Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Wind media: Πώς λειτουργούσε η διαδικτυακή πυραμίδα που εξαπάτησε χιλιάδες χρήστες - Χιλιάδες ευρώ έκαναν φτερά

Η μεγάλη απάτη της Wind Μedia και τα πληρωμένα likes. Το πραγματικό μέγεθος της απάτης στην Ελλάδα παραμένει άγνωστο, αφού καθημερινά δεκάδες καταγγελίες προστίθενται στις υπάρχουσες




Τουλάχιστον 70 καταγγελίες στις αρχές, από εξαπατημένους χρήστες του διαδικτύου.





Περισσότερα από 50.000 ευρώ που "έκαναν φτερά", στον βωμό του εύκολου χρήματος από πληρωμένα likes. Οι παραπάνω αριθμοί συμπεριλαμβάνονται στην δικογραφία που έχει ανοίξει η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, για την καλοστημένη διαδικτυακή πυραμίδα-απάτη της Wind Media.


Το πραγματικό μέγεθος όμως της απάτης στην Ελλάδα παραμένει άγνωστο, καθώς καθημερινά δεκάδες επιπλέον καταγγελίες προστίθενται στις υπάρχουσες, ενώ παράλληλα αρκετά είναι τα θύματα που δεν θα απευθυνθούν στις αρχές. Πρόκειται συνήθως για άτομα που επένδυσαν και έχασαν υπέρογκο ποσα, ρισκάροντας εν γνώση τους σε μια ακόμα απατηλή πυραμίδα.



Μόνο τα δυο τελευταία 24ωρα, τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν δεχτεί σχεδόν 20 καταγγελίες από μέλη της Wind Media, που έχασαν τα χρήματα τους. Η δικογραφία παραμένει ανοιχτή με τις αρχές να αναζητούν τον πραγματικό αριθμό των θυμάτων, αλλά και το ποσά των πληρωμένων likes που "καρπώθηκαν" οι διαχειριστές της πυραμίδας, πριν εξαφανιστούν στα τέλη Μαΐου.


Οι 70 καταγγελίες που έχουν γίνει αφορούν ποσά από 100 έως και 1.000 ευρώ που δαπανήθηκαν από Έλληνες χρήστες του διαδικτύου για την αγορά των διαφορετικών πακέτων που προσέφερε η εταιρεία. Συγκεκριμένα τα μέλη της Wind Media μπορούσαν να επιλέξουν ένα από τα πακέτα Vip, κόστους 100, 300, 600, 1.000 και 3.000 ευρώ, τα οποία με minimum προβλεπόμενο αριθμό like και follow υπόσχονταν μηνιαίο εισόδημα που ξεκινουσε από τα 120 ευρώ και έφτανε στα 4.140.

Εκτός όμως από τα μικρότερα ποσά, φαίνεται ότι υπήρχαν και μεγαλύτεροι "παίκτες", που είχαν επενδύσει χιλιάδες ευρώ και δεν πρόλαβαν να κάνουν την απόσβεση πριν καταρρεύσει η πυραμίδα. Οι συγκεκριμένοι χρήστες που γνώριζαν το ρίσκο που έπαιρναν, είναι ενεργά μέλη σε αντίστοιχες πυραμίδες και δεν απευθύνονται στις αρχές, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολος ο υπολογισμός, ακόμα και κατά προσέγγιση, του ποσού που "έκανε φτερά" μετά το αιφνίδιο "λουκέτο" της Wind Media. Είναι ενδεικτικό όμως, ότι το γκρουπ της εταιρείας σε γνωστή διαδικτυακή εφαρμογή, αριθμούσε 13.000 μέλη.


Οι αρχές συγκεντρώνουν καταθέσεις από θύματα της απάτης των social media, ενώ περισσότερα στοιχεία που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα από την εξερεύνηση για ηλεκτρονικά ίχνη και αποτυπώματα. Απο τις έως τώρα έρευνες έχει προκύψει ότι ο server της Wind Media, βρίσκεται στη Σιγκαπούρη, με τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όμως, να μην έχουν καθαρή εικόνα αν πίσω από την πυραμίδα κρύβονται Έλληνες ή άτομα από το εξωτερικό.


Την Σιγκαπούρη δήλωνε ως έδρα της και η διεθνής Wind Media, χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει σύνδεση με την Ελληνική πυραμίδα. Μάλιστα ηεν λόγω εταιρεία υποστήριζε ότι είναι εταίρος της Mediacorp που ανήκει στον κρατικό κολοσσό της Σιγκαπούρης Temasek Holdings Ltd, ωστόσο, η Mediacorp έχει διαψεύσει αυτή τη σχέση.


Tik tok, Facebook, YouTube. Το "σερφάρισμα" στις παραπάνω δημοφιλείς πλατφόρμες σύμφωνα με την Wind Media θα μπορούσε να γίνει κερδοφόρο για τα μέλη της, αρκεί να έκαναν μόνο ορισμένα στοχευμένα like σε συγκεκριμένες διαφημίσεις, λογαριασμούς, βίντεο και ιστορίες. Με αυτό τον τρόπο κατάφεραν να προσεγγίσουν χιλιάδες Έλληνες χρήστες του διαδικτύου, που αναζητούσαν εύκολο κέρδος. Το ποσό εγγραφής που θα πλήρωναν οι ενδιαφερόμενοι θα είχε απόσβεση σύμφωνα με τις υποσχέσεις της εταιρείας σε λιγότερο από ένα μήνα, όμως η προϋπόθεση ήταν καταθέσεις και αναλήψεις να γίνονται μόνο σε κρυπτονομίσματα, κάτι που καθιστά αδύνατη την ανίχνευση της διαδρομής των χρημάτων. Το μόνο που θα έπρεπε να κάνουν είναι να στέλνουν ένα στιγμιότυπο οθόνης ως "αποδεικτικό" στοιχείο για κάθε like που έκαναν.

Μάλιστα, ο κάθε εγγεγραμμένος vip χρήστης, για κάθε νέο μέλος που θα προσκαλούμε θα λάμβανε προμήθεια 15% επί των κερδών του. Στις 23 Μαΐου η πλατφόρμα εξαφανίστηκε μετά από σειρά από "προειδοποιητικά" μηνύματα και προβλήματα στις αναλήψεις, αφήνοντας χιλιάδες χρήστες στα "κρύα του λουτρού" πάρα το γεγονός ότι οι διαχειριστές της υπόσχονταν ότι "κανείς δεν θα χάσει κανένα ευρώ...". 

Πηγή: www.thetoc.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια