Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σίνζο Άμπε: Ποιος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας που δολοφονήθηκε




Ένας πολιτικός τρίτης γενιάς με ανεκπλήρωτο όνειρο ήταν ο 67χρονος Ιάπωνας πολιτικός Σίνζο Άμπε ο οποίος δολοφονήθηκε το πρωί της Παρασκευής από ένοπλο άνδρα.

Την ώρα της δολοφονικής επίθεσης την Παρασκευή, ο Σίνζο Αμπε μιλούσε σε μια προεκλογική εκδήλωση στην πόλη Νάρα, κοντά στο Κίεβο, καλώντας τους ψηφοφόρους να υποστηρίξουν το κόμμα του στις κοινοβουλευτικές εκλογές την Κυριακή.

Ο Σίνζο Άμπε ήταν πρόεδρος του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος και δύο φορές πρωθυπουργός της Ιαπωνίας από τις 26 Δεκεμβρίου 2012 ως τον Σεπτέμβριο του 2020 και νωρίτερα από το 2006 μέχρι το 2007.


Ο Αμπε παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία το 2020, εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού.



Ωστόσο, παρέμεινε ένας από τους πιο αποτελεσματικούς πολιτικούς, κινώντας τα νήματα στην εξουσία μέσω της μεγάλης επιρροής του στα μέλη του κόμματός του.

Ήλπιζε ότι μια συντριπτική νίκη του LDP θα του επέτρεπε να σημειώσει πρόοδο σε μια από τις πιο αγαπημένες πολιτικές του φιλοδοξίες: την αναθεώρηση του ειρηνιστικού Συντάγματος της Ιαπωνίας για να επιτρέψει στη χώρα να έχει έναν μόνιμο στρατό.


Εγγονός πρωθυπουργού

Ο Σίνζο Άμπε γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου του 1954 στην πόλη Ναγκάτο της περιφέρειας Γιαμαγκούτσι, αλλά σύντομα η οικογένειά του μετακόμισε στο Τόκιο. Η οικογένειά του είχε σημαντική παρουσία στην πολιτική σκηνή της Ιαπωνίας. Ο παππούς του Καν Άμπε και ο πατέρας του Σίνταροου Άμπε υπήρξαν βουλευτές, ενώ η μητέρα του, Γιόκο Κίσι, ήταν κόρη του Πρωθυπουργού της Ιαπωνία Νομπουσούκε Κίσι.



Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο ιδιωτικό Πανεπιστήμιο Σεϊκέι, απ’ όπου αποφοίτησε το 1977. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αμερική όπου συνέχισε τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καλιφόρνιας.

Τον Απρίλιο του 1979 ξεκίνησε να δουλεύει για λογαριασμό της βιομηχανίας παραγωγής χάλυβα Kobe Steel.



Το 1982 παραιτήθηκε και ακολούθησε μια καριέρα σε κυβερνητικές και κομματικές θέσεις, όπως εκτελεστικός γραμματέας του Υπουργού Εξωτερικών, ιδιαίτερος γραμματέας του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, και ιδιαίτερος του γενικού γραμματέα του Κόμματος.

Το 1993, μετά τον θάνατο του πατέρα του 2 χρόνια πριν, εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής, στην περιφέρεια Γιαμαγκούτσι.

Η φήμη του εκτοξεύτηκε λόγω της σκληρής στάσης που υιοθέτησε απέναντι στην απρόβλεπτη γειτονική Βόρεια Κορέα σε μια διαμάχη σχετικά με Ιάπωνες πολίτες που απήγαγε η Πιονγκγιάνγκ πριν από δεκαετίες.
Οι δύο θητείες

Υπηρέτησε ως πρωθυπουργός για πρώτη φορά το 2006, γεγονός που τον κατέστησε τον νεότερο πρωθυπουργό της χώρας από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παραιτήθηκε ωστόσο μετά από μια χρονιά στην εξουσία που αμαυρώθηκε από σκάνδαλα.

Αν και προσπάθησε να βελτιώσει τους δεσμούς με την Κίνα και τη Νότια Κορέα, όπου οι πικρές αναμνήσεις από τον καιρό του πολέμου παραμένουν βαθιές, εξόργισε και τους δύο γείτονες το 2013 επισκεπτόμενος το Ναό Yasukuni του Τόκιο, που θεωρείται από το Πεκίνο και τη Σεούλ ως σύμβολο του παρελθόντος μιλιταρισμού της Ιαπωνίας.

Εμεινε περισσότερο γνωστός για την αποκαλούμενη πολιτική του «Abenomics», με τολμηρή νομισματική χαλάρωση και δημοσιονομικές δαπάνες.

Ενίσχυσε επίσης τις αμυντικές δαπάνες μετά από χρόνια παρακμής και επέκτεινε την ικανότητα του στρατού να προβάλλει την ισχύ του στο εξωτερικό.

Σε μια ιστορική αλλαγή το 2014, η κυβέρνησή του ερμήνευσε εκ νέου το μεταπολεμικό, ειρηνιστικό σύνταγμα ώστε να επιτρέψει στα στρατεύματα να πολεμήσουν στο εξωτερικό για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το επόμενο έτος, η νομοθεσία του τερμάτισε την απαγόρευση άσκησης του δικαιώματος συλλογικής αυτοάμυνας ή υπεράσπισης μιας φιλικής χώρας που δεχόταν επίθεση.

Ο Αμπε, ωστόσο, δεν πέτυχε τον μακροχρόνιο στόχο του να αναθεωρήσει το σύνταγμα που συνέταξαν οι ΗΠΑ γράφοντας τις «Δυνάμεις Αυτοάμυνας», όπως είναι γνωστός ο στρατός της Ιαπωνίας, στο ειρηνιστικό Αρθρο 9.

Συνέβαλε καθοριστικά στη ανάληψη της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 από το Τόκιο, οι οποίοι αναβλήθηκαν κατά ένα χρόνο για το 2021 λόγω της πανδημίας COVID-19.

Αφού υπηρέτησε για σχεδόν οκτώ χρόνια στο αξίωμα, γνωστοποίησε ότι ένα πρόβλημα με την υγεία του - μια υποτροπή μιας ασθένειας του εντέρου που είχε συμβάλει στην προηγούμενη αποχώρησή του το 2007 - τον οδήγησε στην παραίτηση.

Ο Σίνζο Άμπε ήταν παντρεμένος με την Άκιε Ματσουζάκι από το 1987, χωρίς να έχουν αποκτήσει παιδιά.



Πηγή: www.cnn.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια