Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Να μείνουν στη φυλακή Κασιδιάρης και Αγριογιάννης


Aύριο, 18 Ιούλη του 2022, εκδικάζονται στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας αιτήσεις αποφυλάκισης των νεοναζιστών Κασιδιάρη και Αγριογιάννη. 

Ο Κασιδιάρης έχει καταδικαστεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης ΧΑ και σε ένα χρόνο φυλάκιση και 1.000 ευρώ πρόστιμο για οπλοκατοχή (αυτή η κατηγορία παραγάφεται λόγω παρέλευσης οκταετίας). 

Η ποινή που του έχει επιβληθεί δεν είναι οριστική, γιατί ο αναπληρωτής εισαγγελέας στη δίκη της ΧΑ Στέλιος Κωσταρέλος υπέβαλε έφεση κατά του ύψους της ποινής των 13 ετών (το ανώτατο ύψος είναι κάθειρξη 15 ετών). Και βέβαια, με βάση την απόφαση 2644/2020 του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτωων Αθήνας, στοιχειοθετείται και γι’ αυτόν το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στις απόπειρες ανθρωποκτονίας κατά των αιγύπτιων ψαράδων.

Ο ρόλος που διαδραμάτισε ο Κασιδιάρης στις γραμμές της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ήταν ηγετικός και καταλυτικός. Το ίδιο ισχύει για το νέο νεονζιστικό μόρφωμα που ίδρυσε ο ίδιος. Προς υπενθύμιση του ρόλου του και για για να φανεί η επικινδυνότητά του παραθέτουμε εκτενές απόσπασμα από άρθρο μας με τίτλο: Σε πανικό και απελπισία ο Κασιδιάρης, που δημοσιεύτηκε στις 26 του περασμένου Απρίλη:

Η απελπισία ενός νεοναζιστή με… πολιτικές φιλοδοξίες

«Δίνω την εγγύηση των 50.000 ευρώ, κυριολεκτικά, δεν αστειεύομαι, σε όποιον πολίτη ή δικηγόρο ή δικαστή ή εισαγγελέα βρει έστω μισό ενοχοποιητικό στοιχείο εις βάρος μου στην απόφαση των 12.000 σελίδων», λέει ο Κασιδιάρης. Η φτήνια της επιχειρηματολογίας αποτελεί το μέτρο της απελπισίας στην οποία βρίσκεται το ηγετικό στέλεχος του νεοναζιστικού μορφώματος, μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης 2644/2000 του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο Κασιδιάρης έστησε ένα διάλογο με κάποιον Πέτρο Δημητριάδη, στέλεχος του δικού του νεοναζιστικού μορφώματος, ο οποίος φαίνεται πως θα είναι ένας από τους υπερασπιστές του στην κατ’ έφεση δίκη. Ο ένας έκοβε και ο άλλος έραβε, σε μια προσπάθεια να αποδυναμώσουν, υποτίθεται, την καταδικαστική απόφαση. Μια προσπάθεια που αποκάλυψε την απελπισία του έγκλειστου νεοναζιστή και του υπερασπιστή του μπροστά σε μια τόσο εμπεριστατωμένη δικαστική απόφαση. Απελπισία που τους οδηγεί σε νηπιακού επιπέδου στρεψοδικίες.

Από πρώτη άποψη, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι ο Κασιδιάρης μιλά μόνο για τον εαυτό του και την υποτιθέμενη αθωότητά του. Δεν μιλά για τους συγκατογορουμένους του, ενώ οι λέξεις «Χρυσή Αυγή» απουσιάζουν εντελώς από τη φλυαρία και του ίδιου και του υπερασπιστή του. Αυτή η εντύπωση, όμως, διαλύεται ευθύς αμέσως, αν σκεφτούμε ότι ο Κασιδιάρης και ο υπερασπιστής του διαγράφουν τη «Χρυσή Αυγή» για να διαγράψουν -με κουτοπόνηρο τρόπο- τον λόγο για τον οποίο καταδικάστηκε ο Κασιδιάρης: ως διευθυντικό στέλεχος μιας εγκληματικής οργάνωσης.

Αυτό, βέβαια, είναι κλασικός στρουθοκαμηλισμός. Επειδή ο Κασιδιάρης και ο υπερασπιστής του δεν αναφέρουν τη ΧΑ, δεν σημαίνει ότι αυτή δεν υπήρξε και ότι ο Κασιδιάρης δεν ήταν ηγετικό-διευθυντικό στέλεχός της.

«Ψάχνω για μισό πραγματικό στοιχείο ενοχής, όχι για τατουάζ, ομιλίες και συναυλίες που αναφέρει η απόφαση, πραγματικό στοιχείο», λέει ο Κασιδιάρης. Το πραγματικό στοιχείο ενοχής είναι ο ηγετικός ρόλος του στο νεοναζιστικό μόρφωμα, το οποίο κρίθηκε από το δικαστήριο, ομόφωνα, ότι αποτελεί εγκληματική οργάνωση, που συστήθηκε για να διαπράξει κακουργήματα και πλημμελήματα, με κίνητρο την εθνικοσοσιαλιστική ιδεολογία του. Η δικαστική απόφαση δε θα χρειαζόταν να κάνει λόγο στο τατουάζ του Κασιδιάρη, αν αυτό το τατουάζ δεν απεικόνιζε τον αγκυλωτό σταυρό του ναζισμού. Επειδή ο Κασιδιάρης και ο υπερασπιστής του το αποσιωπούν αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε ως πραγματικό γεγονός.

Η απόφαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, με τρόπο απόλυτα εμπεριστατωμένο, σε εκατοντάδες σελίδες αποδεικνύει ότι η ΧΑ ήταν ένα νεοναζιστικό μόρφωμα, με συγκεκριμένη ιδεολογία (τον εθνικοσοσιαλισμό), με συγκεκριμένη δομή, στρατιωτικού ιεραρχικού τύπου, και με συγκεκριμένο modus operandi (οι εντολές κατέβαιναν από πάνω προς τα κάτω και αφορούσαν κάθε πτυχή της δράσης, κυρίως τις εγκληματικές ενέργειες που διεκπεραίωναν τα τάγματα εφόδου). Δεν θα επαναλάβουμε πράγματα που έχουμε ήδη δημοσιεύσει, αλλά θα παραπέμψουμε στο εκτενές άρθρο μας που γράφτηκε μετά τη δημοσίευση της απόφασης 2644/2020:

«Λοιπόν, για να μην κοροϊδεύουν τον κόσμο, από τις 12.000 σελίδες της απόφασης το κομμάτι που με αφορά είναι τρεις σελίδες, τα υπόλοιπα είναι όλα πρακτικά της δίκης που κράτησε πεντέμισι χρόνια και μίλησε ο κάθε πικραμένος, από τον Καμίνη μέχρι την Λιάνα Κανέλλη», λέει ο Κασιδιάρης, νομίζοντας ότι απευθύνεται σε ηλίθιους. Οποιος γνωρίζει στοιχειωδώς από ποινικές διαδικασίες, γνωρίζει ότι τα πρακτικά μιας ποινικής δίκης περιλαμβάνουν όλο το αποδεικτικό υλικό, πάνω στο οποίο στηρίζουν την κρίση τους οι δικαστές. Κι όποιος έχει διατρέξει την απόφαση 2644/2000 γνωρίζει πως είναι περίπου 1.000 οι σελίδες στις οποίες οι δικαστές έχουν συμπυκνώσει την αξιολόγηση του αποδεικτικού υλικού. Το μεγαλύτερο μέρος αφορά την εγκληματική οργάνωση ΧΑ, της οποίας ο Κασιδιάρης υπήρξε ηγετικό-διευθυντικό στέλεχος. Κι είναι ακριβώς αυτό το τμήμα της απόιφασης που «κάνει γαργάρα» ο Κασιδιάρης, επειδή δεν τον βολεύει.

Οι «τρεις σελίδες» που λέει ο Κασιδιάρης ότι είναι οι μόνες που τον αφορούν, είναι το διατακτικό για τον ίδιο. Οχι το αποδεικτικό υλικό. Και δεν είναι τρεις, είναι ένδεκα οι σελίδες (σελ. 11535 – 11546 της απόφασης). Τις παραθέτουμε στο τέλος, για να φανεί καθαρά για τι ακριβώς μιλάμε. Ο Κασιδιάρης περιγράφεται ως ο «παρά τω αρχηγώ», μέλος της ηγετικής ομάδας, εκπρόσωπος Τύπου, ιδεολογικός καθοδηγητής στις ιδέες του εθνικοσοσιαλισμού. Παράλληλα, γίνεται και ένα μικρό απάνθισμα από δράσεις του εγκληματικού νεοναζιστικού μορφώματος στις οποίες πρωταγωνίστησε ο ίδιος, με λόγο ρατσιστικό, επιθετικό, εγκληματικό.

Απ’ αυτό το μικρό απάνθισμα λείπει η αναφορά στη συμμετοχή του στην επιχείρηση κουκουλώματος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, όταν μαζί με τον φίρερ Μιχαλολιάκο και τον Λαγό είναι εγκατεστημένοι στα κεντρικά γραφεία του νεοναζιστικού μορφώματος και καθοδηγούν τον Δεβελέκο τι να πει όταν τον καλέσουν στην Ασφάλεια. Αυτά όλα περιγράφονται σε άλλο σημείο της απόφασης.

Κάθε σελίδα του σκεπτικού της απόφασης, που περιγράφει πώς συγκροτήθηκε, πώς ήταν δομημένη ιεραρχικά και πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση αφορά και τον Κασιδιάρη, ως μέλος του στενού ηγετικού πυρήνα της. Αυτό όμως δεν τον συμφέρει να το πει και προσπαθεί να παραστήσει τον ψόφιο κοριό: «Αυτά γράφουν εις βάρος μου, παρακαλώ να δημοσιευτούν άπαντα, να μάθει ο ελληνικός λαός ότι κάποιοι επίορκοι, κάποια φερέφωνα της κυβέρνησης μετέτρεψαν τη δικαιοσύνη σε εκτελεστικό όργανο της μαφίας των πολιτικών. Ξεκάθαρα ομολογούν ότι είμαι στη φυλακή για ομιλίες απόλυτα νόμιμες, ακόμα και επειδή παρέστην σε μία συναυλία. Αναφέρουν επίσης ότι ήμουν παρών στη συγκέντρωση για τη μνήμη του Μανώλη Καντάρη, όπου με κάλεσαν οι κάτοικοι και τους μίλησα, σε χιλιάδες κατοίκους, και είναι τιμή μου που στάθηκα στο πλευρό τους. Μου καταλογίζουν επίσης ότι έγραψα ένα άρθρο όπου λέω: “Μόλις μπούμε στο άντρο της διαφθοράς των εγκληματιών πολιτικών θα ανατραπούν τα πάντα και η Βουλή θα γίνει Αγιος Παντελεήμονας, αυτή την προοπτική τρέμουν οι διεφθαρμένοι της εξουσίας“. Γι’ αυτά τα λόγια μου, για την ειλικρινή ρητορική μου ενάντια στη διαφθορά, ενάντια στους κατ’ επάγγελμα κλέφτες πολιτικούς, έχω χάσει ήδη δυόμισι χρόνια από τη ζωή μου μέσα στις φυλακές».

Εννοείται πως δεν καταδικάστηκε γι’ αυτά. Ολα αυτά (και αρκετά ακόμα, που τα παραλείπει γιατί δεν τον βολεύουν, όπως θα διαπιστώσετε διαβάζοντας το απόσπασμα της απόφασης που παραθέτουμε στο τέλος) αναφέρονται στη δικαστική απόφαση για να φανεί η προσωπικότητά του, η πίστη του στον εθνικοσοσιαλισμό και ο ηγετικός ρόλος που διαδραμάτιζε στην εγκληματική οργάνωση».

Οσο υβρεολόγιο κι αν επιστρατεύσουν ο Κασιδιάρης και ο νέος υπερασπιστής του κατά των δικαστών, δεν είναι αρκετό για να σβήσει την ουσία της απόφασης 2644/2020 για την εγκληματική οργάνωση ΧΑ, διευθυντικό στέλεχος της οποίας υπήρξε ο Κασιδιάρης. Το τελευταίο, ότι υπήρξε ηγετικό-διευθυντικό στέλεχος της ΧΑ, δεν τολμά να το διαψεύσει. Απλά το προσπερνά. Αυτό, όμως, είναι μια ακόμη εκδήλωση στρουθοκαμηλισμού. Επειδή το «κάνει γαργάρα» αυτός δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε. Οσες «γαργάρες» και να κάνει ο νεοναζιστής, δεν μπορεί να σβήσει τα πραγματικά περιστατικά. Παριστάνει τον… νομοταγή πολιτικό, αλλά δεν μας λέει γιατί «έστηνε» τον Δεβελέκο, παρέα με τον Μιχαλολιάκο και τον Λαγό, για το τι θα πει στην Ασφάλεια, ώστε να μην κατηγορηθεί η ΧΑ ότι οργάνωσε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Δεν μας λέει για την ομιλία του στην οποία επαινούσε το δολοφονικό τάγμα εφόδου της Νίκαιας. Ηταν ένας… ανυποψίαστος πολιτικός που δεν ήξερε τι ρόλο παίζει αυτό το τάγμα εφόδου; Δεν μας λέει για τις αναφορές του στην «κρυπτεία» και στις «δουλειές» που γίνονται καλύτερα τη νύχτα.

Γιατί στο Πενταμελές Αναστολών και όχι στο Πενταμελές Κακουργημάτων;

Το ότι ο Κασιδιάρης έδωσε εντολή στη συνήγορό του να υποβάλει την αίτηση αποφυλάκισης στο Πενταμελές Εφετείο Αναστολών και όχι στο Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθήνας, που από τις 15 Ιούνη ξεκίνησε να εκδικάζει την υπόθεση των νεοναζιστών εγκληματιών σε δεύτερο βαθμό, είναι επίσης δείγμα του αδιεξόδου και του πανικού του. Τόσο ο ίδιος όσο και η συνήγορός του γνωρίζουν ότι η αίτηση αποφυλάκισης που υπέβαλε δε θα έχει καμία τύχη. Γιατί η ιστορική απόφαση 2644/2020 είναι καταλύτης και δεν επιτρέπει ούτε τη σκέψη στους δικαστές ότι μπορούν να αποφυλακίσουν αυτόν το πολύ επικίνδυνο νεοναζιστή.

Αδίστακτος ταγματοεφοδίτης

Ο δεύτερος νεοναζιστής που ζητά αποφυλάκιση από το Πενταμελές Αναστολών, ο Αγριογιάννης, έχει καταδικαστεί σε 7 χρόνια κάθειρξη για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση ΧΑ και για συνέργεια στις απόπειρες δολοφονίας των αιγύπτιων ψαράδων. Το ύψος της ποινής και γι’ αυτόν δεν είναι το τελικό, καθώς είναι πιθανό αυτή να αυξηθεί, μετά την έφεση που έχει υποβάλει ο αναπληρωτής εισαγγελέας Στέλιος Κωσταρέλος.

Στο τέλος παραθέτουμε το απόσπασμα της απόφασης 2644/2000 για την καταδίκη του Αγριογιάννη (όπως και του Κασιδιάρη).

Θα κλείσουμε παραθέτοντας εκτενές απόσπασμα από άρθρο μας με τίτλο: Αποφυλάκιση ζητά και ο διαβόητος Τασάρας, πυρηνάρχης του νεοναζιστικού τάγματος εφόδου Περάματος, στο οποίο υπάρχει περιγραφή γι’ αυτό το «μπουμπούκι» της νεοναζιστικής εγκληματικής συμμορίας, που ονομάζεται Αγριογιάννης:

Στο κενό οι προσπάθειες των υπερασπιστών των νεοναζιστών για τη δολοφονική επίθεση στους αιγύπτιους ψαράδες

Στις 24 Ιούνη, ξεκίνησαν πάλι οι συνεδριάσεις στη δίκη της Χρυσής Αυγής, με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης Ι. Γλύκα και Δ. Γκαβέλα. Ο πρώτος αγόρευσε για τους κατηγορούμενους Αγριογιάννη και Παπαδόπουλο και ο δεύτερος για τους Πανταζή και Ευγενικό, που κατηγορούνται για απόπειρες ανθρωποκτονίας (μιλώντας με νομικούς όρους) των αιγύπτιων ψαράδων. Για τη συγκεκριμένη υπόθεση κατηγορούνται πέντε χρυσαυγίτες και μια ανήλικη χρυσαυγίτισσα (η υπόθεσή της διαχωρίστηκε και παραπέμφθηκε στο δικαστήριο ανηλίκων). Η συνήγορος του πέμπτου κατηγορούμενου είχε αγορεύσει πριν κλείσει το δικαστήριο λόγω κοροναϊού.

Ο πρώτος συνήγορος χειρίστηκε την υπόθεση και στο προανακριτικό στάδιο. Τους κατηγορούμενους, το βράδυ της σύλληψής τους, είχε επισκεφθεί δικηγόρος της Χρυσής Αυγής και τους είχε πάει έτοιμο κείμενο για την υποβολή μήνυσης κατά των θυμάτων της δολοφονικής επίθεσης! Κατά τα άλλα, η ΧΑ και ο φίρερ της δεν είχαν καμία σχέση με αυτή την επίθεση. Ο δεύτερος συνήγορος χειρίστηκε την υπόθεση στην ακροαματική διαδικασία. Και οι δύο δεν μπόρεσαν να τεκμηριώσουν ότι οι εντολείς τους και το νεοναζιστικό μόρφωμα δεν είχαν καμία ανάμιξη σ΄ αυτή την αποτρόπαια δολοφονική επίθεση. Οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό, γιατί τα στοιχεία που τους ενοχοποιούν καταδείχτηκαν στην ακροαματική διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι οι υπερασπιστές απέφυγαν να επιχειρήσουν την παραμικρή αντίκρουσή τους. 

Θα θυμίσουμε στον Ι. Γλύκα τι είπε στους πελάτες του όταν τους επισκέφτηκε στη ΓΑΔΑ, μετά τη σύλληψή τους για τη δολοφονική επίθεση. Το αποκάλυψε ο πελάτης του Παπαδόπουλος στην ανακρίτρια Ι. Χριστοδουλέα-Κλάπα, όταν απολογήθηκε στις 13 Μάρτη του 2014: «Θυμάμαι όταν μας είχαν βάλει στα κρατητήρια (σ.σ. της ΓΑΔΑ) ήρθε ο κ. Γλύκας, ο δικηγόρος, ο οποίος είναι Περαματιώτης και μας εξήγησε ότι τα πράγματα ήταν πολύ σοβαρά» (η έμφαση δική μας).

Θυμίζουμε τα βασικότερα σημεία του ρεπορτάζ που δημοσιεύσαμε στις 15 Σεπτέμβρη του 2019, με τίτλο: «Αμετανόητοι όλοι οι χρυσαυγίτες που έκαναν τη δολοφονική επίθεση στους αιγύπτιους ψαράδες».

Ολοκληρώθηκαν οι απολογίες των πέντε νεοναζιστών που κατηγορούνται για την απροκάλυπτη δολοφονική επίθεση ενάντια στους αιγύπτιους ψαράδες, η οποία –για λόγους πέραν της θέλησης των νεοναζιστών της ΧΑ- δεν άφησε πίσω της έναν ακόμα νεκρό, πριν από την άγρια δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα.

Μέχρι την στιγμή που απολογήθηκαν αυτοί οι πέντε χρυσαυγίτες γνωρίζαμε ότι ο φίρερ της ΧΑ είχε ρίξει «στα σκυλιά» στην αρχή τους 51 κατηγορούμενους που δεν ήταν βουλευτές και στη συνέχεια αρκετούς από τους κατηγορούμενους πρώην βουλευτές, προκειμένου να σώσει το σαρκίο του. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε αυτό, ιστορικά το είχε επαναλάβει και άλλες φορές.

Τους 51 κατηγορούμενους για διάφορες εγκληματικές -φασιστικές και ρατσιστικές- πράξεις τους είχε ρίξει «στα σκυλιά» ισχυριζόμενος ότι αυτοί δεν είναι μέλη της οργάνωσής του και ότι ενήργησαν προσωπικά, με προφανή στόχο να εμφανιστεί ο ίδιος ως αθώος. Σ’ αυτούς προστέθηκαν μετά τις απολογίες τους οι τέσσερις χρυσαυγίτες που κατηγορούνται για τη δολοφονική επίθεση σε βάρος των αιγύπτιων ψαράδων (Αγριογιάννης, Ευγενικός, Μαρίας και Παπαδόπουλος), οι οποίοι επέλεξαν να αλλάξουν χοντροκομμένα τις καταθέσεις τους στην ανακρίτρια Ι. Χριστοδουλέα-Κλάπα, προκειμένου να αθωώσουν τον συγκρατούμενό τους Πανταζή, από τα βασικά στελέχη του νεοναζιστικού μορφώματος στον Πειραιά, και παραπέρα τον φίρερ Μιχαλολιάκο, τον περιφερειάρχη Λαγό και τα υπόλοιπα στελέχη της ΧΑ.

Στις καταθέσεις τους στην ανακρίτρια Ι. Χριστοδουλέα-Κλάπα είχαν θάψει στην κυριολεξία τον Πανταζή. Με το υλικό δε που συνεισφέρθηκε στην ακροαματική διαδικασία, η καταδίκη τόσο αυτών των πέντε όσο και των υπόλοιπων 64 είναι δεδομένη. Για να δικαιολογήσουν τη φανερή και σκόπιμη αλλαγή της κατάθεσής τους, οι τρεις απ’ αυτούς ισχυρίστηκαν ότι τους πίεσε φορτικά η ίδια η ανακρίτρια προκειμένου να πουν αυτά που είπαν!

Ρώτησε η εισαγγελέας Αδ. Οικονόμου τον κατηγορούμενο Αγριογιάννη: «Είπατε δε φορούσαν μπλούζες. Γιατί στην κατάθεσή σας είχατε πει ότι οι Πανταζής και Ευγενικός φορούσαν;». Κι αυτός απάντησε: «Εμένα η ανακρίτρια μου είχε πει ότι ο ένας είναι ο Πανταζής, αν δεν αναγνωρίσεις άλλον έναν δε φεύγεις από εδώ»!

Η πρόεδρος Μ. Λεπενιώτη υπενθύμισε στον κατηγορούμενο Παπαδόπουλο ότι είχε ερωτηθεί ανακριτικά για τις μπλούζες. Κι αυτός απάντησε: «Ναι, στη δεύτερη απολογία μου στην κ. Κλάπα είχα πει ότι ο Πανταζής φόραγε μπλούζα της ΧΑ. Αυτό έγινε επειδή μου ασκούσαν πίεση οι ανακρίτριες. Τους έλεγα ότι δεν ήξερα. Επέμεναν ότι δε γίνεται να μην ξέρω. Να ξέρει ο συνοδηγός μου και όχι εγώ; Αναγκάστηκα να πω και εγώ για να με αφήσουν… Είχα πάει χωρίς δικηγόρο στην κ. Κλάπα. Τα είπα μόνος μου αυτά, είχα πάει με τη μητέρα μου».

Ενώ ο κατηγορούμενος Πανταζής, απαντώντας στην πρόεδρο είπε ανάμεσα στ’ άλλα: «Δε θέλω να προσβάλλω κανέναν, γιατί είστε και συνάδελφοι και αυτό που θα σας πω καλά θα κάνετε να μη με πιστέψετε, αλλά εγώ στην κυρία Κλάπα ένιωσα μεγάλη πίεση που δεν έχω νιώσει εδώ σήμερα». «Γιατί να νιώσατε πίεση, μεγάλος άνθρωπος ήσασταν», τον ρώτησε η πρόεδρος. Πανταζής: «Εγώ στην κα Κλάπα έχω κάνει και μήνυση. Η κα Κλάπα μου λέει, τι κάνεις εδώ με δύο παιδιά; Και λέω, επιτέλους ένας άνθρωπος να με καταλάβει. Αλλά μου λέει ότι για να φύγω πρέπει να υπογράψω ότι έδινε εντολές ο Λαγός. Αρνήθηκα».

Οψιμοι ψεύτικοι ισχυρισμοί

Ο ισχυρισμός των χρυσαυγιτών ότι πιέστηκαν από την ανακρίτρια Κλάπα είναι ψευδής. Ο κατηγορούμενος (για οποιοδήποτε αδίκημα) έχει ένα σημαντικό δικαίωμα με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Μπορεί να μην απαντήσει σε ερωτήσεις, να μην υπογράψει τις καταθέσεις του στην προανάκριση και την τακτική ανάκριση και να απολογηθεί με έγγραφο υπόμνημα. Προβλέπει η παράγραφος 2 του άρθρου 273 του ΚΠΔ που ίσχυε όταν οι χρυσαυγίτες κατηγορούμενοι είχαν δώσει τις καταθέσεις τους στην ανακρίτρια Ι. Χριστοδουλέα-Κλάπα:

«2. Αφού εξακριβωθεί η ταυτότητα του κατηγορουμένου και του εξηγηθούν τα δικαιώματά του, σύμφωνα με το άρθρο 103, εκείνος που ενεργεί την εξέτασή του εκθέτει με πληρότητα και σαφήνεια την πράξη για την οποία κατηγορείται και τον προσκαλεί να απολογηθεί και να υποδείξει τα μέσα υπεράσπισής του. Ο κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα να αρνηθεί να απαντήσει. Επίσης έχει το δικαίωμα να παραδώσει την απολογία του γραπτή.

Σε αυτήν την περίπτωση όποιος ενεργεί την ανάκριση απευθύνει στον κατηγορούμενο τις απαραίτητες ερωτήσεις για να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο της έγγραφης απολογίας του. Οι ερωτήσεις πρέπει να αναγράφονται ρητά στην έκθεση».

Τα ίδια προβλέπει και ο νέος ΚΠΔ (παράγραφος 2 του άρθρου 273). Αυτά τα ξέρουν και οι μη νομικοί. Και βέβαια, οι χρυσαυγίτες, όταν κλήθηκαν να καταθέσουν στην ανακρίτρια είχαν συμβουλευτεί δικηγόρους. Κατέθεσαν και αυτοί απολογητικά υπομνήματα, όπως και οι 69 κατηγορούμενοι χρυσαυγίτες (μη εξαιρουμένου του φίρερ Μιχαλολιάκου που στον ανακριτή απαρνήθηκε τα πάντα και έριξε στην πυρά όλους τους «συναγωνιστές του» προκειμένου να σώσει το σαρκίο του).

Μπορούσαν, αν ήθελαν, να μείνουν στο υπόμνημα, να αρνηθούν να απαντήσουν σε οποιαδήποτε ερώτηση και να μην υπογράψουν. Αν, όπως εκ των υστέρων ισχυρίζονται οι πέντε χρυσαυγίτες, πιέζονταν από την ανακρίτρια για να συμφωνήσουν σε πράγματα με τα οποία δε συμφωνούσαν ή δεν ήταν αληθή, είχαν ένα λόγο παραπάνω να μην υπογράψουν την κατάθεσή τους, χωρίς να έχουν την παραμικρή νομική επίπτωση (δεν ισχύει η «απείθεια», που προσάπτεται στον κατηγορούμενο που αρνείται να δώσει δακτυλικά αποτυπώματα).

Οι Αγριογιάννης, Ευγενικός και Μαρίας πήγαν στην ανακρίτρια με δικηγόρους, οι οποίοι υπέγραψαν τις καταθέσεις των πελατών τους. Αν είχε συμβεί το παραμικρό απ’ αυτά που όψιμα ισχυρίζονται οι πελάτες τους, οι δικηγόροι όφειλαν να τους ενημερώσουν και να τους καλέσουν να μην υπογράψουν τις καταθέσεις τους και να αποχωρήσουν.

Ο Παπαδόπουλος παρουσιάστηκε στην ανακρίτρια χωρίς δικηγόρο (ενώ είχε δικηγόρο τον Γλύκα) και δήλωσε ότι δε θέλει να έχει δικηγόρο και ότι θα απολογηθεί μόνος του. Αυτός γνώριζε τα δικαιώματά του και επέλεξε αυτή την τακτική, προφανώς γιατί ήθελε να διαχωριστεί από τους άλλους χρυσαυγίτες. Είχε πάρει την απόφασή του να καταθέσει και να υπογράψει την κατάθεσή του. Δεν τον είχε απασχολήσει καθόλου το ζήτημα να μην καταθέσει, να μην υπογράψει την κατάθεσή και να περιοριστεί στην κατάθεση μόνο του υπομνήματος. Ηθελε στις αρχές του 2014 να διαχωρίσει τη θέση του από το μόρφωμα της ΧΑ, μήπως μπορέσει και πέσει στα μαλακά.

Για το τομάρι τους

Οι κομμουνιστές όσες φορές βρισκόμαστε στη θέση του κατηγορούμενου, αρνούμαστε να δώσουμε κατάθεση στην αστυνομική προανάκριση, ενώ στην τακτική ανάκριση περιοριζόμαστε στην κατάθεση υπομνήματος. Και βέβαια, σε όλα τα στάδια της δίωξης (προανάκριση, τακτική ανάκριση και ακροαματική διαδικασία) χρησιμοποιούμε τη διαδικασία για να καταγγείλουμε το καπιταλιστικό σύστημα και τους διώκτες μας.

Οι χρυσαυγίτες Αγριογιάννης, Ευγενικός, Μαρίας και Παπαδόπουλος ξέρασαν πολλά προκειμένου να σώσουν το τομάρι τους.

 Παραθέτουμε αποσπάσματα από την κατάθεση του Αγριογιάννη στην ανακρίτρια Ι. Χριστοδουλέα-Κλάπα:

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η μάρτυρας Ευαγγελία Πολυχρονίδου, αστυνομικός, η οποία ήταν μεταξύ των αστυνομικών που σας εντόπισαν και σας οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, κατέθεσε στην από 27-1-2013 ένορκη εξέτασή της ενώπιόν μας ότι εντόπισαν περί τις 3.30 επί της λεωφόρου Σχιστού τρεις μοτοσυκλέτες με δύο άτομα ανά μοτοσυκλέτα… ότι κάθονταν και ότι δύο από αυτούς φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής… Τι έχετε να πείτε επ’ αυτών;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ..Οι δύο όντως φορούσαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής, ο Αναστάσιος Πανταζής και ο Ευγενικός Μάρκος

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκ των υστέρων, μετά την σύλληψή σας και μέχρι να απολογηθείτε στον ανακριτή ή και αργότερα, ακούσατε από τους ίδιους ή τους άλλους αν κάποιοι από τους συγκρατούμενούς σας ή και άλλοι εμπλέκονται στην επίθεση για την οποία κατηγορείστε και εσείς;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Οχι το μόνο που μας ζήτησε ο κ. Πανταζής ήταν να αλληλοκαλυφθούμε. Δηλαδή να μην πάμε να πούμε ότι φόραγαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής… Το μόνο που μας ζήτησε είναι να μην πούμε τίποτα για τις μπλούζες της Χρυσής Αυγής που φορούσαν οι δύο. Οσο ήμασταν μέσα στο Τμήμα, μέχρι να έρθουν οι αιγύπτιοι παθόντες, έβγαλαν τις μπλούζες και τις γύρισαν ανάποδα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για ποιο λόγο σας ζήτησαν να αποκρύψετε το γεγονός ότι φόραγαν μπλούζες της Χρυσής Αυγής καθώς και την σύνδεσή τους με την Χρυσή Αυγή και τι σχέση μπορεί να είχαν αυτά τα περιστατικά με την σοβαρή επίθεση σε βάρος των αιγυπτίων παθόντων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Θα σας πω ό,τι πιστεύω και ό,τι μου είπαν. Ηθελαν να καλύψουνε τα μπλουζάκια για να μην χαρακτηριστούν Χρυσή Αυγή και τους χρεώσουν την επίθεση σε βάρος των Αιγυπτίων ή όπως μου είπε ο Πανταζής ότι, επειδή ήταν 2-3 ημέρες πριν τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, να μην γίνει πολιτικό σκάνδαλο και το χρεωθεί η Χρυσή Αυγή, δηλαδή την επίθεση αυτή. Από ό,τι έμαθα ως Περαματιώτης, η επίθεση έγινε πράγματι από τη Χρυσή Αυγή, όπως έλεγαν και οι τηλεοράσεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μάθατε ότι πράγματι ήταν Χρυσαυγίτες αυτοί που το έπραξαν;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: …Αλλά συζητιόταν ότι είχε κάνει η Χρυσή Αυγή και βέβαια οι περισσότεροι έλεγαν τον Πανταζή, γιατί ήταν γνωστό ότι ασχολιόταν αφού ήταν πυρηνάρχης του Περάματος. Είχε ακουστεί παλαιότερα ότι από το μπαλονάδικο είχαν επιτεθεί στους αναρχικούς…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είπατε παραπάνω ότι όταν ήσασταν κρατούμενοι στη ΓΑΔΑ σας είπαν οι λοιποί συγκρατούμενοί σας να αλληλοκαλυφθείτε. Με ποιο αντίτιμο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Με κανένα αντίτιμο. Συνεννοηθήκαμε να καταθέσουμε όσα καταθέσαμε προανακριτικά και ανακριτικά. Τα είπα για να τους βοηθήσω. Φτιάξαμε αυτή την ιστορία και είπαμε τα ίδια στην αστυνομία, στον ανακριτή και στον εισαγγελέα. Σήμερα έχω τρομοκρατηθεί. Θέλω να πω την αλήθεια. Δεν θα καθίσω εγώ φυλακή για την Χρυσή Αυγή (οι εμφάσεις δικές μας).

Ο «πιτσιρικάς» (έτσι αποκάλεσε ο «Τασάρας» ο Πανταζής αυτόν και τους συνεργάτες του) καρφώνει και ταυτόχρονα προσπαθεί να αθωώσει τον εαυτό του, για να μην πάει φυλακή. Στην απολογία του στο δικαστήριο, όμως, τα πήρε όλα πίσω, θέλοντας να αθωώσει τον «Τασάρα» και τη νεοναζιστική συμμορία.

Αυτή η απροκάλυπτη μεταστροφή του Αγριογιάννη ήταν επόμενο να «ερεθίσει» την πρόεδρο Μ. Λεπενιώτη, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο διάλογο που ακολουθεί:

Πρόεδρος: Ναι παρουσιαστήκατε μπροστά στην ανακρίτρια και σας υπέβαλε ερωτήσεις. Θυμηθείτε τι είπατε.

Αγριογιάννης: Είπα τα ίδια πράγματα ακριβώς.

Πρόεδρος: Τώρα κοροϊδεύετε κάποιον; Αστειεύεστε;

Αγριογιάννης: Οχι, δεν αστειεύομαι.

Πρόεδρος: Εκτός αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας; Μνήμης;

Αγριογιάννης: Τα ίδια, όχι.

Πρόεδρος: Είμαι σίγουρη ότι θυμάστε πολύ καλά τι είπατε, ξέρετε αυτά αποτυπώνονται γραπτά, υπογράφονται από σας, τώρα τι να κάνω, να διαβάσω μια κατάθεση ολόκληρη;

Αγριογιάννης: Διαβάστε.

Πρόεδρος: …Οι δύο φορούσαν όντως μπλούζες της ΧΑ, ο Ευγενικός και ο Πανταζής…

Αγριογιάννης: Αυτά είναι δικά μου λόγια;

Προσπάθησε να πουλήσει «τρέλα» ο νεοναζιστής, όμως το μόνο που κατάφερε να πιστοποιήσει είναι ότι παραμένει αμετανόητος χρυσαυγίτης και βάλθηκε να υπερασπιστεί τη Χρυσή Αυγή και τον φίρερ της, αδιαφορώντας για την ποινική του αντιμετώπιση, που δε θα είναι άλλη από την καταδίκη του.

 Ο Ευγενικός απολογήθηκε στην ανακρίτρια Ι. Χριστοδουλέα- Κλάπα στις 5 Μαρτίου του 2014 και την ίδια ημέρα κατέθεσε απολογητικό υπόμνημα, που αποτελεί ύμνο στην ΧΑ. Οτι είναι ένα νόμιμο κοινοβουλευτικό κόμμα που «δεν έχει και δεν θα μπορούσε άλλωστε να έχει καμία απολύτως σχέση με εγκληματικές ή έκνομες συμπεριφορές, καμία απολύτως εμπλοκή σε οργανωμένες και προσχεδιασμένες επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών, πολλώ δε μάλλον σε κακουργήματα, όπως αυτό που μου καταλογίζεται από το βαρύ κατηγορητήριο». Ακολουθούν αποσπάσματα από την απολογία του στην ανακρίτρια:

EΡΩΤΗΣΗ: Στην απολογία σας στον Ανακριτή του Ε’ Τμήματος στον Πειραιά είχατε πει, ότι δεν είχατε καμία σχέση με την Χρυσή Αυγή. Τι έχετε να πείτε γι΄αυτό;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ηταν μια γραμμή που μας είχε πει ο δικηγόρος μας να ακολουθήσουμε, γιατί ήταν προεκλογική περίοδος
Να γιατί λέμε ότι οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν μπόρεσαν ούτε στο ελάχιστο να αντικρούσουν το κατηγορητήριο, το οποίο επιβεβαιώθηκε στο ακέραιο στο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας.

«Γαμήσαμε τα κομμούνια σήμερα»!

Για την εγκληματική επίθεση των νεοαναζιστών κατά των μελών και στελεχών του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ παραθέτουμε τα αποκαλυπτικά μηνύματα και διαλόγους των νεοναζιστών που πανηγύριζαν για το άγριο και δολοφονικό «πέσιμο» σε αυτούς.

«3ε. Η στάση της Χ.Α. αμέσως πριν, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την επίθεση στο ΠΑΜΕ 

Η οργανωμένη επίθεση κατά των συνδικαλιστών του Π.Α.ΜΕ. και του Κ.Κ.Ε., υπό την καθοδήγηση και τον σχεδιασμό του Γ. Λαγού και της ηγεσίας της Χ.Α. αποδεικνύεται –πέραν από τις μαρτυρικές καταθέσεις– από τα παρακάτω αναγνωσθέντα έγγραφα: 

1) Αναγν. 355 (Πατέλης) 

Τα τρία (3) μηνύματα του Ι. Λαγού προς τον Πατέλη λίγο πριν την επίθεση 

παρεμπιπτόντως μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα. Εχουν βγει και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος καμιά τριαντάρα και πάνε από εκεί» (παράρτ. 4-1, inbox, εισερχόμενο μήνυμα με αριθμ. 62) 

«…Οχι. Θα καθαρίσουν αυτοί. Αρα είχαν γενική κινητοποίηση…» (παράρτ. 4-1, inbox, εισερχόμενο μήνυμα με αριθμ. 61) 

«…πήραν μια πρώτη απάντηση…» (παράρτ. 4-1, inbox, εισερχόμενο μήνυμα με αριθμ. 60) 

2) Εγγραφο με τίτλο call Lagos, προσκομίστηκε από Πολ. Αγ. του ΠΑΜΕ και αναγνώσθηκε. 

Από το έγγραφο αυτό προκύπτει ότι ο Ι. Λαγός αμέσως μετά την επίθεση στο ΠΑΜΕ επικοινωνεί με τον Μίχο (10674 – 23:55) και με τον Παναγιώταρο (10676 – 23:55), με τον οποίο και ανταλλάσσει πλήθος μηνυμάτων το ίδιο βράδυ (10700, 10740, 10742, 10743, 10748, 10754, 10756). 

Θυμίζουμε ότι Παναγιώταρος και Μίχος μαζί με τον Ι. Λαγό αποτελούσαν το κλιμάκιο της ηγεσίας της Χ.Α. που επισκέφθηκε τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, εξαγγέλλοντας ότι «οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ θα εξαφανιστούν από δω πέρα μέσα». Ο Λαγός λοιπόν σπεύδει να ενημερώσει τους Μίχο-Παναγιώταρο. 

3) Αναγν. 276 (Δεβελέκος) 

Κλήση 8413 → μηνύματα Ι. Λαγού στον Σ. Δεβελέκο κατά τη διάρκεια της επίθεσης, που έχουν ως εξής: 

Ι.Λ.,23:57:54, 

«…Φίλε γαμήσαμε τα κομμούνια σήμερα σε Νίκαια και Πέραμα. Βγήκαν για αφισοκολλήσεις και τους μακελέψαμε…» 

Σ.Δ. 23:58:52 

«…Τι λες ρε Γιάννη! Πού και πότε;…» 

Ι.Λ. 00:12 

«…Στη Νίκαια πιο χαλαρά πριν λίγο. Παράτησαν τις κόλλες και τρέχανε. Στο Πέραμα πιο σοβαρά. Καμιά 40ριά από δαύτους και τους τρέχουν οι δικοί μας τώρα…» 

Σ.Δ. 00:00:52 

«…Κανά κοκαλάκι μένει για μας;…» 

Ι.Λ. 00:01:58 

«…Θα στεναχωρηθεί ο Τάσος…» 

Σ.Δ. 00:03:00, 

«…Δεν στενοχωριέται η Πανταζάρα με αυτά…», Ι.Λ. 00:04:40 

«…Στο Πέραμα ήταν καμιά σαραντάρα οι κόκκινοι. 

Σ.Δ. 00:05:18 

«…Και οι δικοί μας;…» 

Ι.Λ. 00:05:40 

«…Καμιά τριαντάρα…». 

Σ.Δ. 00:06:50 

«…Α ρε Τάσο θεέ!! Είμαι με Μάκη και Χάρη και τρελάθηκαν. Αν έχουμε κάτι πες μας!!!…» 

Σ.Δ. 00:10:31 

«…Σε πειράζει που τους το είπα;…» 

Ι.Λ. 00:11:24 

«…Οχι. Ας μαθαίνονται και μερικά…» 

Σ.Δ. 00:13:56 

«…Ηταν και το κωλόπαιδο ο Τσακανίκας στην κέντα;…» 

Ι.Λ. 00:14:43 

«…Οχι στη Νίκαια δεν ήταν κάτι τρομερό. Απλά τα παράτησαν και έφυγαν…» 

3) Αναγν. 276 (Δεβελέκος) 

Κλήση 8413 → μηνύματα Ι. Λαγού στον ΣΣ.Δ. 00:15:51 

«…Στο Πέραμα έπεσαν στα νύχια του Τάσου. Κρίμα τα παιδιά…» 

Ι.Λ. 00:21:36 

«…Φίλε πολύ ξύλο. Τους έσπασαν 10 αμάξια. Τους τσάκισαν…» 

Σ.Δ. 00:24:21 

«…Είναι ωραίο το Πέραμα ρε φίλε!!! Σε λίγο θα έχεις νέα και από Κορυδαλλό…» 

Ι.Λ. 00:24:56 

«…Χαχα…»

Τα μηνύματα και οι διάλογοι είναι παρμένα από την αγόρευση του συνηγόρου πολιτικής αγωγής Θ. Θεοδωρόπουλου στην δίκη κατά της ΧΑ.

Δύο επίλεκτα τάγματα εφόδου είχε η νεοναζιστική συμμορία της ΧΑ, της Νίκαιας και του Περάματος. H Nίκαια εκτέλεσε τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Το Πέραμα εκτέλεσε τις δολοφονικές επιθέσεις στους αιγύπτιους ψαράδες και στα μέλη του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ. «Εκατόνταρχος» στο τάγμα εφόδου της Νίκαιας ήταν ο Πατέλης, στο τάγμα εφόδου του Περάματος ο Πανταζής. Και ο Αγριογιάννης ήταν επίλεκτο μαντρόσκυλο αυτού του τάγματος εφόδου.

Το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έχει μόνο μία επιλογή: να απορρίψει ομόφωνα τις αιτήσεις αποφυλάκισης του Κασιδιάρη και του Αγριογιάννη. 

ΥΓ. Η σύνθεση του δικαστηρίου είναι : πρόεδρος: Σωζοπούλου Ευφροσύνη, πρόεδρος εφετών. Mέλη: Ορφανίδης Δημήτριος, Μελισσινός Αντώνιος, Τρίκα Μαρία και Κλωνάρη Ελένη εφέτες. Εισαγγελέας: Ράικου Ελένη. Οι τρεις εφέτες στις 13 Μάη προήχθησαν σε προέδρους εφετών. Η κλήρωση της σύνθεσης του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών έγινε μάλλον στις 11 Ιούνη (ένα μήνα αργότερα). Τα σχόλια δικά σας.

Η απόφαση για την ενοχή του Κασιδιάρη

Η απόφαση για την ενοχή του Αγριογιάννη




Πηγή: eksegersi.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια