Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κομισιόν προς Τουρκία: Παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου οι υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές περιοχές






«Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου» επισημαίνει η Κομισιόν απαντώντας σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης για τις υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών.

Επίσης, αναφέρει ότι «έχει επίγνωση της πρόσφατης αύξησης των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη καθώς και από μη επανδρωμένα οχήματα αέρος (UAV)» και προσθέτει ότι «θα συνεχίσει να απαιτεί από την Τουρκία να παύσει όλες τις απειλές και τις ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας καθώς και να σέβεται την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επί των χωρικών τους υδάτων και του εθνικού εναέριου χώρου τους».

«Οι πτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές κατοικημένες περιοχές αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, ενώ η Τουρκία οφείλει να δεσμευτεί ρητά υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, των διεθνών συμφωνιών και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με προσφυγή εφόσον απαιτείται στο Διεθνές Δικαστήριο», αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μ. Βαρβιτσιώτης: Με ψυχραιμία και αποφαστικότητα απαντά η Ελλάδα στην τουρκική προκλητικότητα

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε σημερινή συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επιδεικνύει ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα αφήσουμε την Τουρκία να παίζει ένα παιχνίδι προκλητικότητας και έντασης χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτό το παιχνίδι που λεκτικά καλλιεργεί, αυτήν τη στιγμή, θα μένει αναπάντητο», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού και του Γερμανού καγκελάριου, Όλαφ Σολτς, τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον συνομιλητή του ότι η χώρα μας όσες φορές έχει καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου με τη γείτονα και «ενώ έχουμε λάβει τις σχετικές διαβεβαιώσεις, την επομένη του διαλόγου, αντί να οδηγούμαστε σε αποκλιμάκωση, οδηγούμαστε σε κλιμάκωση, είτε με υπερπτήσεις είτε με διεκδικήσεις από πλευράς Τουρκίας».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επανέλαβε ότι η χώρα μας είναι προετοιμασμένη για όλα τα ενδεχόμενα, μέσα από ένα πρωτοφανές πρόγραμμα εξοπλισμού και αναβάθμισης της αποτρεπτικής ικανότητάς μας και πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν είναι εκείνη που επιθυμεί την κλιμάκωση ή που θέλει να ρίξει λάδι στη φωτιά, κατέστησε όμως σαφές ότι είμαστε ανυποχώρητοι απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας.

Σε ερώτηση σχετικά με το εξώφυλλο του γαλλικού περιοδικού «Le Point» που εμφανίζει μαζί τον Ρώσο και τον Τούρκο Πρόεδρο, απάντησε ότι η ρητορεία Πούτιν και Ερντογάν ταυτίζονται σε ό,τι αφορά στην πολιτική του αναθεωρητισμού και του μεγαλοϊδεατισμού.




Νωρίτερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του, τόνιζε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται». Παράλληλα, αναφέρει ότι συνεχίζει να ενθαρρύνει την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο», ενώ προτρέπει «τους Συμμάχους μας να αποφύγουν ρητορική που θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω την ένταση».


Πηγή: www.ertnews.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια