Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ο Παύλος Σκόντζος γράφει για το καθεστώς χορήγησης των αδειών για αγορά και κατοχή όπλου


Εν μέσω θερινής ραστώνης το Α.Ε.Α εκδίδει μια διαταγή που ρυθμίζει το καθεστώς χορήγησης των αδειών για αγορά και κατοχή ιδιωτικού οπλισμού από αστυνομικούς. Διαβάζουμε λοιπον : Με το άρθρο 21 του ιδίου νόμου, επήλθε τροποποίηση της περ. α΄ της παρ. 4 του άρθρου 2 «Προϋποθέσεις οπλοκατοχής και οπλοφορίας» του ν. 3169/2003 (Α΄ 189) «Οπλοφορία, χρήση πυροβόλων όπλων από αστυνομικούς, εκπαίδευση τους σε αυτά και άλλες διατάξεις», ως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, ώστε να ρυθμίζεται η διαδικασία, βάσει της οποίας επιτρέπεται από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, κατ’ εξαίρεση, η οπλοφορία αστυνομικού, για ειδικούς λόγους ασφαλείας. Η εν λόγω διαδικασία περιλαμβάνει την απόδειξη της συνδρομής των ειδικών λόγων που επιβάλλουν την οπλοφορία, με αίτηση του ενδιαφερόμενου αστυνομικού, καθώς και τη συνυποβολή, εντός σφραγισμένων φακέλων, πιστοποιητικών υπηρεσιακών ιατρών ειδικότητας ψυχιάτρου για την ψυχική του υγεία και παθολόγου ή νευρολόγου για την εν γένει σωματική του ικανότητα και καταλληλότητα να φέρει όπλο για την προσωπική του ασφάλεια.
 
Με απλά λόγια δηλαδή για να αγοράσεις πλέον ιδιωτικό όπλο χρειάζεσαι και χαρτί από υπηρεσιακό γιατρό και μάλιστα συγκεκριμένης ειδικότητας. Πρέπει δηλαδή εάν υπηρετείς στον Έβρο να πας στην Κομοτηνή η εάν είσαι στην Ζάκυνθο να πας στην Κέρκυρα για να το πάρεις. Εάν δε, υπηρετείς σε καμία Τήλο… κάτσε εκεί καλυτέρα μην πας πουθενά.

Εντύπωση προκαλεί αυτή η διαδικασία μιας και στην ερμηνεία που δίνω εγώ είναι ότι φαίνεται η αποτυχία του συστήματος εξέτασης των ψυχοτεχνικών για το εάν είναι κάποιος ικανός να φέρει όπλο.
Και εξηγώ. Αύριο το πρωί που είμαι σκοπός θα χρεωθώ ένα υποπολυβόλο με πολλά φυσίγγια (9Χ19mm), ένας συνάδελφος συνοριακός θα χρεωθεί ένα τυφέκιο G3 (7,62X51mm) ένας άλλος συνάδελφος στα ΤΑΕ ένα τυφέκιο FAL (ίδιο διαμέτρημα) και ένας σκοπευτής της ΕΚΑΜ ένα τυφέκιο 8.58×70 mm (ναι, ενημερώνω τον 8ο ότι έχει και τέτοια η αστυνομία που τρυπάνε τρεις μεσοτοιχίες στην σειρά) . Ακόμα χειρότερα κάποιοι στα πλαίσια των καθηκόντων τους θα κουβαλάνε χειροβομβίδες (επιβαρυντική διάταξη σύμφωνα με την NOMOS ) και εκτοξευτές 37/38mm (μιλάμε εδώ πάμε για Χάγη ) και όλα αυτά χωρίς νωπό χαρτί υπηρεσιακού γιατρού.
Πως είναι δυνατόν για την καθημερινή κατοχή όλων αυτών να μένουμε στην πριν ένα, δυο, τρία χρόνια ψυχοτεχνική εξέταση και για την αγορά ενός ιδιωτικού όπλου υποδεέστερου όλων των ανωτέρω να χρειάζεται όλη αυτή η διαδικασία.

Επίσης πάρα πολλοί συνάδελφοι πλέον ασχολούνται με την πρακτική σκοποβολή ( με υψηλά αποτελέσματα) και είναι κάτοχοι και σκοπευτικών όπλων. Ένας συνάδελφος δηλαδή θα μπορεί να αλλάζει τέσσερα πέντε σκοπευτικά όπλα, άλλα για το όπλο της οπλοφορίας θα πρέπει να πηγαίνει σε υπηρεσιακό γιατρό.

Επίσης πολλοί παράμετροι που δεν μπορούν να γραφτούν στα πλαίσια μιας δημοσίας τοποθέτησης όχι απλά δεν λήφθηκαν υπόψη άλλα φαίνεται να αγνοούνται παντελώς .

Δυστυχώς πολλά πράγματα η νομολογία (sic) δεν θα τα λύσει όσο και εάν ψάχνουμε στην ΝΟΜΟS .
Από τα αρμόδια τμήματα του Αρχηγείου θα περίμενα πρώτα να μαζέψουν κάτι εξωτικών διαμετρημάτων κυνηγιαρικα πιστόλια και περίστροφα που κυκλοφορούν ανάμεσα μας, να εξασφαλίσουν την επάρκεια σε σύγχρονο οπλισμό, να καταφέρουν τα ψυχοτεχνικά να γίνονται όντως μια φορά τον χρόνο και μετά να κάνουν copy paste μια διαδικασία που στην ουσία δεν διασφαλίζει και δεν προσφέρει τίποτα.

Κύριοι Συνάδελφοι λύση υπάρχει. Είναι η αντικατάσταση της 8517/4/7-μβ Απόφασης του κ Υπουργού ΟΠΛΙΣΜΟΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ η οποία είναι απαρχαιωμένη (άρθρο για αστυνομική σφυρίχτρα) με μια απόφαση που να διέπει τον αριθμό και το είδος του οπλισμού που θα φέρει ο Αστυνομικός, τα νέα είδη όπλων (Less Lethal) καθώς και τα πυρομαχικά τόσο για χρήση εν ώρα υπηρεσίας, εκπαίδευσης όσο και εκτός υπηρεσίας. Μια απόφαση που πρέπει να λύσει θέματα όπως η χρήση της πτυσσόμενης ράβδου και η χρήση λειόκαννων. Μια απόφαση όχι οπλοφοβική και όχι στηριζόμενη στον νόμο περί όπλων που στην ουσία αναφέρεται σε φυσικά πρόσωπα. ( επειδή πολλοί θα επικαλεστούν την Ευρωπαϊκή οδηγία τους, ενημερώνω δε ότι ρητά εξαιρεί τα Σώματα ασφαλείας).

Παύλος Α Σκόντζος
 
Αντιπρόσωπος της ΕΑΥΘ στην ΠΟΑΣΥ.

υ.γ Φήμη που λέει ότι η περιγραφόμενη διαδικασία γίνεται και για αποφόρτιση όγκου εργασίας συγκεκριμένων υπηρεσιών την χαρακτηρίζω ως κακεντρεχή.






Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια