Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

ΚΑΥΣΩΝΑΣ: ΠΟΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΙΣ

Φάρμακο - Βικιπαίδεια
Όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να «πυροδοτήσουν» μια καρδιακή προσβολή. Ενώ οι ειδικοί εξακολουθούν να εργάζονται για να προσδιορίσουν ποιοι είναι πιο ευάλωτοι σε αυτό τα ακραίο περιβαλλοντικό φαινόμενο, νέα έρευνα κάνει λόγο για μία κατηγορία ανθρώπων που διατρέχει αυξημένο κίνδυνο.

Μπορεί για κάποιους το καλοκαίρι να είναι μια αγαπημένη εποχή, ωστόσο άλλοι εύχονται απλώς να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται. Έχω συναντήσει ανθρώπους που δεν αντέχουν τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες και πραγματικά υποφέρουν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ιδιαίτερα τις περιόδους του καύσωνα.

Υπάρχουν ορισμένες συνθήκες υγείας που κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την πολλή ζέστη, ενώ η λήψη κάποιων φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους που σχετίζονται με την υγεία.


Ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Yale ανακάλυψαν ότι τα άτομα που λαμβάνουν συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή όταν κάνει πολλή ζέστη. Αυτά είναι οι β-αναστολείς και τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα, όπως η ασπιρίνη.
Τι έδειξε η μελέτη και ποιος είναι ο βαθμός ανησυχίας

Όπως ανέφερε σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου ο Kai Chen, κύριος συγγραφέας της μελέτης και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επιδημιολογίας, υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε περιόδους ζέστης διατρέχουν οι ασθενείς που λαμβάνουν τα παραπάνω φάρμακα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να παίρνουν προφυλάξεις.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε ως εξής: οι ερευνητές ανέλυσαν 2.494 περιπτώσεις κατά τις οποίες ασθενείς υπέστησαν μη θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο στην πόλη Άουγκσμπουργκ της Γερμανίας, κατά τη διάρκεια των θερμών μηνών από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο, τη χρονική περίοδο μεταξύ 2001 και 2014.


Έπειτα, συνέκριναν την έκθεση των ατόμων στη ζέστη την ημέρα της καρδιακής προσβολής σε σχέση με εκείνη σε ανάλογες ημέρες της εβδομάδας εντός του ίδιου μήνα. Εάν, δηλαδή, ένα άτομο έπαθε καρδιακή προσβολή την τρίτη Πέμπτη του Ιουνίου, οι συγγραφείς συνέκριναν την έκθεσή του στη θερμοκρασία εκείνη την ημέρα με την έκθεση στη θερμοκρασία τις άλλες Πέμπτες του Ιουνίου.



Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που λάμβαναν αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα είχαν κατά 63% υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν έμφραγμα, ενώ όσοι έπαιρναν β-αναστολείς κατά 65%. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι άνθρωποι που έπαιρναν και τις δύο κατηγορίες φαρμάκων είχαν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν καρδιακή προσβολή, σε ποσοστό 75%.









Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα φάρμακα αυτά προκάλεσαν τις καρδιακές προσβολές, ούτε ότι καθιστούν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους σε καρδιακή προσβολή. Είναι πιθανό οι καρδιακές προσβολές να οφείλονται στις υποκείμενες καρδιακές παθήσεις των ασθενών.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα στοιχείο που υποδηλώνει ότι τα φάρμακα θα μπορούσαν να ευθύνονται. Όταν οι ερευνητές συνέκριναν τους νεότερους ασθενείς (25 έως 59 ετών) με τους ηλικιωμένους (60 έως 74 ετών), διαπίστωσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ότι οι νεότεροι ήταν μια πιο υγιής ομάδα. Ωστόσο, οι νεότεροι ασθενείς που έπαιρναν β-αναστολείς και αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα ήταν πιο επιρρεπείς σε καρδιακή προσβολή λόγω ζέστης σε σχέση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία ασθενείς, παρά το γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι είχαν περισσότερες καρδιακές παθήσεις.

Τέλος, η μελέτη έδειξε ότι άλλα φάρμακα που ενδέχεται να έχουν σχέση με τις καρδιακές προσβολές που σχετίζονται με τη ζέστη είναι οι στατίνες. «Υποθέτουμε ότι ορισμένα από τα φάρμακα μπορεί να δυσχεραίνουν τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος», σημείωσε ο Chen, αναφέροντας ότι σχεδιάζει τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών σχετικά με το ζήτημα.




Πηγή: www.news247.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια