Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Τρίπολη: Πίσω στο κελί ο ισοβίτης που είχε βγει με 8ήμερη άδεια και την... κοπάνησε


Πρόκειται για έναν σκληρό κακοποιό, που είχε καταδικαστεί σε ποινή δις ισόβια συν κάθειρξη 20 ετών, 10 μηνών για αδικήματα που είχε διαπράξει μαζί με άλλους κρατούμενους, στην αιματοβαμμένη εξέγερση το 1995 στις Φυλακές Κορυδαλλού





Συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης ο επικίνδυνος δραπέτης των Φυλακών Τρίπολης, ο οποίος δεν επέστρεψε στο σωφρονιστικό κατάστημα ύστερα από οκταήμερη άδεια που πήρε από το συμβούλιο των Φυλακών.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εμφανίστηκε στο σωφρονιστικό κατάστημα Τρίπολης. Εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία. Οδηγείται στον ανακριτή για την απόδραση και στη συνέχεια θα επιστρέψει στις φυλακές.


Το δελτίο αναζητήσεων με τη φωτογραφία του βαρυποινίτη Νικόλαου Πανταζή έχει φτάσει σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες, τα λιμεναρχεία, τα τελωνεία και τα αεροδρόμια της χώρας. Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονταν σε «κόκκινο συναγερμό» μετά την απόδραση του 56χρονου, ο οποίος παραβίασε την τακτική άδεια απουσίας από το κατάστημα κράτησης Τρίπολης.




Ο Νικόλαος Πανταζής, όπως αναφέρει το δελτίο αναζητήσεων της Αστυνομίας, κρατείτο δυνάμει της υπ’ αριθμόν 76/31-10-19 απόφασης του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λαμίας, για ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού, βιασμό κατ’ εξακολούθηση από κοινού, απρόκλητη φθορά από κοινού, κλοπή κατά συρροή, παράνομη οπλοφορία, παράνομη οπλοκατοχή κ.ά. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο 56χρονος είχε δηλώσει στην αίτησή του ως τόπο διαμονής την Καβάλα. Όμως, ποτέ δεν εμφανίστηκε στη διεύθυνση που είχε δηλώσει, και επέλεξε να ζήσει ελεύθερος, ελπίζοντας πως δεν θα συλληφθεί.

Το απόγευμα της Τρίτης 5 Ιουλίου, το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης ενημερώθηκε ότι ένας 56χρονος κρατούμενος, ο οποίος είχε πάρει τακτική άδεια 6 ημερών και 2 ημερών οδοιπορικών, δεν επέστρεψε στις Φυλακές. Οι αξιωματικοί του Τμήματος Αναζητήσεων, ερευνώντας το φάκελό του διαπίστωσαν πως πρόκειται για έναν σκληρό κακοποιό, που είχε καταδικαστεί σε ποινή δις ισόβια συν κάθειρξη 20 ετών, 10 μηνών για αδικήματα που είχε διαπράξει μαζί με άλλους κρατούμενους, στην αιματοβαμμένη εξέγερση το 1995 στις Φυλακές Κορυδαλλού. Ήταν, μάλιστα, από τους πρωταγωνιστές της εκεί ταραχώδους εξέγερσης, με τραγικό απολογισμό τέσσερις νεκρούς και 72 τραυματίες.
Η εξέγερση

Όλα είχαν ξεκινήσει το πρωί της 14ης Νοεμβρίου του 1995, όταν ομάδα κρατουμένων διατύπωσε τα αιτήματα της αποσυμφόρησης, του διαχωρισμού τοξικομανών - ποινικών και της βελτίωσης των συνθηκών κράτησης, έχοντας ομήρους σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Η εξέγερση εξαπλώθηκε άμεσα και εκατοντάδες κρατούμενοι κατέλαβαν τις Φυλακές, καίγοντας και βανδαλίζοντας, ενώ αντίπαλες συμμορίες σκληρών ποινικών βρήκαν την ευκαιρία να λύσουν με μαχαίρια και αυτοσχέδια όπλα τις διαφορές τους. Την τρίτη ημέρα της εξέγερσης ομάδα κρατουμένων, μπήκε σε κελί της απομόνωσης, όπου βρισκόταν ο 27χρονος Δημήτρης Καραμούτης, ο οποίος είχε ζητήσει να απομονωθεί επειδή φοβόταν για τη ζωή του. Ο Νικόλαος Πανταζής, στο δικαστήριο αρνήθηκε ότι συμμετείχε στη δολοφονία του 27χρονου, και μάλιστα είχε κατονομάσει άλλο συγκρατούμενό του. Με βιαιότητα που σόκαρε και τον ίδιο τον τότε ιατροδικαστή, Δημοσθένη Μπούκη, οι κρατούμενοι τον βασάνισαν άγρια, τον βίασαν ομαδικά, τον μαχαίρωσαν 23 φορές στο στήθος, τον απαγχόνισαν κρεμώντας τον με ένα σεντόνι, τον έλουσαν με πετρέλαιο και τον έκαψαν. Στο μεταξύ, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κυρίως των ΜΑΤ, είχαν αναπτυχθεί περιμετρικά των Φυλακών για την αποτροπή της ομαδικής απόδρασης. Εν μέσω διαπραγματεύσεων και επεισοδίων, τρεις κρατούμενοι μεταφέρθηκαν νεκροί στο νοσοκομείο από υπερβολική δόση χαπιών που είχαν κλέψει από το φαρμακείο. Κρατούμενοι που δεν συμμετείχαν στην εξέγερση τηλεφωνούσαν στα μέσα ενημέρωσης, ζητώντας να παρέμβει η Πολιτεία, διότι φοβόντουσαν για τη ζωή τους.

Οι τέσσερις θάνατοι κλόνισαν τους στασιαστές, πολλοί από τους οποίους μετά την 5η ημέρα άρχισαν να επιστρέφουν στα κελιά τους. Τελικά, οι Φυλακές Κορυδαλλού παραδόθηκαν στις Αρχές από τους εξεγερμένους το μεσημέρι της 19ης Νοεμβρίου. Για όσα διαδραματίστηκαν τις πέντε εφιαλτικές ημέρες της εξέγερσης, ασκήθηκαν διώξεις και οδηγήθηκαν στο δικαστήριο 13 κρατούμενοι, για ανθρωποκτονία, αρπαγή, εμπρησμό, βιασμό, στάση, κλοπή και πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών.

Πρώην αξιωματικός της Αστυνομίας που συμμετείχε στην καταστολή της εξέγερσης, ανέφερε στη «Βραδυνή της Κυριακής», πως έδωσαν μάχη σώμα με σώμα με τους φυλακισμένους για να μην αποδράσουν, και για πρώτη φορά τα ΜΑΤ έκαναν χρήση πλαστικών σφαιρών. «Αντικρίσαμε σκληρές εικόνες, ανήλικα παιδιά κακοποιημένα, τραυματίες, αίματα παντού, και βανδαλισμούς», ανέφερε ο απόστρατος αξιωματικός που έμεινε τρεις ημέρες στη «ζούγκλα» του Κορυδαλλού.



Πηγή: www.vradini.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια