσία για την αφαίρεση κλεμμένων οχημάτων, το εργαστήριο αποσυναρμολόγησης αυτών και την ανάπτυξη του δικτύου διάθεσης των ανταλλακτικών, έτσι ώστε το κλοπιμαίο να μετουσιώνεται σε οικονομικό όφελος για τα μέλη της εγκληματικής ομάδας. Η κυκλική αυτή διαδικασία συντηρούσε την ευρωστία του ταμείου της ομάδας και εξασφαλίζει την συνέχεια της κλιματικής της δράσης».

Το μυστήριο με την κλεμμένη Mercedes SLK



Μυστήριο αποτελεί για τις αρχές και το «κουφάρι» μιας πολυτελούς Mercedes SLK Compressor η οποία βρέθηκε μεταξύ άλλων ανταλλακτικών στη μάντρα των Σπάτων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δικογραφία « Σε όλη την έκταση της μάντρας, υπήρχε μεγάλος αριθμός ανταλλακτικών, τα οποία ήταν στοιβαγμένα να είδος, ήτοι πόρτες, καπό οχημάτων, κινητήρας, πλήρης λειτουργικός εξοπλισμός για την αποσυναρμολόγηση οχημάτων καθώς και δύο αποθηκευτικοί χώροι (κοντέινερ) στο εσωτερικό των οποίων υπήρχαν ομοίως διάφορα ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Λόγω του όγκου των ευρημάτων και την σημαντικότητα της υπόθεσης, ειδοποιήθηκε η υπηρεσία μας για την περαιτέρω έρευνα – προανάκριση. Κλιμάκιο της υπηρεσίας μετέβη στην ανωτέρω μάντρα ανταλλακτικών στην οποία ανεβρέθηκαν μεταξύ άλλων: ένα αμάξωμα αυτοκινήτου μάρκας Mercedes χρώματος ασημί που έφερε κινητήρα και το οποίο ήταν κομμένο από τις θέσεις των επιβατών και πίσω και βρέθηκε τυλιγμένο εντός πλαστικής διάφανης ζελατίνης μαζί με τέσσερα ζαντολάστιχα και τον καταλύτη της εξάτμισης του. Ένας σκελετός (κουφάρι) αυτοκινήτου με αποξεσμένο αριθμό πλαισίου.

Κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με την εταιρεία Mercedes προέκυψε ότι ο συγκεκριμένος κινητήρας που έφερε το αμάξωμα μάρκας Mercedes Benz μοντέλο SLK 200 Kompressor, χρώματος ασημί όπως προέκυψε από τον έλεγχο πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε ότι για το εν λόγω όχημα έχει καταγγελθεί υπεξαίρεση. Γίνεται μνεία ότι υπεξαίρεση έχει καταγγελθεί από την ιδιοκτήτρια του σε βάρος του εν διαστάσει συζύγου της, πλην όμως το γεγονός ότι βρέθηκε εντός της επίμαχης μάντρας, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να έχει αφαιρεθεί από την υπό έρευνα εγκληματική ομάδα»

Το παρελθόν του ιδιοκτήτη

Όπως προέκυψε απο την έρευνα των αρχών και σε ο,τι έχει να κάνει με τον συλληφθέντα ιδιοκτήτη, ο 34χρονος είναι παλιός γνώριμος της Αστυνομίας «30 Απριλίου 2013 σχηματίστηκε δικογραφία από την υπηρεσίας μας, σε βάρος του ανωτέρω μαζί με έτερους συνεργούς του για παράβαση άρθρων 13 στ’, 45,94, 98, 216, 217, 374 του Π.Κ ( για διακεκριμένες κλοπές, πλαστογραφία, πλαστογραφία πιστοποιητικών κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση από άτομα που διαπράττουν τέτοιες πράξεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια), σε συρροή με το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα (εγκληματική οργάνωση). Σύμφωνα με τα παραπάνω συλληφθείς προέβαινε συστηματικά κλοπές οχημάτων, καθώς επίσης στη συνέχεια τα παραποιούσε και τα διέθετε στην αγορά».

Σε ο,τι αφορά στην αδερφή του κατηγορουμενου στο όνομα της οποιας ειναι η επιχείρηση των Σπάτων αναφέρεται στη δικογραφία πως « Για την ιδιοκτήτρια της εταιρείας η οποία παρέχει κάλυψη στην δράση της εγκληματικής ομάδας και τυγχάνει αδερφή του κατηγορουμένου, δεν κατέστη δυνατό, λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων της αυτόφωρης διαδικασίας, να εξακριβωθεί η εμπλοκή ιό ρόλο στις στην υπό έρευνα υπόθεση και κρίνεται σκόπιμη η περαιτέρω διερεύνηση αυτής».

Ο δικηγόρος του κατηγορούμενου, Αλέξανδρος Παπαΐωαννίδης





Πηγή:









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια