Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κύκλωμα διακίνησης μεταναστών - Αποκαλύψεις: Τα συνθηματικά, το TikTok και το "φακελάκι" στην υπηρεσία Ασύλου

Πενήντα οκτώ κατηγορούμενοι δουλέμποροι, οι 28 συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και μία 45χρονη υπάλληλος της Υπηρεσίας Ασύλου, που έπαιρνε "γρηγορόσημο".





Πενήντα οκτώ κατηγορούμενοι δουλέμποροι, οι 28 συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων και μία 45χρονη υπάλληλος της Υπηρεσίας Ασύλου, που έπαιρνε "γρηγορόσημο".



Τρεις υποομάδες, στις οποίες αρχηγοί ήταν δύο Αιγύπτιοι, "Τζαμάλ" και "Αμίρ", 69 και 40 χρόνων και ένας 34χρονος υπήκοος Μιανμάρ Βιρμανίας, γνωστός με το προσωνύμιο "Κάζι". Και οι τρεις συνεργάζονταν με τουρκικά κυκλώματα για την διακίνηση μεταναστών από Έβρο και ελληνικά νησιά, και στη συνέχεια σε βόρεια και κεντρική Ευρώπη.


Τα μέλη του κυκλώματος διαφήμιζαν τις υπηρεσίες τους και την "τέλεια δουλειά" τους στην κατάρτιση των διαβατηρίων και των υδατογραφημάτων σε αυτά, με ειδικό φωτισμό, μέσω προφίλ που διατηρούσαν στο Τik Tok.



Στις 51 έρευνες κατασχέθηκαν 1.010 διαβατήρια και ταυτότητες ξένων χωρών, 30.210 ευρώ, 50 κινητά τηλέφωνα, 9 αυτοκίνητα. Εντοπίστηκαν 3.500 ψηφιακά αρχεία ταξιδιωτικών εγγράφων ταυτοποίησης και 2.500 έγγραφα-αποδείξεις μεταφοράς χρηματικών ποσών Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η οργάνωση από τη δράση της υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ.
Έπαιρναν από 5 έως 12 χιλιάδες ευρώ - Τα συνθηματικά τους

Το κόστος για το ταξίδι τους από και προς τον Ελλαδικό χώρο σε διάφορα Ευρωπαϊκά Κράτη, κυμαινόταν από 5.000 έως 12.000 ευρώ. Για την έκδοση διαβατηρίων, ταυτοτήτων η ταρίφα ήταν 500 ευρώ. Η υπάλληλος της υπηρεσίας Ασύλου επιτάχυνε την παραλαβή ταξιδιωτικών εγγράφων έναντι 300 ευρώ για κάθε αλλοδαπό.

Οι δουλέμποροι μιλούσαν μέσω διαδικτυακών εφαρμογών με συγκεκριμένους κωδικούς. Πελάτες: Φασόλια, ντομάτες, φαλάφελ, ναφαζάρ
Πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα: Εμπόρευμα
Διαβατήριο: Βιβλίο
Καλό πλαστό: Κατηγορία Α
Κακό πλαστό: Κατηγορία Β

Προκειμένου μάλιστα να παραλάβουν την χρηματική αμοιβή, από καταστήματα-εγγυητήρια (μέθοδο HAWALA), ζητούσαν από τους διακινούμενους να τους στείλουν φωτογραφία μέσα από το αεροπλάνο, για την επιβεβαίωση της μεταφοράς.

Η διακίνηση

Για την διακίνηση χρησιμοποιούσαν τρεις τρόπους. Ο πρώτος ήταν η μεταφορά τους από την Ελλάδα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω αεροπορικών πτήσεων με κύριο κριτήριο την χώρα-πόλη προορισμού τους και χρήση "παρόμοιων" διαβατήριων (μέθοδος LOOK-ALIKE, όπου ο εικονιζόμενος προσομοιάζει στον διακινούμενο).

Ο δεύτερος τρόπος μεταφοράς ήταν με θαλάσσια μέσα από την Τουρκία προς τη Ρόδο και εν συνεχεία τους μετέφεραν προς την Αθήνα με αεροπορική πτήση, έχοντας στην κατοχή τους οι διακινούμενοι είτε πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο είτε "παρόμοιο" με την μέθοδο LOOK-ALIKE. Ο τρίτος τρόπος μεταφοράς των μεταναστών ήταν η είσοδός τους στην Ελλάδα από την Αλβανία και στη συνέχεια η προώθησή τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επισημαίνεται ότι η πλειοψηφία των μελών της οργάνωσης έχουν απασχολήσει τις Αστυνομικές και Δικαστικές Αρχές κατ’ επανάληψη, για τα ίδια και άλλα αδικήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. 

Πηγή: www.thetoc.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια