Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Επιστολή από τους γονείς των δολοφονημένων παιδιών: Ζητούν αλλαγές στον ΠΚ και αυστηρότερες ποινές για τους δολοφόνους


Την αυστηροποίηση των ποινών του Ποινικού Κώδικα ζητούν οι γονείς των δολοφονημένων παιδιών που έχασαν τη ζωή τους με βάρβαρο με επιστολή που έστειλαν στην Πολιτεία, έτσι ώστε να μη βρεθούν άλλες οικογένειες στην ίδια μοίρα.


Οι γονείς προτείνουν μια σειρά από αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για τα ειδεχθή εγκλήματα, όπως η αύξηση της ποινής της ισόβιας κάθειρξης, η αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία και οικογενειοκτονία, αλλά και τον χαρακτηρισμό πρόκλησης θανάτου από μέθη εν ώρα οδήγησης ως εγκληματική ενέργεια.


«Προσφωνούμε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό της χώρας, με την ιδιότητα των γονέων και ευελπιστούμε να καταλάβουν καλύτερα την επιστολή και τα βιώματα που παρουσιάζουμε μέσα από αυτήν, να καταλάβουν τον ισόβιο ψυχικό μας θάνατο και τον Γολγοθά που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και το τονίζω, αυτόν τον πραγματικό ισόβιο ψυχικό μας θάνατο και Γολγοθά εν αντιδιαστολή με το ψευτο-ποινικό κώδικα που αφορά τα ισόβια σε εγκληματίες – τέρατα», δηλώνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πατέρας της αδικοχαμένης Ελένης Τοπαλούδη, Ιωάννης Τοπαλούδης.

«Είμαστε πολλοί γονείς που είμαστε στην ίδια μοίρα και ευχόμαστε κανείς άλλος γονιός να μη βρεθεί στη δική μας θέση και για αυτό ακριβώς θέλουμε όσο γίνεται από τη μεριά μας, να συντελέσουμε ώστε να γίνει μια κοινωνία καλύτερη και πιο ασφαλέστερη για τα παιδιά μας. Με αυτές τις προτάσεις μας προσπαθούμε να συμβάλουμε προς αυτή την κατεύθυνση», συμπληρώνει ο κ. Τοπαλούδης, εξηγώντας παράλληλα πως όσα βιώνουν δεν μπορεί να τα ξεπεράσει καμία οικογένεια και για αυτό θα έπρεπε να αναγνωριστεί ο όρος «οικογενειοκτονία», αφού τελικά χάνονται και εκείνοι μαζί με τα θύματα.



eurokinissi
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Όσον αφορά τον Ποινικό Κώδικα οι γονείς προτείνουν τα ισόβια να εκτίονται στο ακέραιο για τέτοιου είδους εγκλήματα, να μην υπάρχει καμιά αναγνώριση ελαφρυντικού, να αναγνωριστεί ο όρος «γυναικοκτονία», να μπει ο όρος «οικογενειοκτονία» και να προβλέπεται ανάλογη ποινή και οι εγκληματίες τέτοιων εγκλημάτων να μην έχουν δυνατότητα για άδειες μετά από μερικά χρόνια.


Την ίδια ώρα προτείνουν αύξηση των ετών στην ισόβια κάθειρξη, για τέτοιου είδους αποτρόπαια εγκλήματα: από 25 στα 30 έτη, τα τροχαία ατυχήματα που προκαλούνται από ασυνείδητους οδηγούς, κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες που πρέπει να τεθούν στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (κατάσταση μέθης του οδηγού, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη κ.τ.λ.), να αντιμετωπίζονται και να τιμωρούνται ως εγκληματικές ενέργειες (ανθρωποκτονία – απόπειρα ανθρωποκτονίας).

Επίσης, προτείνουν την αφαίρεση της επιμέλειας και της γονικής μέριμνας των τέκνων των θυμάτων απ’ τους κατηγορούμενους – εγκληματίες.

Στην επιστολή οι γονείς θυμάτων ζητούν όσον αφορά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, την πλήρη οικονομική απαλλαγή απ’ τα έξοδα των δικαστηρίων για την οικογένεια του θύματος, κάλυψη των εξόδων μετακίνησης – διαμονής – διατροφής, καθώς και αδειοδότησης από την εργασία (τόσο πρωτόδικα, όσο και στο εφετείο). Επιπλέον, ζητούν, δωρεάν νομική εκπροσώπηση της οικογένειας του θύματος (και πρωτοδίκως και στο εφετείο) και οι δικάσιμοι να ορίζονται σε συνεχόμενες ημερομηνίες ή με μια – δύο μέρες διακοπή.


«Η αυστηροποίηση των νόμων απέναντι σε ειδεχθή εγκλήματα, ίσως φέρει στο μέλλον την αποτροπή τέτοιων ενεργειών», επισημαίνει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πατέρας του αδικοχαμένου Αλκη Καμπανού, Αριστείδης Καμπανός.


EUROKINISSI

Οι άνθρωποι που δυστυχώς βίωσαν το χειρότερο φόβο κάθε γονιού, προτείνουν ακόμα την άμεση και δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη στα μέλη της οικογένειας των θυμάτων (ψυχολόγος – ψυχίατρος – κοινωνικός λειτουργός) από συγκεκριμένο υπουργείο ή θεσμοθετημένο φορέα, για όσο διάστημα κρίνεται αναγκαίο.


eurokinissi


eurokinissi
Τι ζητούν οι γονείς των δολοφονημένων παιδιών


– Σύνταξη ορφάνιας για τους κηδεμόνες και τα τέκνα των δολοφονημένων μητέρων.

– Μόνιμη επαγγελματική αποκατάσταση της οικογένειας των θυμάτων.


– Έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των παιδιών όλων των βαθμίδων για τη βία, από ειδικούς επιστήμονες και φορείς (όπως το «Γίνε Ανθρωπος»), καθώς και την αξιοποίηση και επέκταση της ακαδημίας γονέων του φορέα «Γίνε Ανθρωπος» και του εκπαιδευτικού υλικού που διαθέτει. Η δράση αυτή (του να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι γονείς) θεωρούμε ότι είναι η πλέον σημαντική και αποτελεσματική για τη μελλοντική μας κοινωνία.

– Να θεσμοθετηθεί επιπλέον μοριοδότηση των τέκνων και των αδερφών των θυμάτων (τέτοιου είδους εγκλημάτων) για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

– Να γίνεται ασφάλεια ζωής, απ’ όλα τα πανεπιστήμια, για όλους τους φοιτητές τους (για όσο διάστημα διαρκούν οι σπουδές τους). Με την πρόβλεψη σχετικής χρηματοδότησης από το υπουργείο Παιδείας προς τα πανεπιστήμια.

– Να αναπτυχθούν δράσεις ενημέρωσης κατά της βίας σε όλα τα πανεπιστήμια, με τον ορισμό υπεύθυνων καθηγητών και υποστηρικτικών ομάδων απ’ τους ίδιους τους φοιτητές.

– Σύνδεση της υποστηρικτικής γραμμής 15900 με ιδιώτες, όπως π.χ. ξενοδοχεία, που να μπορεί (σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο) όποιος πολίτης κινδυνεύει να καταφεύγει για προστασία. Κάτι παρόμοιο υπάρχει ήδη σε άλλες χώρες (π.χ. Ιταλία).

– Να τοποθετείται «βραχιολάκι κινδύνου – SOS» σ’ όποιο άτομο αισθάνεται ότι κινδυνεύει, το οποίο βραχιολάκι να είναι συνδεδεμένο με την Ελληνική Αστυνομία, αλλά και με άλλο αρμόδιο υπουργείο.

Μαζί με τις προτάσεις, αιτούνται και συνάντηση με την Πολιτεία.

Υπογράφουν οι γονείς:

Γιακουμάκης Αντρέας – Φρονιμάκη Μαρία

Καμπανός Αριστείδης – Κακουλίδου Σουμέλα

Κωστόπουλος Ευθύμιος – Κωστοπούλου Ελένη

Μανωλακέλλης Ελευθέριος – Κρεμαστιώτη Ελένη

Μπέρδος Λουκάς – Μπέρδου Αγγελική

Μωραΐτης Ηλίας – Μωραΐτη Ουρανία

Σαββίδης Κυριάκος – Φωτιάδου Ρόζα

Τοπαλούδης Ιωάννης – Αρμουτίδου Κυριακή

Ψαρράκος Κωνσταντίνος – Μάκου Αλεξάνδρα

Πηγή: dikastiko.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια