Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


Επιδότηση ρεύματος: Ανακοινώθηκε πότε ανοίγει η πλατφόρμα - Βήμα-βήμα η διαδικασία για να πάρετε τα αναδρομικά - Πώς θα υπολογίσετε τα ποσά
Εντός της επόμενης εβδομάδας ξεκινά η λειτουργία της πλατφόρμας για την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος έως 600 ευρώ για πολίτες με καθαρό εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ, όπως τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «οι δηλώσεις θα είναι από την επόμενη εβδομάδα μέχρι τις 30 Ιουνίου και αμέσως μετά, τον Ιούλιο, θα μπούνε τα χρήματα». Όσον αφορά τη διαδικασία, η αποστολή γραπτού μηνύματος που θα λάβει κάποιος αν είναι δικαιούχος κατόπιν διασταύρωσης των στοιχείων του «κατά πάσα πιθανότητα θα είναι με βάση τον λήγοντα αριθμό του ΑΦΜ για να διαχειριστούμε την κίνηση. Θα αντλούνται τα στοιχεία αυτόματα από την ΑΑΔΕ, άρα θα αντλεί και τα στοιχεία του εισοδήματος και τα στοιχεία που αφορούν τον μετρητή. Η πλατφόρμα θα περιλαμβάνει την οικογενειακή δήλωση για το κομμάτι που αφορά την αποζημίωση μίας οικογένειας αλλά έχει και ένα δεύτερο σκέλος, όπως, για παράδειγμα, για γονείς που έχουν συνδεδεμένα μέλη, που πληρώνει ο γονιός το ενοίκιο του παιδιού του, άρα θα υπάρχει μία δεύτερη φόρμα».
Επιδότηση ρεύματος: Βήμα-βήμα η διαδικασία για να πάρετε τα αναδρομικά από το ρεύμα – Πώς θα υπολογίσετε τα ποσά

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια της διαδικασίας για την καταβολή της έκτακτης αυτής επιδότησης σε όσα νοικοκυριά υπέστησαν επιπλέον χρεώσεις στους λογαριασμούς οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Δεκεμβρίου 2021 – Μαΐου 2022 δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Εισοδηματικά κριτήρια

Από το κείμενο της απόφασης προκύπτει σαφώς ότι δικαιούχοι της επιδότησης δεν είναι μόνο όσοι έχουν δηλώσει για το φορολογικό έτος 2020 ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 45.000 ευρώ, αλλά ακόμη και φυσικά πρόσωπα των οποίων το οικογενειακό εισόδημα υπερέβη τα 70.000 ευρώ το 2020. Κι αυτό συμβαίνει διότι λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα του 2020 το οποίο προκύπτει αφού αφαιρεθούν οι φόροι που αναλογούν. Συνεπώς, δικαίωμα να λάβουν την επιδότηση έχουν ακόμη και φορολογούμενοι με συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως και 73.000 ευρώ περίπου. Σ’ αυτό το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος, η συνολική αναλογούσα φορολογική επιβάρυνση, με φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, φθάνει περίπου τα 28.000 ευρώ, τα οποία αν αφαιρεθούν από τα 73.000 ευρώ, αφήνουν υπόλοιπο καθαρού εισοδήματος περίπου 45.000 ευρώ. Συνεπώς, ο αριθμός των νοικοκυριών που δικαιούνται την επιδότηση αναμένεται να ανέλθει, τελικά, σε επίπεδο ανώτερο των 6,3 εκατομμυρίων.

Πάντως, τελικοί δικαιούχοι είναι όσοι είχαν την περίοδο από την 1η-12-2021 έως την 31η-5-2022 -ονομαζόμενη στο εξής «περίοδος αναφοράς»- συνολική αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος πάνω από 30 ευρώ. Συνεπώς, το ποσό της επιδότησης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 18 ευρώ (60% των 30 ευρώ). Οι δικαιούχοι πρέπει να υποβάλουν τις αιτήσεις στο δεύτερο 15νθήμερο του Ιουνίου.

Τι προβλέπεται

* Η οικονομική ενίσχυση παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα, φορολογικούς κατοίκους Ελλάδας, με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 το οποίο μετά την αφαίρεση των φόρων ανέρχεται έως τις 45.000 ευρώ. Αν ο υπόχρεος υποβάλει για πρώτη φορά φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021, λαμβάνεται υπόψη το καθαρό οικογενειακό εισόδημα μετά φόρων φορολογικού έτους 2021.

* Το εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη είναι το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου. Το οικογενειακό εισόδημα υπολογίζεται ως το άθροισμα του εισοδήματος του υπόχρεου και της συζύγου ή του Μέλους Συμφώνου Συμβίωσης (ΜΣΣ), σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020 ή 2021, κατά περίπτωση. Ο αιτών πρέπει να είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας κατά την 1η-5-2022.

* Ο αιτών, για να καταστεί δικαιούχος, πρέπει να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εισοδήματος φορολογικού έτους 2020 έως την 1η-5-2022. Εάν υποχρεούται να υποβάλει για πρώτη φορά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, πρέπει να την έχει υποβάλει πριν συμπληρώσει και αποστείλει την αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης.

* Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά στο λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών του νοικοκυριού που σπουδάζουν στο εσωτερικό.


* Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο.

* Ο δικαιούχος, αφότου αυθεντικοποιηθεί με τους προσωπικούς κωδικούς του συστήματος TAXISnet, εισέρχεται στην εφαρμογή και αιτείται τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης.

Power Pass: Βήμα βήμα η διαδικασία υποβολής για κύρια ή φοιτητική κατοικία
1 Σε περίπτωση φυσικών προσώπων ή μελών του νοικοκυριού που διαμένουν στην ίδια κύρια οικία κατά την περίοδο αναφοράς, η υποβολή της αίτησης για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης γίνεται από ένα εκ των μελών. Ο αιτών καλείται να επιβεβαιώσει ή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία κύριας κατοικίας του για την περίοδο αναφοράς. Πιο συγκεκριμένα, ακολουθούνται τα εξής βήματα:

* Αντλούνται από τον Πίνακα 5 της τελευταίας οριστικά υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος όλα τα στοιχεία που αφορούν στην κύρια κατοικία (διεύθυνση -οδοί που περικλείουν το τετράγωνο-, αριθμό παροχής ρεύματος και όλοι οι κωδικοί σχετιζόμενοι με την κύρια κατοικία, ήτοι 208, 204, 808, 203, 240, 211, 212, 231, 213, 214 και 215).

* Σε περίπτωση που η κύρια κατοικία του δικαιούχου παραμένει η ίδια με την ανωτέρω, για το διάστημα από 1ης-12-2021 έως 1η-5-2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα ανωτέρω στοιχεία κύριας κατοικίας ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα.

* Αν ο δικαιούχος έχει αλλάξει κύρια κατοικία κατά το διάστημα από 1ης-12-2021 έως 1η-5-2022, συμπληρώνει τα αντίστοιχα πλήρη στοιχεία για την κύρια κατοικία που διέμενε την 1η-12-2021, την 1η-1-2022, την 1η-2-2022, την 1η-3-2022, την 1η-4-2022 και την 1η-5-2022.

Η μεταβολή των στοιχείων της κύριας κατοικίας αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προσυμπληρώνεται στα στοιχεία της δήλωσης εισοδήματος του φορολογικού έτους 2022. Σε περίπτωση που έχει υποβληθεί οριστικά δήλωση εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2021, ειδικά τα στοιχεία κύριας κατοικίας για την 1η-12-2021 δεν μπορούν να μεταβληθούν από τον ωφελούμενο.

2 Για λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που αφορούν μισθωμένη κατοικία εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν, η υποβολή της αίτησης γίνεται από έναν εκ των γονέων ή κηδεμόνων. Για την υποβολή της αίτησης, θα πρέπει προηγουμένως ο γονέας ή κηδεμόνας να έχει υποβάλει οριστικά δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 και να έχει δηλώσει στον Πίνακα 6 της δήλωσης το ενοίκιο που πληρώθηκε για κατοικία παιδιού της οικογένειας που σπουδάζει στο εσωτερικό και τον αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος. Σε περίπτωση υποχρέωσης υποβολής κοινής φορολογικής δήλωσης φορολογικού έτους 2021 από τους δύο συζύγους, η αίτηση οικονομικής ενίσχυσης υποβάλλεται από έναν εκ των δύο συζύγων. Ο αιτών καλείται να επιβεβαιώσει ή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία της μισθωμένης κατοικίας εξαρτώμενων παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν στο εσωτερικό για το διάστημα Δεκέμβριος 2021-Μάιος 2022. Πιο συγκεκριμένα, ακολουθούνται τα ακόλουθα βήματα:


* Αντλούνται από τον Πίνακα 6 της οριστικά υποβληθείσας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021 τα στοιχεία για την κατοικία για την οποία πληρώθηκε ενοίκιο (ονοματεπώνυμο ή επωνυμία ιδιοκτήτη, ΑΦΜ ιδιοκτήτη, αριθμός δήλωσης μίσθωσης και αριθμός παροχής ρεύματος).

* Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού παραμένει η ίδια με την ανωτέρω για το διάστημα από 1ης-12- 2021 έως 1η-5-2022, ο δικαιούχος επιβεβαιώνει ότι τα ανωτέρω στοιχεία ισχύουν για ολόκληρο το ανωτέρω διάστημα.

* Σε περίπτωση που η μισθωμένη κατοικία του παιδιού έχει αλλάξει σε σχέση με την ανωτέρω κατά το διάστημα από 1ης-12-2021 έως 1η-5-2022, ο δικαιούχος συμπληρώνει τα αντίστοιχα στοιχεία για τη μισθωμένη κατοικία που διέμενε το παιδί την 1η-12-2021, την 1η-1-2022, την 1η-2-2022, την 1η-3-2022, την 1η-4-2022 και την 1η-5-2022.

Η μεταβολή των στοιχείων της μισθωμένης κατοικίας του παιδιού αποτελεί υπεύθυνη δήλωση προς τη φορολογική αρχή και προσυμπληρώνεται στα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του φορολογικού έτους 2022.

Σε περίπτωση που ο γονέας ή κηδεμόνας δηλώνει στον Πίνακα 6 της δήλωσης εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 άνω της μίας κατοικίας με αντίστοιχο αριθμό παροχής ρεύματος παιδιών της οικογένειας που σπουδάζουν δύναται να ακολουθείται η ανωτέρω διαδικασία για τη δεύτερη ή και τρίτη κατοικία που είναι συμπληρωμένες στον Πίνακα 6. Μπορούν να δηλωθούν από το γονέα ή κηδεμόνα έως τρεις περιπτώσεις σύμφωνα με την ανωτέρω διαδικασία.

Επικαιροποίηση στοιχείων

Κατόπιν επικαιροποίησης των στοιχείων της κατοικίας, ο αιτών συμπληρώνει και επικαιροποιεί τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου και τον αριθμό του προσωπικού τραπεζικού λογαριασμού του. Επιπλέον, ο αιτών θα πρέπει να συναινέσει για τη μεταβίβαση των αναγκαίων στοιχείων από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας προς την ΚτΠ ΜΑΕ, για την επεξεργασία και τον υπολογισμό της επιδότησης. Τέλος, ο αιτών οριστικοποιεί την αίτηση για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης. Δίνεται η δυνατότητα για τη μεταβολή των στοιχείων της αίτησης ή την ακύρωση της αίτησης μέχρι τη λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων.
Επιδότηση ρεύματος: Πώς θα υπολογίσετε το ποσό της ενίσχυσης

Για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ 1ης-12-2021 έως 31ης-5-2022.

Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται ως ποσοστό 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού των ποσών έκπτωσης:

α) που έχει χορηγηθεί από τον ειδικό λογαριασμό με την ονομασία «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 και

β) που έχει ήδη χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας επί της κατανάλωσης ενέργειας του λογαριασμού.

Μπλόκο

Ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης σε περίπτωση που:

* ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζεται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και


* ο λογαριασμός δεν αφορά σε παροχή οικιακής χρήσης.

Για κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, το ποσό τη ρήτρας αναπροσαρμογής υπολογίζεται από τον προμηθευτή ενέργειας ως το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh.

Ως εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνονται κάθε μορφής εκπτώσεις το ύψος των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση ενέργειας του λογαριασμού, συμπεριλαμβανομένων εκπτώσεων συνέπειας.

Αντιστοίχιση

Κατόπιν του υπολογισμού του ποσού της ενίσχυσης ανά λογαριασμό, πραγματοποιείται αντιστοίχιση του αριθμού παροχής ρεύματος κάθε λογαριασμού με τις αιτήσεις που έχουν υποβάλει οι δικαιούχοι αναφορικά με τον αριθμό παροχής ρεύματος της κύριας κατοικίας τους και τον αριθμό παροχής ρεύματος μισθωμένων κατοικιών των παιδιών που φοιτούν στο εσωτερικό.

Κατόπιν, πραγματοποιείται καταμερισμός του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο για κάθε μήνα της περιόδου αναφοράς μόνο σε περίπτωση που μία παροχή για τον συγκεκριμένο μήνα έχει δηλωθεί από δύο ή περισσότερα φυσικά πρόσωπα. Για τον καταμερισμό, ελέγχεται ο ΑΦΜ του υπόχρεου στον οποίο εκδίδεται κάθε λογαριασμός από τον προμηθευτή ενέργειας τον εν λόγω μήνα. Δικαιούχος είναι το φυσικό πρόσωπο που διαθέτει τον ΑΦΜ στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός. Σε περίπτωση που ο ΑΦΜ αυτός δεν αντιστοιχεί σε κανέναν από τους αιτούντες, το ποσό της ενίσχυσης για τον εν λόγω λογαριασμό επιμερίζεται ισόποσα στους αιτούντες.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε δικαιούχους οι οποίοι επιβαρύνθηκαν με συνολική αύξηση των λογαριασμών ρεύματος που έχουν εκδοθεί εντός της χρονικής περιόδου αναφοράς, σύμφωνα με τον ανωτέρω υπολογισμό, για ποσό άνω των 30 ευρώ και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 600 ευρώ ανά δικαιούχο.

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης είναι αφορολόγητο, ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Πιστώσεις

Το ποσό της οικονομικής ενίσχυσης πιστώνεται από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μονοπρόσωπη Α.Ε.».(ΚτΠ ΜΑΕ) στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου που έχει δηλώσει στη σχετική αίτηση.

Κατόπιν της διενέργειας των πληρωμών των ενισχύσεων, η ΚτΠ ΜΑΕ αποστέλλει αυτοματοποιημένο μήνυμα στη δηλωθείσα από τον αιτούντα διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του. Το μήνυμα αναγράφει το ποσό της ενίσχυσης που του καταβλήθηκε ή ενημερώνει τον αιτούντα σε περίπτωση απόρριψη της αίτησης.


Πηγή: eleftherostypos.gr
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια