Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Υπερβιταμίνωση D: Πότε η βιταμίνη D μπορεί να γίνει τοξική για τον οργανισμό




Οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης D, μπορεί να οδηγήσουν στο νοσοκομείο, προειδοποιούν οι ειδικοί.





Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας Covid, έχουν αυξηθεί περισσότερο από ποτέ οι άνθρωποι που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης D.

Ένας από τους λόγους είναι ότι η βιταμίνη D ενισχύει το ανοσοποιητικό. Οι γιατροί προειδοποιούν όμως ότι δεν πρέπει να το παρακάνετε.

Τα συμπληρώματα μπορούν να ενισχύσουν την υγεία σας, όταν λαμβάνονται υπεύθυνα, δηλαδή κατόπιν συμβουλής γιατρού.



Πολλά από αυτά περιέχουν μεγάλες δόσεις βιταμινών, επομένως είναι σημαντικό να κατανοήσετε πόση ποσότητα χρειάζεστε και πότε πρέπει να λαμβάνονται.
Κίνδυνοι από τα συμπληρώματα βιταμίνης D

Η λήψη υπερβολικής ποσότητας βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει υπερβιταμίνωση D, μια κατάσταση που συνδέεται με μια σειρά κινδύνων για την υγεία.

Η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει κυρίως τις γυναίκες, τα παιδιά και άτομα με προβλήματα υγείας.



Είναι απαραίτητο να ελέγξετε τον τύπο του συμπληρώματος βιταμίνης D που λαμβάνετε και τη δόση του.

Ορισμένα συμπληρώματα περιέχουν μεγαλύτερα επίπεδα βιταμίνης D από άλλα, επομένως δεν πρέπει να λαμβάνονται καθημερινά.
Συμπτώματα υπερβολικής πρόσληψης βιταμίνης D

Η υπερβιταμίνωση D μπορεί να εντοπιστεί εγκαίρως καθώς εκδηλώνεται με συμπτώματα που μπορούν να σας επηρεάσουν για μήνες.

Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν σύγχυση, απάθεια, εμετούς, πόνο στην κοιλιά, πολυουρία (υπερβολική ούρηση), πολυδιψία (αίσθημα υπερβολικής δίψας) και αφυδάτωση.

Άλλα συμπτώματα που έχουν καταγραφεί είναι υπνηλία, ψύχωση, κατάθλιψη, λήθαργος, ανορεξία, πόνος στο στήθος, δυσκοιλιότητα, έλκος στομάχου, παγκρεατίτιδα, υψηλή αρτηριακή πίεση, μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός και νεφρικές ανωμαλίες, φλεγμονώδης οφθαλμική νόσος, δυσκαμψία των αρθρώσεων, απώλεια ακοής και κώφωση.

Τα συμπτώματα είναι συνέπεια της τοξικότητας της βιταμίνης D και εάν εμφανίζετε κάποια από αυτά είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε γιατρό το συντομότερο δυνατό.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν: «Παγκοσμίως, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση υπερβιταμίνωσης D, μια κλινική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένα επίπεδα βιταμίνης D3 στον ορό. Ο αριθμός των περιστατικών υπογραμμίζει περαιτέρω την πιθανή τοξική δράση των συμπληρωμάτων που θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ασφαλή έως ότου ληφθούν σε μη ασφαλείς ποσότητες ή σε μη ασφαλείς συνδυασμούς».

Πηγή: www.onmed.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια