Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90


Θερμό καλοκαίρι: Ο Ερντογάν δοκιμάζει τα όρια ανοχής της Ελλάδας - Θέλει αίμα στο Αιγαίο...Η ευρύτερη αντίληψη που υπάρχει σε διπλωματικό επίπεδο είναι ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι ήρεμο. Η επιθετική ρητορική του Ερντογάν έχει ανέβει επίπεδο και έχει περάσει σε αυτό που λέμε εχθρική στάση.


Έντονος είναι πλέον ο προβληματισμός και στην Αθήνα, αλλά και στην Ε. Ε. αν ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να στήσει για άλλη μια χρονιά ένα θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο και στον Έβρο.

Εν μέσω σφοδρών απειλών ο Ταγίπ Ερντογάν στήνει σκηνικό έντασης στο Αιγαίο αντίστοιχο με του Oruc Reis, με ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα. Σκηνικό ελεγχόμενης έντασης εις το οποίο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ατύχημα. Δεν μένει μόνο στην επιθετική ρητορική αλλά προχώρα σε εχθρικές κινήσεις δοκιμάζοντας τα όρια ψυχραιμίας των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.Μετά την αποστολή του ερευνητικού «Γιουνούς» στη καρδιά του Αρχιπελάγους και τα μπαράζ υπερπτήσεων , με νέα παράνομη Navtex από το σταθμό της Σμύρνης, στέλνει το ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ για υδρογραφικές έρευνες σε δύο περιοχές στο κέντρο του Αιγαίου δυτικά του 25ου μεσημβρινού μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου. Οι έρευνες θα διεξαχθούν μέχρι τις 14 Ιουνίου.

Τα σενάρια περί καταδρομικών επιθέσεων ανορθόδοξου πολέμου προφανώς και δεν έχουν βάση αφού το καθεστώς Ερντογάν επιθυμεί να στήσει κάποιο επεισόδιο εις το οποίο θα φανεί αμυνόμενος και όχι επιτιθέμενος.

Το πρόβλημα για τον Ερντογάν είναι ότι η Ελλάδα μετά τις συμμαχίες της με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα έχει ανέβει level σε επίπεδο αμυντικού δόγματος και έχει περάσει σε αυτό που λέμε δόγμα ισχυρής αποτροπής με δύναμη πυρός. Έχει ενδιαφέρον να κρατήσουμε μια εκ των τελευταίων δηλώσεων του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος είπε μεταξύ άλλων τη φράση: «Δεν μπλοφάρουμε...», χωρίς βέβαια να διευκρινίσει τι εννοεί.


Οι έμπειροι διπλωματικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θέλει να δοκιμάσει τα όρια της ελληνικής δύναμης αποτροπής και γι'αυτό ενδέχεται να ρίξει στην μάχη τα γεωτρύπανα κοντά στην Κυπριακή ΑΟΖ. Πιθανότατα θα έχουμε πλωτό γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ ή ακόμη και σε αμφισβητούμενα ύδατα με την Ελλάδα, ή ερευνητικό σκάφος σε ενεργοποίηση του τουρκολιβυκού συμφώνου; Η πρόκληση ενός ατυχήματος πάνω σε αυτά τα σενάρια θα βολέψει τον Ερντογάν όταν θα έρθουν οι... μεγάλες δυνάμεις με το γνωστό δόγμα του «βρείτε τα μεταξύ σας ειρηνικά». Άπαντες αναρωτιούνται:

«Πού το πάει ο Ερντογάν;» Ερώτημα σε λάθος κατεύθυνση. Ίσως το πρόβλημα να μην είναι μόνο ο σημερινός Τούρκος Πρόεδρος. Η Τουρκία είναι ένα κρατικό μόρφωμα που ασχολείται συνεχώς με τα σύνορα. Η εσωτερική της ζωή τροφοδοτείται με τις μεταβολές των συνόρων εδώ και αιώνες. Η στρατηγική του συνοριακού αναθεωρητισμού, με τα “σύνορα της καρδιάς μας”, τη “γαλάζια πατρίδα” και την “εργαλειοποίηση” των μεταναστών είναι εθνικιστικός αιμοδότης της Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο επιλέγει να διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο, μία στρατιωτική στρατηγική η οποία συνδυάζει στοιχεία συμβατικών επιχειρήσεων, μη συμβατικού πολέμου, όπως επίσης και κυβερνοπολέμου.

Περιλαμβάνει δηλαδή τον εκφοβισμό, την παραπληροφόρηση, την προπαγάνδα, την χρήση ηλεκτρονικών μέσων για την διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Ο ριζωμένος αναθεωρητισμός των Τούρκων είναι ο μόνος τρόπος για να κρύβουν την εθνική τους γύμνια και την πολιτιστική και πολιτική τους ασχήμια. Δεν έχει άλλα χαρτιά ο Ερντογάν να κάψει. Τα νομικίστικα επιχειρήματά του καταπέφτουν παντού. Το τελευταίο του χαρτί είναι να εκμεταλλευτεί τη δύναμη πυρός της Ελλάδας και να εμφανιστεί περίπου ως θύμα...

Πηγή: www.newsbomb.gr
Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια