Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ενα βιβλίο που πρέπει να διαβάσει κάθε προοδευτικός άνθρωπος


Δεκαέξι μήνες μετά την πρώτη κυκλοφορία του στη Γαλλία, η Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση κυκλοφορεί την ελληνική έκδοση του βιβλίου Η υπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά.

Συγγραφέας του είναι ο Σαΐντ Μπουαμαμά, κοινωνιολόγος και αγωνιστής στρατευμένος επαγγελματικά και προσωπικά στους αγώνες χειραφέτησης σε όλες τις διαστάσεις τους, με σημαντικό συγγραφικό έργο, όπως διαβάζουμε στο «αυτί» του οπισθόφυλλου της ελληνικής έκδοσης.

Τον πρόλογο έχει γράψει ο Πιερ Σταμπούλ, καθηγητής μαθηματικών, ελευθεριακός κομμουνιστής, συμπρόεδρος της Γαλλικής Εβραϊκής Ενωσης για την Ειρήνη, ακτιβιστής και συγγραφέας.

Τον επίλογο έχει γράψει ο Ζαν Μαρκ Ρουιγιάν, αγωνιστής της Action Directe, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της δικής του μακρόχρονης φυλάκισης, υπήρξε επί εννιά χρόνια συγκρατούμενος του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά.

Τον πρόλογο στην ελληνική έκδοση έγραψε ο πολιτικός κρατούμενος Δημήτρης Κουφοντίνας. «Δικαιωματικά» θα λέγαμε, χωρίς να απαιτούνται εξηγήσεις. Υπενθυμίζουμε μόνο ότι πέρυσι, στη διάρκεια της συγκλονιστικής απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, ο αλύγιστος Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά εξέφρασε την αλληλεγγύη του πραγματοποιώντας συμβολική απεργία πείνας.

Ο Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά συνελήφθη στις 24 Οκτώβρη του 1984. Μαχητής της παλαιστινιακής αντίστασης με το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) και έπειτα με την αντιιμπεριαλιστική μαρξιστική οργάνωση Λιβανέζικες Επαναστατικές Ενοπλες Φράξιες (FARL), είναι το 2022 ο παλαιότερος πολιτικός κρατούμενος στη Γαλλία και στην Ευρώπη.

Οπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, ο Σαΐντ Μπουαμαμά με το βιβλίο του μας προσφέρει μια λεπτομερή μελέτη για τον άνθρωπο και τον αγώνα του υπέρ της απελευθέρωσης της Παλαιστίνης, το μακρύ δικαστικό χρονικό που οδήγησε στην καταδίκη του, ένα εργαλείο ανάλυσης της γαλλικής Δικαιοσύνης και της μιντιακής κατασκευής της κοινής γνώμης και τέλος έναν τόσο αδυσώπητο όσο και αναγκαίο λίβελο υπέρ της απελευθέρωσής του.

Παραθέτουμε τα Περιεχόμενα του βιβλίου, για να πάρετε μια ιδέα για το εύρος και το βάθος της δουλειάς που έκανε ο Μπουαμαμά:


«Ο Αμπνταλλά είναι επαναστάτης κομμουνιστής, το ομολογεί ο ίδιος. Αντιλαμβάνεστε, ένας κομμουνιστής… Κάνει ακόμη και απεργίες πείνας για συμπαράσταση στους παλαιστίνιους κρατούμενους, φτάνει μέχρι και να διακηρύσσει ότι η Ιντιφάντα θα νικήσει… Και μετά από είκοσι δύο χρόνια στη φυλακή, αν επιστρέψει στη Βηρυτό, ο πληθυσμός των φτωχογειτονιών θα τον θεωρεί μάρτυρα… Είναι ανυπόφορο! Γι’ αυτό θα μας επικρίνουν οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί, ιδού γιατί, κύριε Πρόεδρε, η απόφασή σας είναι πολιτική…». Σ’ αυτά τα λόγια συμπύκνωσε την αγόρευσή του ο εισαγγελέας του γαλλικού δικαστηρίου, που εξέτασε την αίτηση αποφυλάκισης του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά τον Ιούλη του 2005.

Από τότε πέρασαν άλλα 17 χρόνια και ο Αμπνταλλά παραμένει φυλακισμένος. Ποιος θα διαφωνήσει με την κατακλείδα του σημειώματος της Δικτύωσης Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, ότι η παράταση της φυλάκισης του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά, μας επιφορτίζει με την υποχρέωση να εντείνουμε την αλληλεγγύη για να καμφθεί η εκδικητική αδιαλλαξία του γαλλικού κράτους και των συμμάχων του.

Παραθέτουμε ολόκληρο το σημείωμα, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Δικτύωσης και απευθύνουμε έκκληση σε κάθε προοδευτικό άνθρωπο: διαβάστε και διαδώστε αυτό το βιβλίο.
Τριάντα οχτώ χρόνια εγκλεισμού!

Η Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση θεωρούσε πάντοτε την υπόθεση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά αναπόσπαστο κομμάτι της αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό και στον απελευθερωτικό του αγώνα. Ο λιβανέζος επαναστάτης υπήρξε μαχητής αυτού του αγώνα και τις συνέπειες της συμμετοχής του αντιμετωπίζει, έγκλειστος στις γαλλικές φυλακές επί 38 χρόνια, ο παλαιότερος πολιτικός κρατούμενος στην Ευρώπη.

Ο Σαΐντ Μπουαμαμά συγκέντρωσε σ’ αυτό το βιβλίο όλο το υλικό της Υπόθεσης Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά. Ο αναγνώστης έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί τα πάντα για τον αγώνα του Αμπνταλλά, για την προσωπικότητα και τις ιδέες του, για την οργάνωση των τρομοδικών από το γαλλικό κράτος, για την «επεξεργασία» της γαλλικής «κοινής γνώμης» από τον Τύπο κτλ. Η μετάφρασή του στα ελληνικά ήταν αυτονόητη υποχρέωση.

Ευχαριστούμε τον Σαΐντ Μπουαμαμά που αγκάλιασε θερμά από την πρώτη στιγμή αυτή την προσπάθεια.

Ευχαριστούμε τις εκδόσεις Premiers Μatins de Novembre, που μας παραχώρησαν αφιλοκερδώς τα δικαιώματα για την ελληνική έκδοση.

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Κουφοντίνα που έγραψε τον Πρόλογο στην ελληνική έκδοση.

Η μετάφραση, η επιμέλεια, η διόρθωση, ο γραφιστικός σχεδιασμός και η σελιδοποίηση έγιναν από μέλη και φίλους της Δικτύωσης χωρίς καμιά αμοιβή. Η τιμή του βιβλίου καλύπτει αποκλειστικά τα τυπογραφικά έξοδα. Η έκδοση είναι μη κερδοσκοπική και σκοπό έχει να κυκλοφορήσει το βιβλίο όσο γίνεται πιο πλατιά στην Ελλάδα, ως ελάχιστη συνεισφορά αλληλεγγύης στον αγώνα για την απελευθέρωση του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά.

Ο Σαΐντ Μπουαμαμά έχει βάλει στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου (Συμπέρασμα) τον τίτλο: 2021: Χρονιά απελευθέρωσης του Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά. Φτάσαμε στα μισά του 2022 και ο Ζορζ παραμένει στη φυλακή. Το γεγονός αυτό μας επιφορτίζει με την υποχρέωση να εντείνουμε την αλληλεγγύη για να καμφθεί η εκδικητική αδιαλλαξία του γαλλικού κράτους και των συμμάχων του.

Δικτύωση Αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

palestineresist.gr

ΥΓ. Το βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε και από τα γραφεία της Κόντρας (Δευτέρα-Παρασκευή, 6-9 το απόγευμα)Το οπισθόφυλλο του βιβλίου.



Πηγή: eksegersi.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια