Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στο ίδιο τραπέζι



Ύστερα από περίπου δύο μήνες έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και μετά το “Μητσοτάκης γιοκ” που είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοινώνοντας τη διακοπή των διαβουλεύεσεων με την ελληνική κυβέρνηση, ήρθε η στιγμή που οι δύο ηγέτες θα καθίσουν ξανά στο ίδιο τραπέζι για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθούν στο Παλάτι της Μαδρίτης για το δείπνο που θα παραθέσει στους ηγέτες του ΝΑΤΟ ο Ισπανός βασιλιάς Φίλιππος το βράδυ της Τρίτης (28.06.2022/ 21.30 ώρα Ελλάδος).

Από την Τρίτη, λοιπόν, και για τρεις ημέρες, τα βλέμματα στρέφονται στη Μαδρίτη, όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερα “φορτωμένη” ατζέντα και μεγάλα μέτωπα.
Στο επίκεντρο η Τουρκία

Το… κυρίως μενού έρχεται την Τετάρτη, όταν και θα γίνουν οι τοποθετήσεις των ηγετών και η Τουρκία θα βρεθεί στο επίκεντρο, λόγω των εμποδίων που θέτει στην ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ.



Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να απαντήσει με «αυστηρό και ξεκάθαρο τρόπο» σε περίπτωση που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την τοποθέτησή του θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πολλούς από τους ηγέτες που θα βρίσκονται στο τραπέζι της Συνόδου έχει ήδη παρουσιάσει τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας», εκθέτοντας τον τουρκικό αναθεωρητισμό, κάτι που είναι έτοιμος να κάνει και την Τετάρτη, εφόσον προκληθεί από τον κ. Ερντογάν. Επίσης, θα έχει μαζί του τα στοιχεία για τις τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, που αποδεικνύουν τις επικίνδυνες τακτικές της Άγκυρας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον, τον Καναδό ομόλογό του, Τζαστίν Τριντό, ενώ εκκρεμεί η οριστικοποίηση επαφών και με άλλους ηγέτες.

Παράλληλα, δεν αποκλείεται Μπάιντεν – Ερντογάν να συναντηθούν στο περιθώριο της Συνόδου σύμφωνα με τον σύμβουλο Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου, Τζέικ Σάλιβαν.
Στόλτενμπεργκ: Πάνω από 300.000 οι στρατιώτες υψηλής ετοιμότητας – «Άμεση απειλή» η Ρωσία

Η Σύνοδος αυτή πάντως είναι από τις πιο σημαντικές, καθώς θα παρουσιαστεί το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, η νέα στρατηγική αντίληψη, που αποτελεί την μεγαλύτερη αναμόρφωση της συλλογικής άμυνας και αποτροπής της συμμαχίας από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία κατονομάζεται ως υπ΄αριθμόν ένα απειλή και σχεδιάζεται η αύξηση των στρατιωτών που είναι ε υψηλή ετοιμότητα από 40 σε 300.000.

Όπως είπε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ: «Η νέα μας ιδέα θα μας καθοδηγήσει σε μια εποχή στρατηγικού ανταγωνισμού. Αναμένω ότι θα γίνει σαφές ότι οι σύμμαχοι θεωρούν τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλειά μας».

Επεσήμανε δε, πως για πρώτη φορά θα αναγνωριστεί και η Κίνα ως απειλή.
Οι Αφρικανοί μετανάστες

Από την πλευρά της, η οικοδέσποινα Ισπανία θα θέσει ψηλά στην ατζέντα και την ασφάλεια των νότιων συνόρων, στρέφοντας την προσοχή και στη Βόρεια Αφρική.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη Μεσόγειο, μέσω της Λιβύης, του Μαρόκου και άλλων χωρών, ο Ατλαντικός με τη διαδρομή μεταξύ Αφρικής και Καναρίων Νήσων, να μετατραπούν σε δύο τεράστιους τάφους, όπου χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο, ενώ το μόνο που επιδιώκουν είναι μια καλύτερη ζωή» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, Χοσέ Μανουέλ Αλβάρες.

Με χιλιάδες Αφρικανούς μετανάστες να προσπαθούν καθημερινά να περάσουν από τους ισπανικούς θύλακες της Μελίγια και της Θέουτα τα μοναδικά χερσαία σύνορα της Ευρώπης με την Αφρική σε μία κίνηση στήριξης προς την Ισπανία το ΝΑΤΟ διαμηνύει πως θα υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή των εδαφών της.




Πηγή: www.newsit.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια