Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Παμψηφεί αθώος ο 44χρονος εθελοντής δασοπυροσβέστης που είχε κατηγορηθεί για τον περσινό «πύρινο όλεθρο» στην Πάρνηθα


Για πρωτοφανή «πλάνη» και εντελώς «άδικη προφυλάκιση» μίλησαν οι δικαστικοί λειτουργοί. Επιβεβαίωση ρεπορτάζ του «Βήματος»





Σαν μία από τις πιο άδικες αποφάσεις κρατικών αρχών για την προφυλάκιση επί πολλούς μήνες ενός αθώου ανθρώπου, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Μικτού Ορκωτού Κακουργιοδικείου Αθηνών την μεταχείριση του 44χρονου εθελοντή δασοπυροσβέστη και μέλος περιβαλλοντικών συλλόγων που είχε κατηγορηθεί πριν έναν χρόνο ως ο «εμπρηστής του Κρυονερίου»


Δηλαδή ουσιαστικά ως ένας από τους, υποτίθεται, «βασικούς υπευθύνους» της καταστροφικής πυρκαγιάς της Βαρυμπόμπης που κατέκαψε περίπου 90.000 στρέμματα πευκοδάσους. Με τον 44χρονο –εκπροσωπείτο νομικά από τον δικηγόρο Αθηνών Θρασύβουλο Κονταξή ενώ σημαντική συμμετοχή στον χειρισμό της υπόθεσής του είχε κι ο επίσης δικηγόρος Αθηνών Γιώργος Μαρής– να αθωώνεται παμψηφεί από το δικαστήριο, ύστερα κι από σχετική εισαγγελική πρόταση.

Με τους δικαστικούς λειτουργούς να ζητούν «συγνώμη» από τον κατηγορούμενο και να μιλούν για μία σημαντική υπόθεση «πλάνης». Κι όλα αυτά ενώ από την αρχή ο κατηγορούμενος δήλωνε διαρκώς ότι δεν προχώρησε σε καμιά έκνομη ενέργεια και μοναδικό μέλημα του ήταν να βοηθήσει πυρόπληκτους. Παρουσιάζοντας μάλιστα σχετικά ντοκουμέντα , ενώ ενδεικτικό ήταν και το δημοσίευμα του «Βήματος» στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 για τις προβληματικές έρευνες της Πυροσβεστικής.



Τα στελέχη της Πυροσβεστικής με την αρωγή της ΕΛ.ΑΣ προχώρησαν στην σύλληψη (σ.σ. ακολούθως προφυλακίσθηκε) του 44χρονου που διαμένει στην Ν. Ιωνία και εργάζεται στα αστικά λεωφορεία με βάση τις καταθέσεις 2-3 ιδιωτών. Οι μάρτυρες αυτοί –από τους οποίους ορισμένοι φέρεται να εργάζονται σε εταιρεία με οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τον περιορισμό του πύρινου μετώπου- είδαν το δίτροχό του να κινείται ύποπτα σε σημεία απ’ όπου ξεπηδούσαν φλόγες στο Κρυονέρι όπου έφθασε κάποια στιγμή στις 5 Αυγούστου το πύρινο μέτωπο από την αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη. Όμως στην διάρκεια της δικαστικής έρευνας και της ακροαματικής διαδικασίας παρουσιάσθηκαν κάτοικοι της περιοχής που αναφέρθηκαν στις προσπάθειες του 44χρονου να σώσουν τις περιουσίες τους , ενώ παρουσιάσθηκαν στοιχεία για συμμετοχή του σε δενδροφυτεύσεις . Όπως κατέθεσε ένας από τους μάρτυρες «έλιωσαν οι σόλες του των παπουτσιών του από τις υψηλές θερμοκρασίες και συνέχισε να μας βοηθάει για πέντε ώρες ξυπόλητος. Διαθέτω και οπτικό υλικό με την βοήθεια που μας προσέφερε και το οποίο δείχνει ότι η Πυροσβεστική μας είχε αφήσει αβοήθητους».

Πέρα από τις καθοριστικές καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων , στην απαλλαγή του κατηγορουμένου σημαντική συμβολή είχε το περιεχόμενο της έκθεσης αυτοψίας και της συνολικής δικογραφίας της Πυροσβεστικής, για την πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη. Στα έγγραφα αυτά προσδιοριζόταν ότι οφείλεται σε βραχυκύκλωμα πυλώνα του ΑΔΜΗΕ κι ότι η φωτιά στο Κρυονέρι δεν προερχόταν από κάποιον τοπικό «εμπρησμό» αλλά ήταν η συνέχεια της καταστροφικής πορείας του πύρινου μετώπου της Πάρνηθας.

Πηγή: www.tovima.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια