Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Deutche Welle: Αρχισε η δίκη του «ολλανδού Καραϊβάζ» – Ασύλληπτοι οι ηθικοί αυτουργοί


Ο ολλανδός αστυνομικός ρεπόρτερ Πέτερ ντε Βρις θεωρούνταν ασυμβίβαστος. Τον σκότωσαν στη μέση του δρόμου. Την Τρίτη ξεκίνησε η δίκη των φερόμενων δραστών.

Deutche Welle: Αρχισε η δίκη του «ολλανδού Καραϊβάζ» – Ασύλληπτοι οι ηθικοί αυτουργοί

Πυροβολισμοί στη μέση του Αμστερνταμ. Είναι 6 Ιουλίου 2021 γύρω στις 7:30 μ.μ. Στην οδό Λάνγκε Λαϊντζεντβαρστράατ, άνδρας σωριάζεται στο έδαφος με δύο σφαίρες στο κεφάλι. Είναι ο γνωστός αστυνομικός ρεπόρτερ Πέτερ ντε Βρις. Υπέκυψε εννέα μέρες αργότερα στα σοβαρά τραύματά του σε ηλικία 64 ετών.
Προκάλεσε σοκ

Ο φόνος προκάλεσε στην Ολλανδία σοκ και φάνηκε με ξεκάθαρο τρόπο πόσο ισχυρό είναι το οργανωμένο έγκλημα. Ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε κάνει λόγο για «επίθεση στην ελεύθερη δημοσιογραφία και στο κράτος δικαίου». Τώρα, σχεδόν ένα χρόνο μετά το αιματηρό έγκλημα, οι δύο ύποπτοι δράστες δικάζονται από την Τρίτη 7 Ιουνίου.

Πιθανότατα είναι όμως μόνο τα εκτελεστικά όργανα, ενώ οι ηθικοί αυτουργοί υπάρχει φόβος ότι θα παραμείνουν ασύλληπτοι. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο ρεπόρτερ έπεσε θύμα μιας σκληρής συμμορίας ναρκωτικών. Και οι δύο κατηγορούμενοι μάλλον εκτελούσαν συμβόλαιο θανάτου.
Οι δράστες συνελήφθησαν γρήγορα αλλά …


Ο ολλανδός αστυνομικός ρεπόρτερ Πέτερ ντε Βρις

Συνελήφθησαν σε λιγότερο από μία ώρα μετά το έγκλημα ενώ βρίσκονταν στον αυτοκινητόδρομο. Ο Πολωνός Καμίλ Ε. 36 ετών, κάτοικος Μαουρίκ, φέρεται να οδηγούσε το αυτοκίνητο της διαφυγής και ο Ντελάνο Γκ. 22 ετών από το Ρότερνταμ να πυροβόλησε.

«Εχουμε ισχυρές αποδείξεις εναντίον των δύο υπόπτων», λέει η εκπρόσωπος της Εισαγγελίας Μάρα φαν ντεν Μπεργκ. Στο αυτοκίνητο της διαφυγής βρέθηκαν δύο όπλα. Ενα οπλοπολυβόλο και το όπλο με το οποίο χτυπήθηκε το θύμα. Επιπλέον, υπάρχουν στοιχεία DNA, πλάνα από κάμερες, δακτυλικά αποτυπώματα, καταθέσεις μαρτύρων.

«Και υπάρχει ακόμη και αυτόπτης μάρτυρας του γεγονότος», λέει η εκπρόσωπος. Στο αυτοκίνητο βρέθηκαν επίσης κινητά τηλέφωνα με κρυπτογραφημένα μηνύματα που φανερώνουν την ψυχρότητα και την ασυνειδησία των δραστών.

Συγγενείς του δημοσιογράφου και φίλοι σοκαρίστηκαν όταν η Εισαγγελία τούς παρουσίασε τα κείμενα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο άνδρες επικοινωνούσαν στα πολωνικά και ολλανδικά με έναν άγνωστο.

Tην ημέρα της επίθεσης έστειλε φωτογραφίες του Πέτερ ντε Βρις: «Πρέπει να πιάσετε αυτό το βρωμόσκυλο», έγραφε ο άγνωστος. «Θα το κάνω μόνος μου», φέρεται να απάντησε ο Ντελάνο Γκ. «Θα το τελειώσω». Μετά τη δολοφονία, έστειλε αναφορά πάλι στον άγνωστο.
Μεγάλη μυστικότητα


Η ολλανδική αστυνομία στον τόπο του εγκλήματος

Και οι δύο άνδρες εκτιμάται ότι είχαν επισκεφθεί τον τόπο του εγκλήματος μέρες πριν για να εκτιμήσουν την κατάσταση. Οι δύο κατηγορούμενοι τώρα σιωπούν. Ο Ντελάνο Γκ. δεν λέει τίποτα και ο Καμίλ Ε. επιμένει ότι δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση.

Υπάρχουν όμως πολλές ενδείξεις ότι η δολοφονία μπορεί να αποδοθεί στη διεθνή διαβόητη συμμορία ναρκωτικών του Μαροκινού Ριντουάν Ταγκί. Κατηγορείται τώρα μαζί με άλλους 16 για δολοφονίες κατά συρροή και απόπειρες ανθρωποκτονιών. Η Εισαγγελία κάνει λόγο για «μια καλολαδωμένη μηχανή δολοφονιών».

Ο δημοσιογράφος έχαιρε μεγάλης εκτίμησης και θεωρούνταν ασυμβίβαστος απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα. Αυτό όμως τον έβαλε και στο στόχαστρο. Δεν είχε προσωπική προστασία.

«Μια σφαίρα με το όνομά σου δεν μπορείς να την αποφύγεις», είχε πει. Αλλά γιατί δεν είχαν ληφθεί άλλα μέτρα ασφαλείας, παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα ερωτήματα γύρω από την υπόθεση.

Αναμένεται να εξεταστούν 88 μάρτυρες, τα ονόματα των οποίων παραμένουν άγνωστα όπως και τα ονόματα των δικαστών. Ο φόβος για περαιτέρω επιθέσεις είναι μεγάλος. Ολοι γνωρίζουν ότι αυτές οι συμμορίες είναι αδίστακτες και δεν θα σταματήσουν μπροστά σε τίποτα.


Πηγή: www.in.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια