Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

N. Mπλάνης: Στον «αέρα» η δίκη για το «κύκλωμα διαφθοράς της ΕΛ-ΑΣ» εξαιτίας παραλείψεων των «Αδιάφθορων»;;;


1. Είναι γνωστή η πολύκροτη υπόθεση (σήμερα περνάει στα ψιλά) με το «πληροφοριακό σημείωμα» και τις υποκλαπείσες συνομιλίες της Ε.Υ.Π. (έρευνα 2015-2016), με τους αναφερόμενους ως επίορκους εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικούς, πολιτικούς, δικηγόρους, ποινικούς, δημοσιογράφους και ιδιοκτήτες νυκτερινών κέντρων-λεσχών. Οι κατηγορούμενοι μίλησαν για «έωλες και αναπόδεικτες κατηγορίες και ημιτελή έρευνα των υπηρεσιών, που εξαντλήθηκε σε αποσπασματικές υποκλοπές και παρακολουθήσεις», με αποτέλεσμα ακόμη και εν ενεργεία ανώτατος αξιωματικός, Διοικητής νευραλγικής Υπηρεσίας, μέχρι σήμερα να είναι «εγκλωβισμένος» ως υπόδικος. Κατά τη δικάσιμο της 24-6-2022 κλήθηκαν να καταθέσουν ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. και ο Προϊστάμενος των Εσωτερικών Υποθέσεων, για τις τηλεφωνικές κ.λ.π. παρακολουθήσεις.

2. Οι συνήγοροι είχαν προηγουμένως θέσει ζητήματα ακυρότητας της διαδικασίας, ειδικότερα για τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, παρακολουθήσεις κ.λ.π., αφού αφενός οι υπάλληλοι της Ε.Υ.Π. που κατάρτισαν το «πληροφοριακό σημείωμα» δεν έχουν την ιδιότητα του ανακριτικού υπαλλήλου και αφετέρου οι «Αδιάφθοροι» που χειρίστηκαν τελικά την υπόθεση δεν συνέταξαν, όπως επιβάλλεται από τις δικονομικές διατάξεις τις σχετικές ανακριτικές εκθέσεις απομαγνητοφώνησης κ.λ.π.. Εξάλλου και επί της ουσίας αυτές (όπως καταγγέλλεται) δεν αποτελούν ακριβή-πιστή καταγραφή των συνομιλιών, αλλά αποσπασματικές αναφορές των συντακτών που δεν αποδίδουν, αλλά αλλοιώνουν την πραγματικότητα, ακόμη και σε σχέση με τα αναφερόμενα πρόσωπα. Σημειώνεται εξάλλου, ότι η παραπομπή σε δίκη έγινε με απευθείας κλητήριο θέσπισμα, χωρίς να προηγηθεί προανάκριση, ώστε να στοιχειοθετηθούν και επιμεριστούν-προσωποποιηθούν οι ευθύνες. Ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. ανέφερε (πέραν του ότι απαγορεύεται να καταθέσει), ότι η υπηρεσία του κατάρτισε απλώς το «πληροφοριακό σημείωμα», το οποίο δεν αποτελεί (προ)ανακριτική πράξη και το απέστειλε αρμοδίως.

3. Δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλονται αντιδικονομικές κ.λ.π. ενέργειες των «Αδιάφθορων» (με αποκορύφωμα τη «στημένη» δίωξη την 14-12-2020 των αξιωματικών των Επισήμων), που μπορεί να στοιχειοθετήσουν μια σειρά από ποινικά και αστικά αδικήματα και να εγείρουν τις αντίστοιχες αξιώσεις. Δυστυχώς τα επαναλαμβανόμενα «φιάσκα» των «Αδιάφθορων» είναι αυτονόητο (άραγε οι Ηγεσίες Δημόσιας Τάξης δεν το αντιλαμβάνονται;;;), ότι πλήττουν την αξιοπιστία του θεσμού και προκαλούν τα δυσμενή σχόλια.





4. Ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας των Εσωτερικών Υποθέσεων (που χειρίστηκε την υπόθεση) δεν εμφανίστηκε (παραδόξως) στο Δικαστήριο επικαλούμενος (αόριστα) έκτακτους υπηρεσιακούς λόγους (sic). Υπάρχει άραγε σοβαρότερος λόγος από το να παραστεί στο Δικαστήριο και να υποστηρίξει την αλήθεια σε μια τόσο κρίσιμη υπόθεση;;; Γιατί φαντάζομαι ότι δεν υιοθετείται η λογική των ανυποστήρικτων (και ανώνυμων) καταγγελιών-κατηγοριών!!! Το Δικαστήριο διέκοψε για τις 5-7-2022. Ο ίδιος οφείλει να εμφανιστεί στη νέα δικάσιμο, ώστε να δώσει τις αναγκαίες διευκρινίσεις, όπως έχει υποχρέωση (τυπικά και ουσιαστικά) και προκειμένου να μη διαταχθεί η βίαιη προσαγωγή του, που θα συνιστούσε μομφή όχι τόσο στο πρόσωπό του, όσο στο θεσμό που υπηρετεί.

5. Τελικά η «ζημιά» που προκαλείται από τη μη νομότυπη σύνταξη των ως άνω αναφερόμενων ανακριτικών εκθέσεων και την ενδεχόμενη κήρυξη της ακυρότητας της διαδικασίας, που μπορεί να οδηγήσει στην απαλλαγή των κατηγορουμένων για τυπικούς λόγους, χωρίς δηλαδή να αποφανθεί επί της ουσίας το Δικαστήριο, είναι τεράστια και διττή. Αφενός γιατί θα απαλλαγούν και όσοι ενδεχομένως θα μπορούσε να κριθούν ένοχοι και αφετέρου γιατί δεν θα έχουν την αντίστοιχη δικαστική απόφαση της αθωότητάς τους, ώστε να μην έχουν το στίγμα του «κατηγορούμενου» και να εγείρουν και τις σχετικές αξιώσεις αποζημίωσής τους, όσοι κρίνονταν-κριθούν αθώοι. Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τα γνωρίζει αυτά ή «περί άλλων (τη γαλή) τυρβάζει»;;;










Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια