Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Game over» για τον Μπόρις Τζόνσον - Παραιτήθηκε και ξεκινά η διαδικασία διαδοχής










Ο Τζόνσον θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι να οριστεί ο διάδοχός του - «Θέλω να ξέρετε πόσο στενοχωρημένος είμαι που εγκαταλείπω την καλύτερη δουλειά του κόσμου» είπε.




Την παραίτησή του από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος ανακοίνωσε σήμερα το μεσημέρι ο Μπόρις Τζόνσον με διάγγελμά του έξω από την Downing Street.

Συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται νέος ηγέτης των Συντηρητικών και νέος πρωθυπουργός και αυτή η διαδικασία ξεκινά από τώρα, δήλωσε και συμπλήρωσε ότι είναι ξεκάθαρη η βούληση του κόμματός του να υπάρξει νέος αρχηγός και νέος πρωθυπουργός.



Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, όπως είπε.

Ο ίδιος θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι να οριστεί ο διάδοχός του, ενώ τις προηγούμενες ώρες διόρισε υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα υπηρετήσει, όπως κι αυτός, μέχρι την εκλογή νέου πρωθυπουργού.

Κανείς δεν είναι αναντικατάστατος, είπε ο Τζόνσον και δήλωσε υπερήφανος για το προνόμιο που είχε να διατελέσει πρωθυπουργός.

«Θέλω να ξέρετε πόσο στενοχωρημένος είμαι που εγκαταλείπω την καλύτερη δουλειά του κόσμου, αλλά έτσι είναι η ζωή» είπε.

Η αφόρητη πίεση που άσκησαν οι παραιτήσεις 50 και πλέον στελεχών οδήγησαν σε ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό της Βρετανίας.

«Μια όχι εντελώς μεγαλόψυχη αποχώρηση» σχολιάζει το BBC που σημειώνει την φράση του Μπόρις Τζόνσον ότι ήταν «εκκεντρικό» από τους συναδέλφους του να τον εγκαταλείψουν όταν βρισκόταν μόνο λίγες μονάδες πίσω στις δημοσκοπήσεις.

Η απόφασή του να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι να υπάρξει νέος αρχηγός του κόμματος «δεν είναι δημοφιλής σε ορισμένους συναδέλφους των Συντηρητικών» σχολιάζει το βρετανικό δίκτυο.


Όλη η δήλωση Τζόνσον:

«Είναι ξεκάθαρη τώρα η βούληση των βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας νέος αρχηγός κόμματος και επομένως ένας νέος πρωθυπουργός και συμφώνησα με τον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, (τον πρόεδρο της Επιτροπής 1922), ότι η διαδικασία επιλογής αυτού του νέου ηγέτη θα πρέπει να ξεκινήσει τώρα και ότι το χρονοδιάγραμμα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Και σήμερα διόρισα ένα υπουργικό συμβούλιο για να υπηρετήσει, όπως και εγώ, μέχρι να εκλεγεί ο νέος ηγέτης.

Επομένως θέλω να πω στα εκατομμύρια ανθρώπους που μας ψήφισαν το 2019, πολλοί από αυτούς ψηφίζοντας Συντηρητικούς για πρώτη φορά: Σας ευχαριστώ γι' αυτή την απίστευτη εντολή, την μεγαλύτερη συντηρητική πλειοψηφία από το 1987, το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων μετά τις εκλογές του 1979.

Και ο λόγος που έδωσα τόσο σκληρή μάχη τις τελευταίες ημέρες για να συνεχίσω να εξασκώ αυτή την εντολή διακυβέρνησης προσωπικώς, δεν είναι μόνο ότι ήθελα να το κάνω, αλλά επειδή ένιωθα ότι αυτή ήταν η δουλειά μου, το χρέος μου, η υποχρέωσή μου προς εσάς να συνεχίσω να κάνω αυτό που υποσχεθήκαμε το 2019.

Και φυσικά είμαι υπερβολικά υπερήφανος για τα επιτεύγματα αυτής της κυβέρνησης: από το ότι φέραμε εις πέρας το Brexit μέχρι ότι διευθετήσαμε τις σχέσεις μας με την ηπειρωτική Ευρώπη για πάνω από μισό αιώνα. Αξιοποιήσαμε την εξουσία γι' αυτή την χώρα για να ψηφίζει τους δικούς της νόμους στο κοινοβούλιο, τα βγάλαμε πέρα με την πανδημία, οργανώσαμε την ταχύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην Ευρώπη, την ταχύτερη άρση του λοκντάουν και τους τελευταίους μήνες οδηγήσαμε την Δύση στο να υψώσει το ανάστημά της στην επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία.

Φυσικά είναι επώδυνο να μην μπορέσω να φέρω σε πέρας τόσο πολλές ιδέες και σχέδια. Αλλά όπως έχουμε δει στο Γουεστμίνστερ το ένστικτο της αγέλης είναι ισχυρό και όταν η αγέλη προχωράει, προχωράει».

Πηγή: www.skai.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια