Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

«Δαίδαλος»: Εγκαθίσταται στο Λαύριο ο υπερυπολογιστής – Θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2024

«Δαίδαλος»: Εγκαθίσταται στο Λαύριο ο υπερυπολογιστής – Θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2024
2024
Ένας υπερυπολογιστής με δυνατότητες υπολογισμού ενός εκατομμυρίου δισεκατομμυρίων πράξεων το δευτερόλεπτο, που θα υποστηρίξει από τις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πάρκου Λαυρίου όλη την επιστημονική κοινότητα, αλλά και συνολικά την ψηφιακή εικόνα του κράτους





Στον κόσμο του… Δαίδαλου μπαίνει σύντομα η χώρα, υποδεχόμενη στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) έναν από τους 4 νέους υπερ-υπολογιστές που εγκαθίστανται σε τέσσερις διαφορετικές χώρες με την οικονομική υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο «Δαίδαλος» αποτελεί ένα εξελιγμένο υπολογιστικό σύστημα που θα βοηθήσει συνολικά τη χώρα στο να «τρέξει» όλες τις τεχνολογικές εφαρμογές που χρειάζεται, απελευθερώνοντας τις «ηλεκτρονικές λεωφόρους» της.

Ένα εκατομμύριο εκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο θα μπορεί να κάνει ο νέος υπολογιστής, ενώ όπως λέει ο πρόεδρος του Εθνικού Δίκτυου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) και καθηγητής του ΕΜΠ κ. Στέφανος Κόλλιας, παράλληλα με τους 4 νέους υπολογιστές θα εγκατασταθεί και ένας ακόμη δυνατότερος «master» υπολογιστής στην Γερμανία, ο οποίος θα μπορεί να κάνει ένα δισεκατομμύριο δισεκατομμύρια πράξεις το δευτερόλεπτο…Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι υπολογιστές θα μπορούν να «τρέξουν» ταχύτατα και χωρίς προβλήματα τις πολλές και διαφορετικές εφαρμογές και υπολογισμούς που χρειάζεται στην καθημερινότητα του ένα κράτος. Και μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, αν αναλογιστούμε π.χ. την καθημερινότητα του ελέγχου των κρουσμάτων covid ή τις ανάγκες συντονισμού των νοσοκομείων ή ττην κίνηση στους δρόμους ή τις ανάγκες της τηλεκπαίδευσης.

Ο «Δαίδαλος» θα αποτελέσει σε πρώτη φάση το νέο «λατρεμένο» παιδί της ακαδημαϊκής κοινότητας, αλλά θα εξυπηρετήσει συνολικά τις ανάγκες του κράτους, ενώ κατά ένα 20% θα προσφέρει τις υπηρεσίες του και στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως λέει ο κ. Κόλλιας το κόστος της συνολικής εγκατάστασης του θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2024. Μαζί με την Ελλάδα επελέγησαν με βάση ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό διαγωνισμό, για να υποδεχτούν έναν αντίστοιχο υπολογιστή, η Πολωνία, η Ουγγαρία και η Ιρλανδία.
Το νέο «σπίτι»

Το ΕΔΥΔΕ κάνει τώρα τις αρχιτεκτονικές μελέτες που απαιτούνται πριν από την εγκατάσταση του νέου υπολογιστή, το νέο «σπίτι» του οποίου θα είναι στο κτίριο, εμβαδού 1.500 τ.μ., του ιστορικού Ηλεκτρικού Σταθμού της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου του ΕΜΠ. Η εγκατάστασή του σε ένα εμβληματικό μνημείο βιομηχανικής κληρονομιάς, που διαδραμάτισε πρωτοποριακό ρόλο στην τεχνολογία και τον πολιτισμό στα τέλη του 19ου αιώνα, έχει και μια ιδιαίτερη συμβολική σημασία, αφού θα αποτελέσει κρίσιμη υποδομή για την αντιμετώπιση των υφιστάμενων και αναδυόμενων τεχνολογικών προκλήσεων.

«Ο νέος υπερυπολογιστής θα υποστηρίξει το αναπτυχιακό οικοσύστημα τη χώρας συνολικά ώστε να την βοηθήσει στο χτίσιμο νέων τεχνολογικών δρόμων» λέει ο κ. Κόλλιας.

Το ΕΔΥΔΕ συνεργάζεται επίσης στην δημιουργία ενός μεγάλου data center και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ενώ το ΕΜΠ αναμένεται να «στήσει» δίπλα στον «Δαίδαλο» ένα νέο κέντρο τεχνητής νοημοσύνης.


Από την επίσκεψη του Κ. Πιερρακάκη στο Λαύριο

Όπως προσθέτει ο κ. Κόλλιας, ο «Δαίδαλος» θα διαθέτει τόσο κεντρικές μονάδες επεξεργασίας υψηλής πυκνότητας, όσο και μονάδες επιταχυντών με κάρτες γραφικών, που αναμένεται να εντάξουν τον υπερυπολογιστή στις λίστες με τα 500 συστήματα κορυφαίων επιδόσεων στον κόσμο.

Η επιλογή της Ελλάδας ως μιας από τις τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες που θα φιλοξενήσουν τους κορυφαίους υπερυπολογιστές υψηλών επιδόσεων μεσαίας κλίμακας ανακοινώθηκε πρόσφατα από την EuroHPC-JU. Ο «Δαίδαλος» θα τροφοδοτείται από συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και θα γίνεται χρήση σύγχρονων συστημάτων ψύξης, ώστε να υπάρχει χαμηλό ενεργειακό κόστος. Η χρήση νερού από την θάλασσα, θα περιορίσει την κατανάλωση ρεύματος για χρήση συστήματος κλιματισμού ενώ στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου αναμένεται ότι θα εγκατασταθεί και φωτοβολταϊκό πάρκο.


Πηγή: ww.in.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια