Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Η βόμβα της απλής αναλογικής, τα όπλα Μητσοτάκη και ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου






Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει άλλα πράγματα.

Μετά τον «αντίστροφο αιφνιδιασμό» τον οποίο επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να βάλει τέλος στην σεναριολογία περί πρόωρων καλπών, όλα τα κόμματα προσπαθούν να αποκωδικοποιήσουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Από όλα όσα είπε ο πρωθυπουργός τις τελευταίες ημέρες θα πρέπει να συγκρατήσουμε την εκτίμησή πως «υπάρχει και η βόμβα της απλής αναλογικής». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε για τις εκλογές στο τέλος της τετραετίας, εξηγώντας πως «αυτή τη στιγμή, το να οδηγήσουμε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές με τη βόμβα της απλής αναλογικής και με μία απρόβλεπτη Τουρκία, δεν θα ήταν σώφρων». Αμέσως μετά τις διαβεβαιώσεις του, αρκετοί έσπευσαν να προβλέψουν ανασχηματισμό, αν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν πειστεί ότι έχουν φύγει από το τραπέζι οι πρόωρες κάλπες.


Για την ακρίβεια πιστεύουν ακριβώς το αντίθετο από αυτά που υποστηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, μάλιστα, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα από την… ανάποδη.

Επιμένουν δηλαδή ότι η κυβέρνηση θολώνει τα νερά και ακριβώς επειδή θέλει να ξεφορτωθεί μια ώρα αρχύτερα την απλή αναλογική, θα πάει σε διπλές εκλογές το φθινόπωρο, με στόχο τελικά την αυτοδυναμία και μια νέα κυβέρνηση με νωπή εντολή.

Επιπλέον, δεν είναι λίγοι στην αντιπολίτευση που υποστηρίζουν πως όσο προκαλεί η Τουρκία του Ερντογάν και – ακόμη χειρότερα – σε περίπτωση ενός «θερμού» επεισοδίου μέσα στο καλοκαίρι, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το έναυσμα που θα δοθεί στην κυβέρνηση, προκειμένου να κηρύξει εκλογές, με το επιχείρημα του «εθνικού κινδύνου». Κάτι τέτοιο βέβαια δεν έχει καμία απολύτως ορθολογική βάση. Κανένας πρωθυπουργός δεν θα προκήρυττε εκλογές εν μέσω θερμού επεισοδίου. Συνεπώς και μόνο η «σύλληψη» ενός τέτοιου σεναρίου είναι αστεία και να τη συζητάμε.






Ας επιστρέψουμε στην πραγματικότητα. Προφανώς και ο πρωθυπουργός δέχεται ακόμα εισηγήσεις για αλλαγή του εκλογικού νόμου, αφού και ο ίδιος αναγνωρίζει ότι η απλή αναλογική αποτελεί «βόμβα στη σταθερότητα της χώρας». Όμως από τις εισηγήσεις μέχρι το τι θα αποφασίσει ο ίδιος, η απόσταση είναι χαοτική.
Στο μυαλό του Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο πίσω μέρος του μυαλού του έχει άλλα πράγματα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ευελπιστεί ότι μέχρι το φθινόπωρο κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο στο εσωτερικό της Ε.Ε. αναφορικά με το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Αν συμβεί κάτι τέτοιο είναι προφανές ότι θα αλλάξουν πολλά πράγματα ως προς τον δημοσιονομικό χώρο που αναζητούν οι υπουργοί του.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει κάποιες παρεμβάσεις, με τις οποίες θα μπορέσει να μετριάσει το πολιτικό κόστος από τα όσα έχουν συμβεί μέχρι τώρα, αλλά και όσα έρχονται μέσα στο χειμώνα, κυρίως εξαιτίας της ενεργειακής ακρίβειας.

Συγκεκριμένα, εξετάζει:

-Το τέλος της εισφοράς αλληλεγγύης για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.

-Αύξηση των συντάξεων 5% – 6%.

-Αύξηση του κατώτατου μισθού ακόμη και στα 751 ευρώ.

-Πληρωμή των αναδρομικών των περικοπών επικουρικών συντάξεων και δώρων.

Βεβαίως είναι πολύ νωρίς να πούμε οτιδήποτε για όλα τα παραπάνω. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο την περασμένη εβδομάδα είπε μεταξύ αστείου και σοβαρού: «Αφήστε να πω και τίποτα στη ΔΕΘ. Όλα τώρα θα τα πω;».


Πηγή: www.newsbomb.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια