Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Προβλήματα στην εφαρμογή - Ελλείψεις στις υποδομές των ΑΕΙ

Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα έχουν αστυνομική ράβδο, χειροπέδες, ασύρματο, αλεξίσφαιρο γιλέκο, αστυνομική σφυρίχτρα και φακό.




Η Πανεπιστημιακή Αστυνομία έχει εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.



Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί είναι "αόρατοι", καθώς τα πανεπιστήμια είναι κλειστά, και θα κάνουν σκοπιές και περιπολίες των αστυνομικών τμημάτων. Ερωτηματικό παραμένει αν θα γίνουν "ορατοί", όταν ανοίξουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, λόγω των έντονων αντιδράσεων και των… τουρνικέ!


Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα έχουν αστυνομική ράβδο, χειροπέδες, ασύρματο, αλεξίσφαιρο γιλέκο, αστυνομική σφυρίχτρα και φακό, την ώρα που τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν έχουν μαγνητικές πύλες-"τουρνικέ", κάμερες, κέντρα επιχειρήσεων, σχέδια ασφάλειας.



Και όλα αυτά την ώρα που το βράδυ της περασμένη Δευτέρας, βγήκαν τα… πιστόλια στην Πλατεία Χημείου σε χώρο που στεγάζεται το Τμήμα Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, που ξεφυτρώνουν γύρω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα, ξεκαθάρισαν τους λογαριασμούς τους με σφαίρες! Μία ομάδα περίπου 15-17 ατόμων κινήθηκε προς τον 23χρονο ομογενή από την Γεωργία, που καθόταν σε παγκάκι του campus, μαζί με έναν φίλο του.

Ένας από τους δράστες πυροβόλησε τουλάχιστον πέντε φορές με πιστόλι, τραυματίζοντας στα πόδια τον 23χρονο, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τον φίλο του. Ο 23χρονος ήταν σεσημασμένος για ληστεία, παράνομη οπλοφορία και διακίνηση ναρκωτικών, για την οποία εξέτισε ποινή φυλάκισης και είχε αποφυλακιστεί πριν από δύο μήνες, τον Μάιο του 2022. Η αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών γύρω από το ΑΠΘ, καταγράφεται και σε αριθμούς από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., καθώς το πρώτο 7μηνο του 2022, έχουν πραγματοποιηθεί 52 αστυνομικές επιχειρήσεις γύρω από το πανεπιστήμιο και έχουν καταγραφεί 29 συλλήψεις ατόμων για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ έχουν κατασχεθεί συνολικά 200 γραμμάρια κάνναβης και μικροποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης.

Το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα, άρχισε να ισχύει από τις 7 Ιουλίου 2022, καθώς ο νόμος δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Σε αυτό προβλέπεται η συγκρότηση, οργάνωση, λειτουργία και ρύθμιση θεμάτων του προσωπικού των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Διαβάστε Επίσης


Τα… 17 Άρθρα

Στο άρθρο 1 του Προεδρικού Διατάγματος καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και οι προϋποθέσεις σχετικά με τη διαδικασία διάθεσης του προσωπικού των Ο.Π.Π.Ι., τα ζητήματα οργάνωσης, συγκρότησης, λειτουργίας και εξοπλισμού, οι ειδικότεροι όροι και λεπτομέρειες σχετικά με την άσκηση των καθηκόντων του.

Στο άρθρο 2, αναφέρεται ότι η εκτέλεση της αποστολής γίνεται με κριτήριο την ύπαρξη και έκταση των αναγκών που διαπιστώνονται μετά από προηγούμενη πρόσκληση διαβούλευσης προς τον Πρύτανη πριν από το στάδιο της αρχικής διάθεσης Ο.Π.Π..Ι. στο Α.Ε.Ι., καθώς λαμβάνονται υπόψη τυχόν προηγούμενα περιστατικά παραβατικότητας. Το προσωπικό διατίθεται χωρίς χρονικό περιορισμό και ανακατανέμεται ανάλογα με τις περιστάσεις και τις ανάγκες που διαπιστώνονται.
Αποστολή και αρμοδιότητες

Στο άρθρο 3 περιγράφεται η αποστολή και οι αρμοδιότητες των πανεπιστημιακών αστυνομικών. Αποστολή τους είναι η "ασφάλεια και προστασία των προσώπων και των υποδομών που βρίσκονται στους χώρους έδρας των Α.Ε.Ι. από έκνομες ενέργειες προσώπων, καθώς και από έκτακτα ή απρόβλεπτα γεγονότα σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα του Α.Ε.Ι. και τις συναρμόδιες εθνικές Αρχές και Υπηρεσίες".

Για την εκπλήρωση της αποστολής του το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι., στο πλαίσιο άσκησης των αστυνομικών του καθηκόντων, είναι αρμόδιο ιδίως για:

α. την επικοινωνία και συνεργασία με τον πρύτανη ή αρμόδιο αντιπρύτανη για θέματα ασφάλειας και προστασίας του Α.Ε.Ι. και με τις αρμόδιες Υπηρεσίες και όργανα του Ιδρύματος, καθώς και με λοιπούς, κατά περίπτωση, συναρμόδιους φορείς και Υπηρεσίες.

β. την πρόληψη τέλεσης και την αντιμετώπιση κάθε αξιόποινης πράξης, καθώς και την αντιμετώπιση καταστάσεων που διαταράσσουν ή απειλούν να διαταράξουν την έννομη τάξη,

γ. την εκδήλωση των απαιτούμενων ενεργειών, σε περίπτωση διάπραξης οποιασδήποτε αξιόποινης πράξης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ιδίως για τη βεβαίωσή της, τη συλλογή των αποδείξεων και πειστηρίων, την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη και την παράδοσή του στην αρμόδια δικαστική αρχή,

δ. τη στελέχωση και λειτουργία των Κέντρων Λήψης Σημάτων και Εικόνων σε συνεργασία με το προσωπικό των Α.Ε.Ι.,
Πεζές περιπολίες-έλεγχοι οχημάτων

Ανάμεσα στις αρμοδιότητες είναι η διενέργεια πεζών και εποχούμενων περιπολιών και την άμεση επέμβαση στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους. Αυτές οι διελεύσεις θα γίνονται κατά τακτά χρονικά διαστήματα, με πεζές και εποχούμενες περιπολίες, από κτιριακές εγκαταστάσεις και χώρους των Α.Ε.Ι. προς επισήμανση ύποπτων προσώπων ή αντικειμένων, για την πρόληψη και αποτροπή οιασδήποτε αξιόποινης πράξης σε βάρος προσώπων ή υποδομών. Η συχνότητα, ο τρόπος διέλευσης, ως και το χρονικό διάστημα που πραγματοποιείται η διέλευση, προσδιορίζονται από τον επικεφαλής της Ο.Π.Π.Ι. με κριτήρια ιδίως τη φύση αυτών, τον βαθμό επικινδυνότητας, τις υπάρχουσες πληροφορίες και τις κρατούσες συνθήκες στην περιοχή.

Στις αρμοδιότητες περιλαμβάνεται η διενέργεια προγραμματισμένων ή αιφνιδιαστικών ελέγχων και ερευνών επί οχημάτων, προσώπων, εγκαταστάσεων και χώρων.

Οι ειδικοί φρουροί που συγκροτούν τις Ο.Π.Π.Ι. δύναται να διατίθενται από μία Ο.Π.Π.Ι. σε άλλη, με απόφαση του Αρχηγού Ελληνικής Αστυνομίας:

α. επί αιτήσεων αμοιβαίας μετακίνησης,

β. λόγω σοβαρού πειθαρχικού παραπτώματος ή σοβαρού συμβάντος με σοβαρή απειλή κατά της ζωής του ειδικού φρουρού και

γ. σε περίπτωση που εκλείψουν οι λόγοι διάθεσης Ο.Π.Π.Ι. σε Α.Ε.Ι. ή ανακύψει ανάγκη διάθεσης Ο.Π.Π.Ι. σε Α.Ε.Ι. πέρα αυτών στα οποία έχουν ήδη διατεθεί. Η εκ νέου διάθεση σε συντρέχουσα περίπτωση υλοποιείται βάσει υπηρεσιακών και κοινωνικών κριτηρίων.


Εξοπλισμός και κάμερες

Στο άρθρο 12, αναφέρεται πως το προσωπικό των Ο.Π.Π.Ι. δεν φέρει πυροβόλο όπλο κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του εντός των χώρων έδρας των Α.Ε.Ι.. Θα φέρει αστυνομική ράβδο, χειροπέδες, ασύρματο, αλεξίσφαιρο γιλέκο, αστυνομική σφυρίχτρα και φακό.

Η Ελληνική Αστυνομία θα ενεργεί ως υπεύθυνος Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και λαμβάνει, σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα των Α.Ε.Ι., όλα τα απαραίτητα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Στο άρθρο 14, παρατίθενται οι προϋποθέσεις κλιμάκωσης χρήσης υλικών και μέσων, σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους Νόμους του Κράτους και τους Κανονισμούς του Σώματος και κλιμακώνουν το επίπεδο δράσης τους και τα χρησιμοποιούμενα υλικά και μέσα με γνώμονα τη θεμελιώδη αρχή της αναλογικότητας.

Η Υποδιεύθυνση Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στελεχώνεται από αστυνομικό προσωπικό και ειδικούς φρουρούς και διαρθρώνεται ως εξής:

- Τμήμα Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, το οποίο είναι αρμόδιο για: την οργάνωση και κατανομή του προσωπικού σε Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (Ο.Π.Π.Ι.) και τη διάθεση και το συντονισμό τους για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής τους. Την εποπτεία και έλεγχο της επιχειρησιακής δράσης των Ο.Π.Π.Ι. και την παροχή οδηγιών και κατευθύνσεων, για το χειρισμό και την αντιμετώπιση ζητημάτων που άπτονται της αποστολής τους και τη μέριμνα για τη στελέχωση του Κέντρου Ελέγχου και Λήψης Σημάτων και Εικόνων σε συνεργασία με τον προϊστάμενο της Μονάδας Ασφάλειας και Προστασίας του Α.Ε.Ι.

- Τμήμα Διοικητικής Υποστήριξης, το οποίο είναι αρμόδιο για: το χειρισμό θεμάτων προσωπικού, τη διαχείριση του χρηματικού και υλικού, την εξασφάλιση της γραμματειακής εξυπηρέτησης και της εσωτερικής λειτουργίας της Υπηρεσίας, την τήρηση του αρχείου και τη διεκπεραίωση αιτημάτων διοικητικής φύσεως. Τον εφοδιασμό με όλα τα απαραίτητα μέσα, μηχανήματα και υλικά, τη μέριμνα για την καλή λειτουργία και συντήρησή τους και την προμήθεια και διανομή των εφοδίων και των υλικών στο προσωπικό.

Περιπολίες στα… campus



Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί, αν και εφόσον αποφασιστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, αρχικά θα χρησιμοποιηθούν σε πεζές περιπολίες στα campus των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και θα συνοδεύονται από ειδικούς φρουρούς, που θα επιβαίνουν σε μοτοσυκλέτες. Το σχετικό διάταγμα προβλέπει ότι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά, οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα αξιοποιηθούν διαφορετικά, σε περιπολίες και σταθερές φυλάξεις.

Η βασική αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών αστυνομικών είναι ο έλεγχος της πρόσβασης και αποτροπή εισόδου εξω-πανεπιστημιακών σε αυτά. Να σημειωθεί ότι είναι ελάχιστα τα πανεπιστήμια που έχουν προβεί στις απαραίτητες εργασίες ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων υποδομών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα (μαγνητικές πύλες-"τουρνικέ", κάμερες, κέντρα επιχειρήσεων, ειδικά σχέδια ασφάλειας).

Χωρίς τουρνικέ και ψηφιακή φοιτητική ταυτότητα, αυτός ο έλεγχος δεν είναι εφικτός.


Εκπαίδευση σε ακραία σενάρια



Οι νέοι πανεπιστημιακοί "αστυνόμοι" εκπαιδεύτηκαν σε εικονικές συνθήκες αντιμετώπισης "καταδρομικής" εισβολής και κατάληψης της πρυτανείας πανεπιστημιακού ιδρύματος, επιθέσεις και προπηλακισμούς καθηγητών ή άλλων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, "πολεμικές" αντιπαραθέσεις με αστυνομικές δυνάμεις, συμπλοκές ανάμεσα σε φοιτητικές παρατάξεις, καταστροφές τεχνολογικού εξοπλισμού ή παρεμβάσεις… χτισίματος σε πανεπιστημιακούς χώρους, κλοπές ή ακόμη και ληστείες εντός πανεπιστημίων, διακίνηση ναρκωτικών και παρεμπόριο. Ήταν εικονικά σενάρια, βγαλμένα από παρόμοια πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους, τα οποία περιλαμβάνονταν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των 400 ατόμων, τα οποία προσελήφθησαν για να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Η εκπαίδευση των πανεπιστημιακών αστυνομικών περιελάβανε… πολεμικές τέχνες, ήπια χρήση γκλομπ, ακινητοποίηση και χειροπέδηση υπόπτων. Στόχος του προγράμματος ήταν να αναπτύξουν οι εκπαιδευόμενοι τις ψυχικές, πνευματικές και σωματικές ικανότητες ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη επαγγελματική κατάρτιση για να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους. Να εκπαιδευτούν στην αυτοάμυνα, αυτοπροστασία και τον χειρισμό του οπλισμού που θα φέρουν.

Η τοποθέτηση των πανεπιστημιακών αστυνομικών στα πέντε Α.Ε.Ι. με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα), είναι πολιτική απόφαση, και στόχος "αγκάθι"…
Πηγή:









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια