Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Θεοδωρικάκος : «Κανείς δεν θα περνάει παράνομα από τον Έβρο» - Πώς οχυρώνεται η περιοχή





«Τοίχος» στα ορεινά περάσματα του κεντρικού Εβρου. Ο ελληνικός φράχτης επεκτείνεται τμηματικά σε όλο το μήκος του ποταμού και βάζει «στοπ» στη μαζική διέλευση των μεταναστευτικών ροών από τα δύσβατα και δυσπρόσιτα σημεία. «Οχύρωση» με 80 πρόσθετα χιλιόμετρα τεχνητών εμποδίων, αναβάθμιση καμερών παρακολούθησης και 250 επιπλέον συνοροφύλακες, «ετοιμοπόλεμοι» από τον Δεκέμβριο, θα αποτελέσουν το «μίγμα» αποτροπής παράνομης εισόδου στη χώρα, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο ΚΥΣΕΑ. Οι χρονοβόρες διαδικασίες ενίσχυσης της συνοριακής φύλαξης δεν δίνουν άμεση λύση στην «ασφυκτική πίεση» που δέχονται στρατός και Αστυνομία λόγω των αυξανόμενων ροών στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία. Κάθε ημέρα του Αυγούστου, τουλάχιστον 1.000 μετανάστες επιχειρούν να διασχίσουν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα.




Σουφλί – Διδυμότειχο

Η κλιμακωτή επέκταση του φράχτη θα ξεκινήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο κεντρικό τμήμα του Εβρου, στην περιοχή ανάμεσα στο Σουφλί και το Διδυμότειχο. Πρόκειται για έκταση που περιλαμβάνει «κόκκινα» σημεία, στα οποία παρατηρείται αυξημένη παρουσία μεταναστών. Τα περάσματα που ακολουθούν οι διακινητές βρίσκονται σε απόσταση από 400 μέτρα έως 1 χιλιόμετρο από την Εθνική Οδό, με τα «καραβάνια» να κινούνται σε ορεινές τοποθεσίες αναζητώντας δίοδο προς την Κομοτηνή. Το υψόμετρο στο οποίο βρίσκονται τα «μονοπάτια» προκαλεί δυσκολία στις αναζητήσεις του στρατού και της Αστυνομίας, με αποτέλεσμα σε αρκετές περιπτώσεις οι παράτυποι μετανάστες να βρίσκουν «τρωτά» σημεία και να καταφέρνουν να περάσουν τα σύνορα.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, προανήγγειλε την άμεση έναρξη των διαγωνιστικών διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου, όμως αυτό αναμένεται να ολοκληρωθεί, σταδιακά, σε 1,5-2 χρόνια λόγω της ιδιομορφίας των συνόρων. Η επέκταση θα γίνει και με εθνικούς πόρους, αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, κάτι που δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Η κυβέρνηση έχει κάνει αίτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία, όμως, ακόμα εκκρεμεί. Υπενθυμίζεται ότι το ποτάμι διαμορφώνει ένα μήκος συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας γύρω στα 200 χιλιόμετρα. Τεχνητό εμπόδιο-φράχτης υπάρχει αυτή τη στιγμή στα 37,5 χιλιόμετρα, 12 στο βόρειο μέρος, στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, και 25, κλιμακωτά, στο νότιο τμήμα.


Στο «κόκκινο» οι ροές

«Ο φράχτης δεν θα σταματήσει τις μεταναστευτικές ροές», θα μας… ξεκουράσει, όμως, όσον αφορά τις πιέσεις. Μη νομίζουμε ότι κάνουμε φράχτη και ησυχάσαμε», αναφέρουν χαρακτηριστικά συνοροφύλακες, που δίνουν καθημερινά μάχη για να βάλουν «φρένο» στην αυξανόμενη δραστηριότητα των διακινητών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν προχωρήσει, μόνο μέσα στον Αύγουστο, σε τουλάχιστον 77 συλλήψεις διακινητών. Το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, περισσότεροι από 25.000 παράτυποι μετανάστες έχουν επιχειρήσει να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

«Η πρακτική της Τουρκίας, που εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, δεν σταμάτησε ποτέ από το 2020 και μετά, αλλά η αποτυχία της τότε, που επέλεξε τη συγκέντρωση χιλιάδων μεταναστών στα σύνορά μας, διαμόρφωσε μια άλλη πρακτική από τη μεριά της. Επιλέγει πλέον να συγκεντρώνει μετανάστες και να τους προωθεί σε μικρές ομάδες από πολλά σημεία. Αυτό προσπαθούμε σήμερα να διαχειριστούμε σε όλη τη συνοριακή μας ζώνη», δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας. Οπως επισημαίνει, «το μεταναστευτικό στην Ελλάδα δεν έχει τον χαρακτήρα του πρόσκαιρου, και αφού ήρθε, θα φύγει. Η γεωπολιτική θέση της χώρας μας και η κακή γειτονία με την Τουρκία επιβεβαιώνουν πως ο μεταναστευτικός κόσμος θα επιλέγει πάντα την Ελλάδα ως σημείο εισόδου στην Ευρώπη».


Εκσυγχρονισμός

Ανάμεσα στις αποφάσεις του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας ήταν και η αναβάθμιση των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης του ποταμού. Ο σχεδιασμός βρίσκεται σε αρχικό στάδιο, όμως η πρόθεση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είναι να εκσυγχρονιστεί το αυτοματοποιημένο σύστημα καμερών και θερμικών καμερών, για την ενίσχυση του ελέγχου και την έγκαιρη ανίχνευση στα περάσματα των μεταναστών. Στελέχη των Τμημάτων Συνοριακής Φύλαξης χαρακτηρίζουν «αδύναμο σημείο» το υλικοτεχνικό κομμάτι, καθώς, όπως επισημαίνουν, υπάρχει ανάγκη, πέρα από την αναβάθμιση των καμερών, να εξοπλιστούν και τα περιπολικά με μικρές θερμικές κάμερες. Παράλληλα, έχει ζητηθεί από τους συνοροφύλακες η απόκτηση ειδικών οχημάτων, που θα ενισχύσουν τον στόλο, κάνοντας πιο ευέλικτες τις περιπολίες.

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προκαταρκτικές εξετάσεις για την πρόσληψη 250 συνοροφυλάκων, που αναμένεται να ενισχύσουν τον χειμώνα τις Υπηρεσίες του Εβρου. Τις προηγούμενες ημέρες είχαν ξεκινήσει οι υγειονομικές και ψυχομετρικές εξετάσεις και οι αθλητικές δοκιμασίες, τον ερχόμενο Οκτώβριο αναμένεται η εκπαίδευση των επιλαχόντων, οι οποίοι θα είναι σε θέση να συνδράμουν από τον Δεκέμβριο. Οι συνοροφύλακες τονίζουν ότι είχαν ανάγκη τα συγκεκριμένα άτομα μέσα στο καλοκαίρι, λόγω των αυξανόμενων πιέσεων που έχει προκαλέσει και η χαμηλή στάθμη του Εβρου.

Πηγή: eleftherostypos.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια