Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Περισσότεροι δικαιούχοι, υψηλότερα ποσά: Αποκαλυπτήρια Μητσοτάκη για τη νέα παρέμβαση στα καύσιμα






Στα αποκαλυπτήρια της «πυροσβεστικής» παρέμβασης στην τιμή των καυσίμων στην αντλία, τη δεύτερη και πιο ισχυρή, προχωρά ο πρωθυπουργός, καθώς όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ό,τι θα διευρύνει την περίμετρο κάλυψης του Fuel Pass.





Με την εισήγηση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο θα δώσει το περίγραμμα της κυβερνητικής «ανάσας προς τους πολίτες από το έξοδο των καυσίμων» ενόψει και των καλοκαιρινών διακοπών.

Τη σκυτάλη θα πάρουν το μεσημέρι οι συναρμόδιοι υπουργοί οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις λεπτομέρειες της ανανεωμένης εκδοχής του Fuel Pass.


Η ανακοίνωση των νέων μέτρων από την Ηρώδου Αττικού, γίνεται με τα βλέμματα στραμμένα προς το πλέγμα στήριξης που θέτουν σε εφαρμογή Βερολίνο και τη Ρώμη και προοιωνίζει, κατά την ελληνική εκτίμηση, και την ενιαία, ευρωπαϊκή απάντηση στο οξύτατο πρόβλημα των ανατιμήσεων.



Η περίοδος κάλυψης του Fuel Pass ΙΙ, θα εκτείνεται σε μεγαλύτερο χρονικό βάθος, θα συμπεριλαμβάνει περισσότερους δικαιούχους και σημαντικά υψηλότερο ποσό επιδότησης στην τιμή της βενζίνης.

Ειδικότερα θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου και ο κύκλος κάλυψης του θα κλείσει, προς επαναξιολόγηση, στις 30 Σεπτεμβρίου.





Σε ό,τι αφορά στα ποσά της επιδότησης, από τα σημερινά επίπεδα των 40 - 50 ευρώ που κινείται το πρόδρομο πρόγραμμα του Fuel Pass I, θα ανέλθουν σύμφωνα με ένα από τα σενάρια στα 60-65 ευρώ.

Η στήριξη, όμως, στην αντλία ενδέχεται να είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς οι πληροφορίες θέλουν, κατά τη σύσκεψη της Δευτέρας, να αναζητήθηκαν τα δημοσιονομικά περιθώρια, ώστε να φτάσει ακόμη και στα 80 ευρώ.

Με βάση αυτό το σενάριο, που προσομοιάζει με τη φόρμουλα που ακολουθείται στο πετρέλαιο κίνησης, θα δοθεί οριζόντια μια εξτρά ενίσχυση, ώστε να ωφεληθούν περισσότερο κυρίως τα ευάλωτα και οικονομικά ασθενέστερα στρώματα της μεσαίας τάξης.

Ο κατάλογος των δικαιούχων θα καταρτιστεί κατά το πρότυπο του Fuel Pass I, με κριτήριο το οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ καθαρά.

Σε ό,τι αφορά το ντίζελ κίνησης, η επιδότηση αναμένεται σύμφωνα με όλα τα σενάρια που έχουν εξεταστεί να ξεπεράσει τα 15 λεπτά, από τα 0,12 ευρώ με τα οποία επιδοτούνται σήμερα οι δικαιούχοι, ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Με αυτές τις παρεμβάσεις επιδιώκεται να πέσουν οι σημερινές, μέσες τιμές στην αμόλυβδη στα 2 ευρώ και στο πετρέλαιο κίνησης στα 1,8 ευρώ.

Παράλληλα, θα εντατικοποιηθούν από τις αρχές οι έλεγχοι που αφορούν στη νοθεία στα καύσιμα.

Τα πρόστιμα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά, με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να προχωρά στη σφράγιση πρατηρίων που κατέχουν, διακινούν και εμπορεύονται νοθευμένα καύσιμα, ενώ θα δημοσιοποιούνται τα στοιχεία τους για να ενημερώνονται η κοινωνία και το καταναλωτικό κοινό.


«Οι μέρες σφράγισης, ανάλογα με την ποσότητα των νοθευμένων καυσίμων που θα προκύπτουν από τον εργαστηριακό έλεγχο του Γενικού Χημείου του Κράτους, θα κυμαίνονται από τις 10 μέχρι και τις 90 μέρες. Σημειώνεται ότι σε κάθε πρατήριο που θα σφραγίζεται λόγω νοθείας θα μπαίνει ταινία στην οποία θα αναγράφεται εμφανώς στα ελληνικά και τα αγγλικά ότι το πρατήριο σφραγίζεται λόγω νοθείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως αναμένεται στο Υπουργικό Συμβούλιο να απευθύνει και νέα μηνύματα, τόσο προς τους Υπουργούς του, όσο και προς την αντιπολίτευση.

Είναι νωπή άλλωστε η προειδοποίηση στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, τα οποία θέλουν να απαλλαγούν από τα καθήκοντά τους, προκειμένου να προετοιμάσουν καλύτερα την προεκλογική τους εκστρατεία.

Από την άλλη, θα επαναλάβει προς την πλευρά της αντιπολίτευσης την ανάγκη η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος στην οποία εισέρχεται και επίσημα από τον ερχόμενο μήνα η χώρα, να μην ταυτιστεί με πρόωρη πόλωση, ένταση και διαρκή τοξικότητα.



Πηγή: www.cnn.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια