Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

VOR V ZAKONE: Πως λειτουργούσε η ρωσογεωργιανή μαφία - Ο 72χρονος αρχηγός "Κάκο" με το μπαστούνι σπαθί

Οι 13 Γεωργιανοί κακοποιοί είχαν "χτυπήσει" συνολικά 47 σπίτια στην Αττική, με λεία που ξεπερνούσε τις 434.00 ευρώ.




Ένα από τα πιο… "παλιά" μέλη της Ρωσογεωργιανής μαφίας, VOR V ZAKONE (κλέφτες εντός νόμου), κρυβόταν πίσω από την σπείρα διαρρηκτών που εξαρθρώθηκε την Πέμπτη, από τους αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.



Ο 72χρονος "Κάκο", χρισμένος VOR (αδιαμφισβήτητος ηγέτης), ήταν ο καθοδηγητής των 13 Γεωργιανών κακοποιών που είχαν "χτυπήσει" συνολικά 47 σπίτια στην Αττική, με λεία που ξεπερνούσε τις 434.00 ευρώ. Ήταν τέτοια η αφοσίωση των κακοποιών στο πρόσωπο του "Κάκο", που έπειτα από διάρρηξη, του προσέφεραν το ποσό των 5.000 ευρώ ως ένδειξη σεβασμού.



Ο 72χρονος VOR, που αντιμετώπιζε κινητικά προβλήματα, συνήθιζε να κυκλοφορεί με ένα… προσαρμοσμένο μπαστούνι-σπαθί. Ήταν ένα από τα ακριβά δώρα που είχε δεχτεί ως ένδειξη σεβασμού από κατώτερα στην ιεραρχία μέλη της ρωσογεωργιανής μαφίας. Μπαστούνια, δαχτυλίδια, ρολόγια, όπλα-κειμήλια και μαχαίρια ήταν μερικά από τα αντικείμενα που του είχαν δωρίσει, όλα με αφιερώσεις και με αποτυπωμένο το οκτάκτινο αστέρι, σύμβολο των VOR V ZAKONE. Το ίδιο σύμβολο, ήταν αποτυπωμένο και στον τοίχο του σπιτιού, του 33χρονου εκτελεστικού βραχίωνα της σπείρας, νούμερο 2 στην ιεραρχία. Κομβικό ρόλο, είχε και ένας 41χρονος Ιρακινός, ο οποίος είχε τον ρόλο του κλεπταποδόχου και του εκτιμητή της εγκληματικής οργάνωσης. Ο άνδρας που ήταν ανάμεσα στα 12 άτομα που συνέλαβαν οι αρχές, διατηρούσε επιχείρηση συσκευών κινητής τηλεφωνίας και κατάστημα εστίασης στην Ομόνοια.

Κιθάρες, βιολιά, επίχρυσα αγαλματίδια που αποτυπώνουν Βούδα και Φαραώ, ακόμα και μια… ραπτομηχανή, ήταν ανάμεσα στα κλοπιμαία των διαρρηκτών που εντόπισαν οι αρχές κατά τις έρευνες στα σπίτια τους. Τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν ότι οι κακοποιοί, δεν είχαν κάποια… ιδιαίτερη προτίμηση και φρόντιζαν στην κυριολεξία να "αδειάζουν" τα σπίτια που "χτυπούσαν". Όσα κλοπιμαία δεν τα διοχέτευαν στην αγορά, τα έστελναν μαζί με τα χρήματα από την παράνομη δράση τους στη Γεωργία, είτε με ανθρώπους, είτε με ασυνόδευτα δέματα.

Εκτός από χρήματα και άλλα αντικείμενα αξίας, οι διαρρήκτες είχαν "αδυναμία" και σε... όπλα. Οι άνδρες της Ασφάλειας εντόπισαν στην κατοχή των κακοποιών 4 πιστόλια και 2 περίστροφα, τα 3 από τα οποία όπως αποδείχτηκε ήταν κλεμμένα από σπίτια αστυνομικών και ιδιωτών. Σε ένα από τα όπλα οι κακοποιοί είχαν προχωρήσει σε απόξεση του σειριακού αριθμού, ενώ ένα δεύτερο αποδείχτηκε ότι είχε κλαπεί το 2011. Μετά και το συγκεκριμένο εύρημα οι αρχές προσπαθούν να διαπιστώσουν τον ακριβή χρόνο έναρξης της παράνομης δράσης της σπείρας, καθώς μέχρι στιγμής οι 47 διαρρήξεις που έχουν εξιχνιαστεί τοποθετούνται χρονικά μετά τον Ιούνιο του 2021.





Κατά τη διάρκεια μεγάλης επιχείρησης στο κέντρο της Αθήνας την Τετάρτη, η ΕΛ.ΑΣ. συνέλαβε 12 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ηλικίας 26 έως 72 ετών, ενώ παράλληλα ταυτοποιήθηκε ένας ακόμα συνεργός τους, ήδη έγκλειστος Καταστήματος Κράτησης. Όπως διαπιστώθηκε κατά την προανάκριση, οι συλληφθέντες δεν είχαν βεβαρυμένο παρελθόν και είχαν λίγες προσαγωγές και ελέγχους στο ενεργητικό τους, κάτι που μαρτυρά τον μεθοδικό τρόπο που δρούσαν, χωρίς να αφήνουν ίχνη πίσω τους.

Οι Γεωργιανοί κακοποιοί προσέγγιζαν με τα επιχειρησιακά τους αυτοκίνητα τα σπίτια-στόχους και όταν βεβαιώνονταν ότι απουσίαζαν οι ένοικοι, προχωρούσαν στη διάρρηξη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της παράνομης δράσης τους τα μέλη της σπείρας, φρόντιζαν να βρίσκονται σε διαρκή τηλεφωνική επικοινωνία, κατά την οποία μιλούσαν με κωδικοποιημένες φράσεις, ενώ πάντα εξωτερικά των σπιτιών, υπήρχε τσιλιαδόρος. Οι διαρρήκτες φαίνεται ότι είχαν ιδιαίτερη τεχνογνωσία και εξειδίκευση σε διαφορετικούς τύπους κλειδαριών και δεν άφηναν κανένα εμφανές ίχνος παραβίασης. Για να μην γίνονται αντιληπτοί από τις αρχές, χρησιμοποιούσαν 8 αυτοκίνητα τα οποία είχαν αποκτήσει με έσοδα από τις παράνομες δραστηριότητες τους και ήταν καταχωρημένα σε άλλα άτομα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 10 σπίτια και 2 καταστήματα, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν: 4 πιστόλια, 2 περίστροφα, 259 φυσίγγια, συσκευή taser, 2 μαχαίρια, σπαθί, σιδερογροθιά, πλήθος κοσμημάτων, χρυσαφικών και ρολογιών, πλήθος ηλεκτρονικών συσκευών, πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών sim, πλήθος γυαλιών ηλίου και αρωμάτων, πλήθος διαρρηκτικών εργαλείων, πλήθος κλειδιών διαφόρων τύπων, πλαστική συσκευασία με αναβολικές ουσίες, το χρηματικό ποσό των 8.347 ευρώ και 11 αυτοκίνητα.

Σε βάρος των 12 συλληφθέντων, που οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε διακεκριμένες κλοπές άνω των 120.000 ευρώ, κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, πλαστογραφίας, απείθειας και παραβάσεις της νομοθεσίας περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, περί όπλων, περί αλλοδαπών και του κώδικα αντιντόπινγκ.









Πηγή: www.thetoc.gr










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια