Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ενόψει της κατ’ έφεση δίκης των νεοναζιστών


Συνέντευξη της Μάγδα Φύσσα στην «Aυγή» (12.6.2022). Οταν ρωτήθηκε αν φοβάται «μήπως επιβληθούν ηπιότερες ποινές» στους χρυσαυγίτες στο εφετείο, απάντησε:

«Ούτε και την προηγούμενη φορά είχα αυτόν τον φόβο. Και τότε δίναμε τη μάχη να χαρακτηριστεί η Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση. Δεν θα γίνονταν οι δολοφονίες του Λουκμάν και του Παύλου αν δεν υπήρχε από πίσω οργάνωση. Αυτό ένιωθα, αυτό το ένστικτο είχα. Χωρίς φόβο. Και τώρα το ίδιο νιώθω. Και τώρα πιστεύω ότι το δικαστήριο θα δει τα στοιχεία και θα μας ακούσει όπως και την προηγούμενη φορά. Ναι, θα ήθελα αυστηρότερες ποινές. Το ένστικτό μου μου λέει ότι δεν θα αλλάξει η απόφαση περί εγκληματικής οργάνωσης».

Αυτό που η Μάγδα Φύσσα αποκαλεί «ένστικτο» δεν έχει κάποια μεταφυσική ιδιότητα. Προέρχεται από την τριβή της με τα της δίκης. Παρακολουθούσε τη δίκη, συζητούσε με δικηγόρους και δημοσιογράφους και έτσι διαμορφώθηκε αυτό που αποκαλεί ένστικτο. Την ίδια εκτίμηση είχαμε κι εμείς, προτού τελειώσει το πρωτόδικο των χρυσαυγιτών. Εκτιμούσαμε –με βάση τη συστηματική παρακολούθηση της δίκης και τη σε βάθος μελέτη της δικογραφίας και του αποδεικτικού υλικού- ότι η καταδίκη για εγκληματική οργάνωση ήταν μονόδρομος. Και το γράφαμε, διαφωνώντας με τις φοβίες περί ενδεχόμενης αθώωσης του ηγετικού πυρήνα των νεοναζιστών από την αστική Δικαιοσύνη. Υπό τις παρούσες συνθήκες –υποστηρίζαμε- δεν υπάρχει περιθώριο απαλλαγής του ηγετικού πυρήνα των νεοναζιστών μέσω της απόρριψης της κατηγορίας για εγκληματική οργάνωση.

Ενόψει της δίκης σε δεύτερο βαθμό, πέραν των άλλων, σημειώσαμε ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει και πως στο δεύτερο βαθμό η μάχη θα είναι εξίσου (αν όχι περισσότερο) σκληρή. Είναι σίγουρο ότι θα επιχειρηθεί, αν όχι η πτώση της κατηγορίας της συγκρότησης ή ένταξης ή διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον το στένεμά της, ώστε να περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη ομάδα και όχι τη ΧΑ ως νεοναζιστικό ιδεολογικοπολιτικό μόρφωμα που ταυτίζεται με εγκληματική οργάνωση.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια τέτοια απόφαση, στενέματος της εγκληματικής οργάνωσης ώστε να μην καταλαμβάνει τη ΧΑ ως μόρφωμα, θα βρίσκεται σε ενότητα με τη νομοθετική ρύθμιση Βορίδη και με την αδιαφορία του διωκτικού μηχανισμού για τη συνέχιση της δράσης της εγκληματικής οργάνωσης σαν να μην έτρεξε τίποτα».

Ενόψει της μάχης που πρέπει να δοθεί στο δεύτερο βαθμό και εν γνώσει του ότι θα επιχειρηθεί, αν όχι η πτώση της κατηγορίας της ένταξης ή διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, τουλάχιστον το στένεμά της, ώστε να περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη ομάδα νεοναζιστών και όχι τη ΧΑ ως νεοναζιστικό ιδεολογικοπολιτικό μόρφωμα που ταυτίζεται με εγκληματική οργάνωση, ότι θα επιχειρηθεί δηλαδή να ανατραπεί ο πυρήνας της απόφασης 2644/2020 του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, σημειώνουμε με ικανοποίηση μια επισήμανση της Μάγδας Φύσσα στην ίδια συνέντευξη (η έμφαση δική μας):

«Δεν θέλω να ακούσω από πουθενά ότι υπήρξαν πολιτικές πιέσεις για την απόφαση του Εφετείου και για την καταδίκη των δολοφόνων. Οχι. Καταδικάστηκαν γιατί υπήρχαν ενοχοποιητικά στοιχεία και πριν από τις δολοφονίες. Στοιχεία πεταμένα σε ένα συρτάρι… Πιστεύω ότι και αυτό το δικαστήριο θα δει αυτά τα στοιχεία και θα τους καταδικάσει ξανά. Εύχομαι οι ποινές να είναι αυστηρότερες και όχι ηπιότερες. Ομως θα δούμε τι θα γίνει…».

Η Μάγδα Φύσσα (όπως και όσοι παρακολούθησαν συστηματικά τη δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας στον πρώτο βαθμό) γνωρίζει καλά ότι το παραμύθι περί πολιτικών πιέσεων ήταν στο στόμα των ηγετικών στελεχών των νεοναζιστών και των υπερασπιστών τους. Παρίσταναν τους αθώους που τους καταδιώκουν οι πολιτικοί τους αντίπαλοι στη Βουλή.

Αυτό το παραμύθι θα πρωταγωνιστήσει και πάλι. Ηδη, κατά την ανάγνωση των ονομάτων των κατηγορούμενων νεοναζιστών στην πρώτη συνεδρίαση του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθήνας, ο Λαγός δήλωσε… πολιτικός κρατούμενος.

Δυο μέρες μετά την πρώτη συνεδρίαση, στο μπλογκ του ένθερμου υπερασπιστή των νεοναζιστών Λευτέρη Πανούση, δημοσιεύτηκε παραληρηματικό άρθρο με υπογραφή «Δευκαλίων», που προσπαθεί να πλασάρει το ίδιο παραμύθι. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το πόνημα του «Δευκαλίωνα» συνοδεύει φωτογραφία του Γιάνη Βαρουφάκη και της Δανάης Στράτου από τη μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση στις 7 Οκτώβρη του 2020, τη μέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Ο Βαρουφάκης (όπως και ο Τσίπρας και πολλοί ακόμη της κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης) έκανε πολιτική μόστρα. Πήγε στη διαδήλωση για να φωτογραφιστεί. Δεκάρα τσακιστή δεν είχε δώσει για τη δίκη όλο το προηγούμενο διάστημα. Ούτε τον θυμόμαστε, όταν ήταν υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια ανεξάρτητος βουλευτής, να διαμαρτύρεται για το «χάιδεμα» των χρυσαυγιτών από τον ΣΥΡΙΖΑ, έργο που διεκπεραίωνε με ιδιαίτερη επιμέλεια ο τότε πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Εμείς αυτά τα αποκαλύπταμε και τα στηλιτεύαμε τότε που γίνονταν, όπως -ενδεικτικά- μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ). Γράφαμε για το πολύχρονο φλερτ των αστικών κομμάτων με το φασισμό.

Οι νεοναζιστές, όμως, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να εμφανίζονται ως θύματα των πολιτικών τους αντιπάλων. Αυτό επιχειρεί να κάνει και ο «Δευκαλίων», μαζί με τον Λ. Πανούση που φιλοξενεί το πόνημά του. Μόνο που αυτή η τακτική συνιστά στρουθοκαμηλισμό. Επειδή οι νεοναζιστές και οι υπερασπιστές τους κρύβουν το πλούσιο αποδεικτικό υλικό της δικογραφίας και της ακροαματικής διαδικασίας, που δεν άφηνε άλλη επιλογή στους δικαστές που τους καταδίκασαν (όπως σωστά σημειώνει και η Μάγδα Φύσσα), δεν σημαίνει ότι το υλικό δεν υπάρχει. Η καταδικαστική απόφαση 2644/2020 του Α’ Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, μάλιστα, είναι τόσο εμπεριστατωμένη επειδή «πατάει» στη συστηματοποίηση αυτού του υλικού, που έκαναν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής. Οπότε μένουν μόνο η κλάψα των νεοναζιστών τύπου «Δευκαλίωνα», οι έπαινοι προς την εισαγγελέα Αδαμαντία Οικονόμου που πρότεινε την αθώωσή τους και κάποιες κωμικές ατάκες, όπως οι… «ακροαριστερές πολιτικές θέσεις που έχει σημαντική μερίδα δικαστών»!

Το θέμα είναι να μην ακούγονται τέτοιες ηλιθιότητες από αντιφασίστες. Αναφερόμαστε στο γνωστό ζήτημα της σκηνοθέτιδας Αντζελίκ Κουρούνις και του γνωστού Νικόλαου Αλιβιζάτου, που με θράσος χιλίων χιμπατζήδων υποστήριζαν ότι η καταδίκη της ΧΑ έγινε με… κυβερνητική εντολή:

«Η καταδίκη πρέπει να θεωρηθεί επίτευγμα, πιστεύει η Ανζελίκ Κουρούνης, αν και υπάρχουν σημεία που την προβληματίζουν. “Οπως είπε ο καθηγητής Ν. Αλιβιζάτος, οι δικαστές πήραν το σήμα από την κυβέρνηση και προέβησαν στην καταδίκη, γιατί δεν τα βάζεις εύκολα με μισό εκατομμύριο ψηφοφόρους. Δύο πράγματα με ενοχλούν όμως σ’ αυτό: το ένα είναι η παρέμβαση της πολιτικής στη δικαστική εξουσία καθεαυτή. Το δεύτερο, αν δεν υπήρχε αυτή η παρέμβαση, θα τους αθώωναν;”, λέει» (από συνέντευξη της Κουρούνις στην «Εποχή»)! Αυτά τα αντιδραστικά ιδεολογήματα δεν διέφυγαν από τους εκτός φυλακής νεοναζιστές, που τα έκαναν σημαία (δείτε αναλυτικά εδώ).

Θα συμφωνήσουμε, λοιπόν, με την επισήμανση της Μάγδας Φύσσα, ότι δεν θέλει να ακούσει από πουθενά ότι υπήρξαν πολιτικές πιέσεις για την απόφαση του Εφετείου και για την καταδίκη των δολοφόνων, που καταδικάστηκαν επειδή υπήρχαν αποδεικτικά στοιχεία και μάλιστα στοιχεία γνωστά και πριν από τη δολοφονία του Παύλου, πεταμένα σε κάποια συρτάρια.

Η δίκη των νεοναζιστών είναι ένας αγώνας. Χρειάζεται προσοχή για να μην υπονομευτεί από τίποτα αυτός ο αγώνας. Οποιος/α δεν γνωρίζει τα δεδομένα της δικογραφίας και της ακροαματικής διαδικασίας στο Α’ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, ας το βουλώσει. Πρώτα να φροντίζει να μάθει και μετά να μιλάει. Και κυρίως να έχει επαφή με τη δίκη που είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία. Η ΚΟΝΤΡΑ-eksegersi.gr θα παρακολουθήσει και πάλι τη δίκη ανελλιπώς και με τα ρεπορτάζ και τις αναλύσεις της θα βοηθήσει στη σωστή ενημέρωση του ελληνικού λαού.

Π.Γ.


Πηγή: eksegersi.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια