Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Αντί για ΑΕΙ, φυλάνε αστυνομικά τμήματα - Γιατί είναι στον αέρα ο σχεδιασμός


Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα έχουν αστυνομική ράβδο, χειροπέδες, ασύρματο, αλεξίσφαιρο γιλέκο, φακό και… αστυνομική σφυρίχτρα.




Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα έχουν αστυνομική ράβδο, χειροπέδες, ασύρματο, αλεξίσφαιρο γιλέκο, φακό και… αστυνομική σφυρίχτρα, την ώρα που τα πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν έχουν μαγνητικές πύλες-"τουρνικέ", κάμερες, κέντρα επιχειρήσεων, σχέδια ασφάλειας.



Το εφαρμοστικό προεδρικό διάταγμα ψηφίστηκε, ο νόμος δημιουργίας τους δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, αλλά αυτοί παραμένουν "άφαντοι" και… σφυρίζουν στα αστυνομικά τμήματα. Στις 10 Ιουνίου υποτίθεται ότι θα περιπολούσαν στα πανεπιστημιακά campus, αλλά ποτέ δεν φάνηκαν, και τώρα που τα πανεπιστήμια είναι κλειστά, κάνουν στατικές φυλάξεις και περιπολίες στα αστυνομικά τμήματα που τοποθετήθηκαν.


Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί, αν και εφόσον αποφασιστεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, θα έχουν ως βασική αρμοδιότητα τις πεζές περιπολίες στα campus των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων… συνοδεία από ειδικούς φρουρούς, που θα επιβαίνουν σε μοτοσυκλέτες. Επίσης, στον νόμο δημιουργίας τους αναφέρεται ότι θα έχουν τον έλεγχο της πρόσβασης και αποτροπή εισόδου εξω-πανεπιστημιακών σε αυτά. Χωρίς τουρνικέ και ψηφιακή φοιτητική ταυτότητα, αυτός ο έλεγχος δεν είναι εφικτός. Για παράδειγμα στο ΑΠΘ, το οποίο έχει έξι εισόδους-εξόδους, ο έλεγχος δεν μπορεί να γίνει.


Και όλα αυτά την ώρα που το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, βγήκαν τα… πιστόλια στην Πλατεία Χημείου σε χώρο που στεγάζεται το Τμήμα Θετικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κυκλώματα διακίνησης ναρκωτικών, που ξεφυτρώνουν γύρω από το πανεπιστημιακό ίδρυμα, ξεκαθάρισαν τους λογαριασμούς τους με σφαίρες!

Μία ομάδα περίπου 15-17 ατόμων κινήθηκε προς τον 23χρονο ομογενή από την Γεωργία, που καθόταν σε παγκάκι του campus, μαζί με έναν φίλο του. Ένας από τους δράστες πυροβόλησε τουλάχιστον πέντε φορές με πιστόλι, τραυματίζοντας στα πόδια τον 23χρονο, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο από τον φίλο του. Ο 23χρονος ήταν σεσημασμένος για ληστεία, παράνομη οπλοφορία και διακίνηση ναρκωτικών, για την οποία εξέτισε ποινή φυλάκισης και είχε αποφυλακιστεί πριν από δύο μήνες, τον Μάιο του 2022.

Όλα αυτά έγιναν λίγα μέτρα από την βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου, που βρισκόταν υπό κατάληψη για αρκετά χρόνια, και τώρα γίνονται εργασίες ανακατασκευής, με τον χώρο να φυλάσσεται από διμοιρία των ΜΑΤ, που άκουσαν τους πυροβολισμούς. Η αύξηση της διακίνησης ναρκωτικών γύρω από το ΑΠΘ, καταγράφεται και σε αριθμούς από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., καθώς το πρώτο 7μηνο του 2022, έχουν πραγματοποιηθεί 52 αστυνομικές επιχειρήσεις γύρω από το πανεπιστήμιο και έχουν καταγραφεί 29 συλλήψεις ατόμων για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ έχουν κατασχεθεί συνολικά 200 γραμμάρια κάνναβης και μικροποσότητες κοκαΐνης και ηρωίνης.

Οι νέοι πανεπιστημιακοί "αστυνόμοι" εκπαιδεύτηκαν σε εικονικές συνθήκες αντιμετώπισης "καταδρομικής" εισβολής και κατάληψης της πρυτανείας πανεπιστημιακού ιδρύματος, επιθέσεις και προπηλακισμούς καθηγητών ή άλλων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, "πολεμικές" αντιπαραθέσεις με αστυνομικές δυνάμεις, συμπλοκές ανάμεσα σε φοιτητικές παρατάξεις, καταστροφές τεχνολογικού εξοπλισμού ή παρεμβάσεις… χτισίματος σε πανεπιστημιακούς χώρους, κλοπές ή ακόμη και ληστείες εντός πανεπιστημίων, διακίνηση ναρκωτικών και παρεμπόριο.

Η εκπαίδευση των πανεπιστημιακών αστυνομικών περιελάβανε… πολεμικές τέχνες, ήπια χρήση γκλομπ, ακινητοποίηση και χειροπέδηση υπόπτων. Στόχος του προγράμματος ήταν να αναπτύξουν οι εκπαιδευόμενοι τις ψυχικές, πνευματικές και σωματικές ικανότητες ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη επαγγελματική κατάρτιση για να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους. Να εκπαιδευτούν στην αυτοάμυνα, αυτοπροστασία και τον χειρισμό του οπλισμού που θα φέρουν.

Η τοποθέτηση των πανεπιστημιακών αστυνομικών στα πέντε Α.Ε.Ι. με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα), είναι πολιτική απόφαση.

Πηγή: www.thetoc.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια