Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πού δεν δέχονται το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης και την ταυτότητα – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Άνοιξε η εφαρμογή χθες για τα ΑΦΜ που λήγουν σε "1" - Σταδιακά θα ανοίγει και για τα υπόλοιπα


Η ψηφιακή ταυτότητα και το διπλωμα οδήγησης έχουν πλέον ψηφιακή μορφή και ενσωματώνονται στο ηλεκτρονικό μας “πορτοφόλι” με τη νέα εφαρμογή Gov.gr Wallet.




Η εφαρμογή είναι πλέον διαθέσιμη και όλοι μπορούμε να την έχουν την “κατεβάσουμε” στο smartphone μας. Μέσα από την εφαρμογή έχουμε πλέον τη δυνατότητα να υπογράφουμε ψηφιακά έγγραφα ακόμα πιο εύκολα, γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια, μέσω του docs.gov.gr.


Τα ψηφιακά αντίγραφα της ταυτότητας και του διπλώματος μας έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ με αυτά σε μορφή χαρτιού. Η μόνη περίπτωση που αυτό δεν ισχύει είναι τα διεθνή ταξίδια.


Σχετικά με τη χρήση του ψηφιακού δελτίου ταυτότητας για τις συναλλαγές σε τράπεζες ή παρόχους κινητής ή σταθερής τηλεφωνίας, τότε ισχύει η μεταβατική περίοδος μέχρι την πρώτη Οκτωβρίου, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ.
Ψηφιακή ταυτότητα: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την εγκατάσταση

Το Gov.gr Wallet είναι ήδη διαθέσιμο στα app stores των λογισμικών iOS και Android. χρήση του θα είναι δυνατή τμηματικά σύμφωνα με το τελευταίο ψηφίο στον ΑΦΜ του πολίτη.

H σειρά ξεκινάει από σήμερα Πέμπτη 29 Ιουλίου, αρχής γενομένης σήμερα από τον αριθμό 1, την Πέμπτη το 2 κ.ο.κ.. Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε την την εφαρμογή μέσω της σελίδας wallet.gov.gr.


Για να αποκτήσετε πρόσβαση στην εφαρμογή, πρέπει να κάνετε ταυτοποίηση στοιχείων με κωδικουθς taxisnet και μετά με με την καταχώρηση κωδικού μιας χρήσης (OTP – One Time Password), ο οποίος αποστέλλεται σε αριθμό κινητού τηλεφώνου που ανήκει επιβεβαιωμένα σε εσάς.


Για να εξελιχθεί ομαλά η παραπάνω διαδιακασία, θα πρέπει πρώτα να έχετε καταχωρήσει τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας (ΕΜΕπ) μέσω του notify.gov.gr,

είτε να έχετε βεβαιώσει ψηφιακά την υπογραφή σας μέσω του gov.gr (Υπεύθυνη Δήλωση, Εξουσιοδότηση, Ψηφιακή Βεβαίωση Εγγράφου, Ιδιωτικό Συμφωνητικό).

Αφού ταυτοποιηθούν τα στοιχεία σας, θα κληθείτε να δώσετε άδεια για να λαμβάνετε ειδοποιήσεις από την εφαρμογή, οι οποίες είναι απαραίτητες για την λειτουργία της λόγω του μηχανισμού συγκατάθεσης σε περίπτωση επαλήθευσης ενός ψηφιακού εγγράφου.

Επιπλέον, θα έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε την ενεργοποίηση της δυνατότητας εύκολης πρόσβασης (quick login), η οποία παρέχεται σύμφωνα με τις προδιαγραφές κάθε συσκευής.
Τι θα συμβεί αν χάσω τη συσκευή κινητού τηλεφώνου μου;

Σε περίπτωση απώλειας της συσκευής όπου είναι αποθηκευμένα τα ψηφιακά αντίγραφα, τότε μπορείτε να ακυρώσετε την ισχύ τους μέσω της σχετικής υπηρεσίας στο gov.gr.

Σημειώνεται ότι η ανάκληση των φυσικών αντιγράφων δεν ακυρώνει τα αντίστοιχα έγχαρτα πιστοποιητικά.
Ψηφιακή ταυτότητα: Απώλεια ή αντικατάσταση έγχαρτων πιστοποιητικών και απώλεια συσκευής

Εάν δηλώσετε απώλεια της αστυνομικής σας ταυτότητας είτε αυτοπροσώπως σε ένα αστυνομικό τμήμα είτε μέσω του gov.gr, τότε αυτόματα και άμεσα οποιοδήποτε ψηφιακό αντίγραφο έχει εκδοθεί ακυρώνεται. Το ίδιο ισχύει και αν δηλώσετε την απώλεια του διπλώματος οδήγησης σε ένα αστυνομικό τμήμα, σε ένα ΚΕΠ ή στη Διεύθυνση Μεταφορών της αρμόδιας Περιφέρειας.

Σε περίπτωση που θέλετε να εκδώσετε νέα αστυνομική ταυτότητα ή νέο δίπλωμα οδήγησης για άλλον λόγο πέραν της απώλειας, τότε τα ψηφιακά αντίγραφα των παλαιότερων έγχαρτων πιστοποιητικών ακυρώνονται αυτόματα. Οπότε θα πρέπει να εκδοθούν ψηφιακά αντίγραφα των νέων πιστοποιητικών, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία στο σύστημα.




Πηγή: debater.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια