Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Λέσβος: Κάηκαν σπίτια στα Βατερά - Δύσκολη μάχη με τις φλόγες - Η φωτιά έφτασε στη θάλασσα - Εννέα άτομα διέσωσε το λιμενικό



''Υπάρχει μία μικρή ύφεση, λόγω των ρίψεων νερού'', δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος - Στο νοσοκομείο, με αναπνευστικά προβλήματα, ένας πυροσβέστης






Μεγάλη φωτιά ξέσπασε το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή Καστρί της Λέσβου με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης του οικισμού των Βατερών, καθώς λίγο αργότερα οι φλόγες έφτασαν στα σπίτια.Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένας πυροσβέστης μεταφέρθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο.

Απειλούνται οικίες λόγω αναζωπυρώσεων - Η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα

Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο πρόεδρος Βρίσας Βατερών, Αποστόλης Αποστολής η εστία της φωτιάς είναι μεταξύ Βατερών και Σταυρού και καίει πυκνόφυτη δασική περιοχή.



Στο χωριό των Βατερών η φωτιά απειλεί σπίτια λόγω αναζωπυρώσεων, ενώ πολλά έχουν υποστεί ζημιές. Στις φλόγες παραδόθηκε ένα αυτοκίνητο. Οι ριπές ανέμου είναι συνεχείς, έχουν αντιμετωπιστεί πολλές εστίες μέσα στον οικισμό, που έχει εκκενωθεί.
Το λιμενικό διέσωσε εννέα άτομα

Με τη συνδρομή σκαφών του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, απεγκλωβίστηκαν συνολικά εννέα άτομα, τέσσερις Έλληνες και πέντε ξένοι, και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι του Πλωμαρίου.

Στη συνέχεια, μία γυναίκα παρελήφθη από ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Πλωμαρίου, για την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Έλεγχοι από πλωτά και χερσαία μέσα συνεχίζουν να διενεργούνται, ενώ περιπολικά σκάφη του Λιμενικού παραμένουν σε ετοιμότητα προς παροχή συνδρομής, εφόσον αυτό απαιτηθεί.

Ένα άλλο μέτωπο υπάρχει στο βουνό που βρίσκεται δίπλα στον οικισμό, στην περιοχή Σταυρός. Το μέτωπο αυτό βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή. Ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης έκανε λόγο για πολύ δύσκολη κατάσταση, αναφέροντας πως υπάρχουν καμένα σπίτια στο χωριό Βατερά.


Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, στο Open, πιθανόν τα δύο μέτωπα της φωτιάς να έχουν ενωθεί, ενώ ανέφερε πως υπάρχει μία μικρή ύφεση αυτή τη στιγμή λόγω της ρίψης νερού, ωστόσο οι καπνοί παραμένουν πυκνοί.

Ακόμη πρόσθεσε πως στο σημείο υπάρχουν σκάφη του Λιμενικού σε περίπτωση που χρειαστούν, ενώ όσον αφορά στις ανθρώπινες ζωές τόνισε πως έχουν κάνει ό,τι καλύτερο. "Όσα μηχανήματα και οχήματα έχει ο δήμος βρίσκονται εδώ. Θα σώσουμε ό,τι μπορούμε'', δήλωσε χαρακτηριστικά στο Open.










Όπως μεταδίδει το stonisi.gr, η φωτιά στις 12.40, έφτασε στη θάλασσα των Βατερών στο τμήμα λίγο πριν το παραθαλάσσιο παραλιακό χώρο διασκέδασης "ΑΡΕΝΑ" έχοντας μέχρι τώρα κάψει σύμφωνα με το Δήμαρχο Ταξιάρχη Βέρρο, δυο τουλάχιστον σπίτια και με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη να σωθεί ένα ξενοδοχείο.


Συνεχίζεται η προσπάθεια για την πλήρη εκκένωση του οικισμού τόσο από τους κατοίκους όσο και από τους επισκέπτες.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα επιχείρησαν ένα Mi 8 και 2 PZL, ενώ δόθηκε εντολή για 2 CL415 από Ελευσίνα.

Μάχη με τις φλόγες δίνουν πυροσβέστες και εθελοντές

Σύμφωνα με το stonisi.gr, μετά τη 1 το μεσημέρι, ο άνεμος έσπρωξε μέσα στον κύριο όγκο του οικισμού των Βατερών το μέτωπο της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς. Οι φλόγες έκαψαν σπίτια στο πίσω μέρος τους.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής υπηρεσίας και εθελοντές, κάτοικοι και επαγγελματίες της περιοχής έδωσαν ''μάχη'' με τις φλόγες προκειμένου να ελέγξουν δασική πυρκαγιά.


Η περίπτωση κρίνεται από τις πυροσβεστικές αρχές ιδιαίτερα σοβαρή για αυτό και έχει ενεργοποιηθεί το σύνολο του δασοπυροσβεστικού μηχανισμού.

Σημειώνεται πως στην περιοχή Καστρί του Δήμου Δυτικής Λέσβου νωρίτερα επιχείρησαν 50 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων 17 οχήματα 7 Α/Φ και 1 Ε/Π. Συνδρομή από εθελοντές και υδροφόρες ΟΤΑ.

Προληπτική εκκένωση των Βατερών

Στις 11.15 αποφασίστηκε προληπτική εκκένωση του οικισμού των Βατερών από το Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο μετά από εισηγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης.


Η πυρκαγιά κρίνεται ιδιαίτερα δύσκολη με δυο μέτωπα, ένα προς το χωριό Βρίσα και ένα προς τον οικισμό των Βατερών πίσω από το ξενοδοχείο "ΕΙΡΗΝΗ".




Στις 11.45, όπως μεταδίδει το stonisi.gr, στα όρια του οικισμού των Βατέρων έφτασε το μέτωπο της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς. Με μήνυμα στα κινητά τηλέφωνα ζητήθηκε πριν λίγο η αναχώρηση επισκεπτών και κατοίκων του οικισμού των Βατερών. Με το μήνυμα ζητήθηκε να κινηθούν όλοι προς τον Πολιχνίτο.


Πηγή: www.thetoc.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια