Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τουρκία: Αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Ναυτικού και της Αεροπορίας


Τουρκία: Αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του Ναυτικού και της Αεροπορίας





Την παράταση της θητείας του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου και την αλλαγή των αρχηγών του Ναυτικού και της Αεροπορίας αποφάσισε το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας.




Οι καθιερωμένες ετήσιες κρίσεις των ανώτατων Τούρκων αξιωματικών έγιναν σήμερα, Πέμπτη, στην Άγκυρα.

Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε την παράταση της θητείας του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου, στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ.


Κατά τα τουρκικά ειωθότα, οι αρχηγοί των τριών όπλων έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν στην ενεργό δράση μέχρι την ηλικία των 65 ετών και ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων μέχρι τα 67 έτη. Ωστόσο με νομοθετική ρύθμιση που προώθησε πρόσφατα ο πρόεδρος Ερντογάν, η ηλικία αποστρατείας για τον ανώτατο επιτελάρχη επεκτάθηκε στα 72 έτη. Έτσι ο στρατηγός Γκιουλέρ, ο οποίος έπρεπε να αποστρατευτεί φέτος, επειδή συμπλήρωνε το 67ο έτος της ηλικίας του, παραμένει στη θέση του.

Ο στρατηγός Γκιουλέρ φαίνεται ότι είναι προσωπική επιλογή του Τούρκου προέδρου. Στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 είχε συλληφθεί από τους πραξικοπηματίες, του είχαν περάσει χειροπέδες, του είχαν δέσει τα μάτια και τον κράτησαν αιχμάλωτό τους. Μετά την εξουδετέρωση του στρατιωτικού κινήματος, ανέλαβε τη νευραλγική θέση του αρχηγού της Χωροφυλακής και ένα χρόνο αργότερα έγινε αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων. Πρόκειται από τις λίγες περιπτώσεις που έγινε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, χωρίς προηγουμένως να έχεις υπηρετήσει από τη θέση του διοικητή στρατιάς. Με την παράταση της θητείας του, ο στρατηγός Γκιουλέρ θα είναι ο μοναδικός αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που θα παραμείνει στη θέση αυτή πάνω από τέσσερα χρόνια.

Αλλαγές αποφάσισε, ωστόσο, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο στην κορυφή της Αεροπορίας και του Ναυτικού. Έτσι, αποστρατεύονται αντίστοιχα, ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη θητεία τους, ο πτέραρχος Χασάν Κιουτσούκακγιουζ και ο ναυάρχος Αντνάν Οζμπάλ. Τη θέση τους παίρνουν, στο μεν Ναυτικό ο νυν αρχηγός Στόλου, ναύαρχος Ερτζουμέντ Ατλίογλου, στη δε Αεροπορία ο νυν διοικητής της Τακτικής Αεροπορίας, πτέραρχος Ατίλα Γκιουλάν.





Τέλος, το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο της Τουρκίας αποφάσισε την προαγωγή 16 ανώτατων στρατιωτικών (στρατηγών, ναυάρχων και πτεράρχων), την προαγωγή 47 συνταγματαρχών (και αντίστοιχων βαθμών), την παραμονή στη θέση του 40 στρατηγών και την αποστρατεία άλλων 38.

Οι αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων θα τεθούν σε ισχύ από το τέλος Αυγούστου.
Πηγή: www.cnn.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια