Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Nτροπή για το θεσμό των ενόρκων: Αναγνώρισαν και πάλι ελαφρυντικό στον Κορκονέα


Η ελληνική κοινωνία έχει αποφανθεί: ο μπάτσος Κορκονέας εκτέλεσε εν ψυχρώ τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Πάνω σ’ αυτή τη βεβαιότητα, που δεν έχει συναισθηματική βάση, αλλά στηρίζεται από τη μια στις αξίες και τις παραδόσεις αυτού του λαού και από την άλλη στα όσα έγιναν γνωστά (με εξαντλητικό τρόπο) για τις συνθήκες της δολοφονίας, που δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τις προθέσεις του δολοφόνου, ενός φασιστοειδούς, διαμορφώθηκε αυτό που οι νομικοί αποκαλούν «κοινό περί δικαίου αίσθημα».

Αυτό το αίσθημα επλήγη βάναυσα, όταν το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας έκρινε ότι ο Κορκονέας διέπραξε ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με άμεσο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και ταυτόχρονα του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του… «πρότερου σύννομου βίου»! Μείωσε την ποινή των ισοβίων σε κάθειρξη 13 χρόνων και του επέτρεψε να αποφυλακιστεί σε λιγότερο από 11 χρόνια.

Δηλαδή, σύμφωνα με το δικαστήριο, ο Κορκονέας, χωρίς να βρίσκεται σε ταραχή ή σύγχυση, σήκωσε το όπλο, σημάδεψε καλά και σκότωσε ένα 15χρονο παιδί, αλλά μέχρι να το κάνει αυτό… ήταν καλός άνθρωπος! Μιλάμε για τερατούργημα λογικό και νομικό. Για απόφαση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Κορκονέα και της υπεράσπισής του, που δεν τους ενδιέφερε να πάρουν καταδίκη για ελαφρύτερο αδίκημα, αλλά να σπάσουν τα ισόβια και να βγει από τη φυλακή.

Προς τιμήν του, ο απερχόμενος (λόγω συνταξιοδότησης) εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, άσκησε αναίρεση σ’ αυτή την προκλητική απόφαση. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, με μια εμπεριστατωμένη απόφασή της, έκρινε ομόφωνα ότι κακώς δόθηκε ελαφρυντικό στον Κορκονέα και διέταξε την επανάληψη της δίκης ως προς αυτό το ζήτημα.

Σήμερα, με μια εξίσου προκλητική απόφαση, το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας αναγνώρισε και πάλι το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου» στον Κορκονέα. Η απόφαση πάρθηκε με πλειοψηφία 4-3. Πλειοψήφισαν οι ένορκοι, μειοψήφισαν οι τακτικοί δικαστές. Ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει να μην αναγνωριστεί ελαφρυντικό στον Κορκονέα.

Πρόκειται, καταρχήν, για ντροπή για τον ίδιο το θεσμό των ενόρκων. Αυτοί που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» το προσβάλλουν με τον πιο βάναυσο τρόπο. Υποστηρίζουν ότι ο εν ψυχρώ δολοφόνος ενός 15χρονου παιδιού ήταν μέχρι τη στιγμή που πάτησε τη σκανδάλη… καλός άνθρωπος κι αυτό πρέπει να του αναγνωριστεί, φτύνοντας κατάμουτρα όχι μόνο το «κοινό περί δικαίου αίσθημα» αλλά και την κοινή λογική. Πρέπει να είσαι κάθαρμα, πωρωμένος φασίστας, για να σηκώσεις το όπλο και να σκοτώσεις ένα 15χρονο παιδί. Αρα, ποιος «πρότερος σύννομος βίος»;

Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (που πολιτικά μπορούμε να του καταλογίσουμε πάρα πολλά, ουδείς όμως μπορεί να αμφισβητήσει τη δικαστηριακή του εμπειρία), νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας του νεκρού Αλέξη, κατήγγειλε ευθέως πριν από λίγη ώρα στην εκπομπή του Νίκου Μπογιόπουλου στον Real FM, ότι οι ένορκοι καθοδηγήθηκαν από την πρόεδρο του δικαστηρίου σ’ αυτή τους την απόφαση! Δεδομένου ότι οι ένορκοι ψηφίζουν πρώτοι, οι τακτικοί δικαστές είχαν την άνεση να μειοψηφίσουν, για να μη φανεί ότι έρχονται σε σύγκρουση με την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντόπουλο, η πρόεδρος κρύφτηκε πίσω από τους ενόρκους, μειοψήφισε, αλλά είναι αυτή που θα γράψει το σκεπτικό των ενόρκων, διότι οι ένορκοι δεν ξέρουν νομικά για να γράψουν μια στοιχειωδώς εμπεριστατωμένη απόφαση. Οι ένορκοι δεν είχαν ακούσει κανέναν μάρτυρα, δεν είχαν διαβάσει κανένα έγγραφο, δεν είχαν ακούσει καν την καταδικαστική απόφαση και την κατηγορία! Ποιος ενημέρωσε τους ενόρκους για τα σημαντικά νομικά ζητήματα που περιλαμβάνει η απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να αναγνωριστεί ελαφρυντικό στον Κορκονέα; Τι σκεπτικό θα αντιπαραθέσουν οι ένορκοι; Αυτό που θα γράψει για λογαριασμό τους η πρόεδρος, λέει ο Κωνσταντόπουλος, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι η πρόεδρος και οι τακτικοί δικαστές κάλεσαν στη δίκη τους συνηγόρους υποστήριξης της κατηγορίας, όμως δεν τους επέτρεψαν να πάρουν το λόγο και να εξηγήσουν στους ενόρκους τι λέει η απόφαση του Αρείου Πάγου και για ποιο λόγο πρέπει να συνταχθούν μ’ αυτήν την απόφαση και να μην αναγνωρίσουν ελαφρυντικό στον Κορκονέα!

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος ανακοίνωσε ότι έχει ήδη κλείσει ραντεβού την Πέμπτη στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από την οποία θα ζητήσει να ασκήσει εκ νέου αναίρεση στην προκλητική απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας. Δήλωσε, επίσης, ότι θα ζητήσει και πειθαρχικό έλεγχο της προέδρου και των τακτικών δικαστών, οι οποίοι –πέραν των άλλων- είχαν και συνάντηση με τους ενόρκους σε αίθουσα του Εφετείου, αμέσως μετά την κλήρωση των τελευταίων και προτού ξεκινήσει η δίκη.

Πηγή: eksegersi.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια