Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά στα Κρέστενα - Ανησυχία λόγω ανέμων



Η ένταση των ανέμων αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες - Από την πυρκαγιά έχει πληγεί κυρίως ο αγροτικός χώρος, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για καμένα σπίτια, σύμφωνα με τον δήμαρχο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων




«Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών μέσων για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά στα Κρέστενα και μέχρι τώρα τα πράγματα εξελίσσονται ομαλά», ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος.

«Τώρα περιμένουμε να δούμε αν θα ενισχυθούν οι άνεμοι στην περιοχή μας, διότι, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να αυξηθεί, σε λίγες ώρες, η έντασή τους», πρόσθεσε.



Σχετικά με τις ζημιές που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα η φωτιά, ο κ. Μπαλιούκος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι έχει πληγεί κυρίως ο αγροτικός χώρος, ενώ δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής στοιχεία για καμένα σπίτια».

«Όλα αυτά θα τα δούμε αναλυτικά όταν σβήσει η φωτιά», τόνισε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων.













Την ίδια ώρα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.

Επί τόπου επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 59 οχήματα και επτά ομάδες πεζοπόρο τμήμα, ενώ από το πρώτο φως της ημέρας επιχειρούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και τέσσερα ελικόπτερα.

Η πυρκαγιά κινείται νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα και Γρύλλο, και Σκιλλουντία σε τρεις γλώσσες.

Σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή, δεν δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών, αφού οι άνεμοι που πνέουν δεν έχουν μεγάλη ένταση.






Κλείσιμο Από χθες, προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 εστάλη για εκκένωση των οικισμών: Κρέστενα, Φρίξα, Μακρίσια και Σκυλλουντία. Όταν η πυρκαγιά έφτανε προς τα πρώτα σπίτια στην Σκιλλουντία, εκκενώθηκε και η κατασκήνωση της Φρίξα, με όλα τα παιδιά να παραμένουν ασφαλή.






Προς Γρύλλο ωστόσο η πυρκαγιά δεν ανησυχεί. Προς Σμέρνα έχουν γίνει χωματουργικά και την αντιμετωπίζουν με επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα ενώ προς Σκιλλουντία ετοιμάζουν τη γραμμή άμυνας με χωματουργικά. Αυτή την ώρα επιχειρούν 2 Erickson, 2 CL215 και 2 Tractores.

Ο υπουργός προστασίας του πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μετέβη εκτάκτως στα Κρέστενα όπου στις 11:00 θα πάει στο Δημαρχείο και στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα.






Ταυτόχρονα, σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί, λόγω της φωτιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα κέντρα υγείας Κρεστένων, Αρχαίας Ολυμπίας, και Ζαχάρως, καθώς και το Νοσοκομείο του Πύργου. Όπως δήλωσε ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, μέχρι τώρα έχει διακομιστεί στο Κέντρο Υγείας Κρεστένων ένας πολίτης που αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του από τη φωτιά.




Ως προς την αιτία της πυρκαγιάς, ο Δήμαρχος Κρεστένων έκανε λόγο χθες για «εγκληματική ενέργεια», εκτιμώντας πως οι εμπρηστές «ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά». «Και οι τρεις φωτιές που είχαμε είναι εγκληματική ενέργεια. Ήθελαν να μας τραβήξουν στα ορεινά για να κάνουν τη δουλειά τους όπως την έκαναν σήμερα. Είναι πάνω από τέσσερις διαφορετικές εστίες. Θα εξακριβώσουμε ακριβώς τι συμβαίνει. Ευτυχώς η κινητοποίηση της πυροσβεστικής και όλων των φορέων που εμπλέκονται στη φωτιά ήταν άμεση και αποφύγαμε τα χειρότερα. Τουλάχιστον η εικόνα που έχω αυτή τη στιγμή εγώ δεν είναι εικόνα καταστροφής κάποιου σπιτιού», δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κρεστένων.



Πηγή: www.protothema.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια