Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Πότε θα λάβουν 350.000 συνταξιούχοι αναδρομικά 1 δισ. ευρώ






Αναδρομικά 1 δισ. ευρώ αναμένεται να λάβουν 350.000 «τυχεροί» συνταξιούχοι, οι οποίοι είχαν υποβάλλει αγωγές πριν από την 31η Ιουλίου 2020 και συνεχίζουν να διεκδικούν αναδρομικά από τις περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πόσο γρήγορα θα λάβουν τα αναδρομικά αυτά, καθώς υπάρχουν εκτιμήσεις που τοποθετούν πάνω από πέντε έτη το χρόνο απόδοσης.

Ο λόγος μιας πιθανής μεγάλης καθυστέρησης είναι ότι μετά την πρωτόδικη απόφαση που λαμβάνουν τα διοικητικά δικαστήρια, συνήθως ακολουθεί έφεση από την πλευρά του ΕΦΚΑ και εκδίκασή της, σε δεύτερο βαθμό. Εν συνεχεία προκύπτει η τελεσίδικη απόφαση και επιδικάζονται τα ποσά που οφείλονται ανά περίπτωση και μάλιστα, έντοκα (6% τόκος ανά έτος).


Την τρέχουσα περίοδο δικάζονται αγωγές, σε πρώτο βαθμό, που έχουν υποβληθεί το 2015 – 2016. Με δεδομένο ότι θα πρέπει να δικαστούν όλες οι αγωγές που έχουν υποβληθεί έως 31 Ιουλίου 2020 (έναρξη ισχύος του νόμου 4714/20, που αποτέλεσε το νέο όριο που έθεσε το ΣτΕ), γίνεται σαφές ότι η καθυστέρηση είναι πιθανό να παραταθεί και άλλο.

Το ζητούμενο βεβαίως, ως προς την επιτάχυνση της διαδικασίας, αφορά και το σκέλος της δημοσιονομικής δαπάνης, η οποία εκτιμάται ότι προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ για τους 350.000 συνταξιούχους που έχουν υποβάλλει αγωγές. Είναι προφανές ότι το τελικό ποσό δεν είναι αμελητέο, είναι όμως αισθητά μικρότερο από τα 3,9 δισ. ευρώ που ήταν η αρχική εκτίμηση το 2020, που μετά τις καταβολές αναδρομικών για περικοπές στις κύριες συντάξεις, υποχώρησε στα 2,5 δισ. ευρώ και αφορούσε μόνο το σκέλος της επικούρησης και των δώρων.

Από την άλλη πλευρά, για δημοσιονομικούς λόγους, το οικονομικό επιτελείο ενδεχομένως να προτιμούσε η ανωτέρω δαπάνη να επιμεριστεί σε όσο γίνεται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για κοινωνικούς λόγους όμως, ίσως γίνουν ενέργειες ώστε να χρήματα αυτά να δοθούν νωρίτερα.


Η λύση που θα μπορούσε να προκριθεί, αφορά στην σύσταση ειδικού συμβουλίου, που θα κρίνει άμεσα και με πολύ πιο ταχύ τρόπο το σύνολο των αγωγών που έχουν υποβληθεί πανελλαδικά, για το συγκεκριμένο θέμα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εκτιμούν δικαστικοί κύκλοι, ότι είναι πιθανό να ολοκληρωθεί η διαδικασία πολύ νωρίτερα, δηλαδή σε περίπου 1 – 1,5 έτος και να λάβουν οι δικαιούχοι τα χρήματά τους. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά, είναι να υπάρξει συμφωνία με τον ΕΦΚΑ, ώστε να μην καταθέτει εφέσεις έναντι των αρχικών αποφάσεων και να προχωράει έτσι ταχύτερα, η διαδικασία της εξόφλησης.


Πηγή: www.newsbomb.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια