Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σε πολιτική δίνη η Ιταλία, ο Ματαρέλα δεν δέχθηκε την παραίτηση Ντράγκι





Ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρ΄έλα δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση του πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι.

Μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντάγκι συγκάλεσε υπουργικό συμβούλιο και ανακοίνωσε στα μέλη του την απόφασή του να παραιτηθεί.



Αφού δήλωσε στους υπουργούς του ότι αποφάσισε να παραιτηθεί, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι επέστρεψε στο Κυρινάλιο μέγαρο, για να ανακοινώσει και επίσημα τον πρόεδρο της δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, την απόφασή του.

Ο Ιταλός πρόεδρος, όμως, δεν έκανε δεκτή την παραίτηση και ζήτησε από τον Ντράγκι να παρουσιαστεί ενώπιον του κοινοβουλίου, για να εξακριβωθεί αν διαθέτει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου.





Την ερχόμενη Τετάρτη, ο Ντράγκι θα παρέμβει στη Βουλή και στη Γερουσία και στη συνέχεια αναμένεται η διαδικασία παροχής νέας ψήφου εμπιστοσύνης.
Η αρχική δήλωση Ντράγκι

Σε επίσημο ανακοινωθέν την ιταλικής κυβέρνησης, αναπαράγεται η δήλωση του Ιταλού πρωθυπουργού, ο οποίος τονίζει:

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της δεν υφίσταται πλέον.

Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή».


Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο αν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».
Γιατί το Κίνημα των Πέντε Αστέρων αρνήθηκε την ψήφο

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων με επικεφαλής των πρώην πρωθυπουργό Τζιουζέπε Κόντε, το οποίο αρνήθηκε την ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, είναι ένα άλλοτε «αντισυστημικό» κόμμα το οποίο βρίσκεται δημοσκοπικά σε ελεύθερη πτώση ενώ έχει χάσει και αρκετούς βουλευτές απ' όταν μπήκε στην κυβέρνηση, καθώς οι κυβερνητικές επιλογές του έχουν κοστίσει πολιτικά.

Η απόφαση να μην δώσει ψήφο εμπιστοσύνης, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, είναι μια προσπάθεια ώστε να κερδίσει ξανά ένα μέρος της βάσης του κόμματος όμως μπορεί να οδηγήσει τον συνασπισμό υπό τον Μάριο Ντράγκι στην κατάρρευση ωθώντας ίσως και σε πρόωρες εκλογές αργότερα μέσα στο έτος.

«Δεν θα πάρουμε μέρος στην ψήφο εμπιστοσύνης. Όμως αυτή μας η θέση δεν έχει να κάνει με την εμπιστοσύνη μας στην κυβέρνηση» δήλωσε η Μαριλιόνα Καστελόνε, ηγέτης του Κινήματος στη Γερουσία.

Η κυβέρνηση κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης, όμως ο Ντράγκι ανέφερε σε αρκετές περιπτώσεις πριν την ψηφοφορία πως δεν μπορεί να συνεχίσει χωρίς την υποστήριξη του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Αμέσως μετά την εξασφάλιση της ψήφου εμπιστοσύνης, ο Μάριο Ντράγκι κάλεσε υπουργικό συμβούλιο. Η ψήφος αφορούσε ένα πακέτο βοήθεια 23 δισ. σχεδιασμένο να καταπολεμήσει το κύμα πληθωρισμού που πλήττει και την Ιταλία. Παράλληλα όμως συμπεριελάμβανε μια πρόβλεψη για χτίσιμο αποτεφρωτήρα σκουπιδιών στη Ρώμη, ενδεχόμενο στο οποίο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων έχει εκφράσει την αντίδρασή του.

Πηγή: www.dikaiologitika.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια