Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Εκλογικά ψηφοδέλτια φτιάχνουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Σενάρια για φθινοπωρινές κάλπες







«Φωτιά» έχουν πάρει τα κομματικά επιτελεία της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καταρτίζουν με εντατικούς ρυθμούς τα ψηφοδέλτια των επόμενων εκλογών. Και μπορεί η κυβέρνηση να μιλά για κάλπες στο τέλος της τετραετίας, ωστόσο είναι δεδομένο πως οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλονται και επομένως όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι.


Το ενδεχόμενο να προκηρυχθούν εκλογές το φθινόπωρο είναι «ζεστό», καθώς ο επόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος από οικονομική σκοπιά και οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος θα ..πολιορκήσουν τα νοικοκυριά. Με αυτά τα δεδομένα όλο και αυξάνονται οι φωνές στο γαλάζιο στρατόπεδο που ζητούν να μην καθυστερήσουν οι κάλπες, καθώς το κύμα των ανατιμήσεων έχει και πολιτικό αντίκτυπο.

Προς το παρόν στο κυβερνητικό στρατόπεδο ζυγίζουν όλα τα δεδομένα και οι τελικές αποφάσεις για το momentum της επόμενης αναμέτρησης θα ληφθούν στο τέλος του Αυγούστου. Μέχρι τότε θα υπάρχει μια πιο καθαρή εικόνα για τα της οικονομίας και θα έχει φανεί και το κατά πόσο ο Τούρκος πρόεδρος θα συνεχίσει με αυτή την στρατηγική της έντασης.


Πάντως είναι εμφανές πως η χώρα βρίσκεται σε μια μακρόσυρτη προεκλογική περίοδο, με τα κόμματα να βάζουν ήδη τα διλήμματα που θα τεθούν στο δρόμο προς τις κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πορευθεί προς την επόμενη αναμέτρηση μιλώντας για «αυτοδύναμη Ελλάδα» και θέτοντας το ερώτημα «σταθερότητα ή περιπέτειες». Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας μιλά για «προοδευτική διακυβέρνηση» και τονίζει πως πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης για να αποφευχθεί κοινωνική έκρηξη.
Τα «γαλάζια» ψηφοδέλτια

Κλειδώνουν σταδιακά οι υποψηφιότητες στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, γεγονός που συντηρεί τα σενάρια για μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Την τελευταία εβδομάδα ανακοινώθηκαν τέσσερις ακόμα υποψηφιότητες, που είχαν άρωμα γυναίκας. Ειδικότερα η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη θα είμαι υποψήφια στην περιφέρεια Ανατολικής Αττικής, η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου στην Α Πειραιώς, η Υφυπουργός για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια, Μαρία Συρεγγέλα στην Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών, και η πρώην Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου στην Εύβοια.

Παράλληλα έχουν ήδη ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου στο Νότιο Τομέα της Αθήνας και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Δυτικό Τομέα. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις για τα πρόσωπα, που θα είναι στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας θα είναι υποψήφιος στην Ανατολική Αττική, η πρώην γενική γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης Βίκυ Λοϊζου στις Κυκλάδες και ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης πιθανότατα στο Νότιο Τομέα της Αθήνας.

«Μυστήριο» καλύπτει ακόμα τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο της Επικράτειας, πιθανό πάντως θεωρείται να είναι σε αυτό ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη έχει επιλέξει να είναι εκ νέου υποψήφια στα Χανιά.
Οι υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ

Μέχρι το τέλος Ιουλίου θα έχουν κλειδώσει τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως η κυβέρνηση «θα αποδράσει» μέσω εκλογών το φθινόπωρο. Στα ψηφοδέλτια θα υπάρχει ίση συμμετοχή ανδρών και γυναικών, ενώ στόχος είναι να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στη νεότερη γενιά.

Στον Δυτικό τομέα αναμένεται να είναι υποψήφια η τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Εφη Αχτσιόγλου, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν στο Επικρατείας. Στον Δυτικό τομέα πρόκειται επίσης να είναι υποψήφια η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας - που πήγε εξαιρετικά καλά στις πρόσφατες εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος- θα είναι υποψήφιος είτε στην Αχαΐα είτε σε μεγάλη εκλογική περιφέρεια στη Αττική. Από την γενιά των 30ρηδων που βγαίνει δυναμικά μπροστά μεταξύ άλλων θα είναι υποψήφιος ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του κόμματος Στέργιος Καλπάκης

Παράλληλα αναμένεται να υπάρξει συμμετοχή στα ψηφοδέλτια προσώπων από το think tank του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα ο καθηγητής ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet και Διευθυντής Μεταπτυχιακών Σπουδών Ενέργειας στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Νίκος Φαραντούρης θα μπορούσε να είναι υποψήφιος στην Κεφαλονιά ή εναλλακτικά σε κάποια από τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής.

Ριζικά ανανεωμένο θα είναι και το ψηφοδέλτιο Επικράτειας, ωστόσο προς το παρόν δεν έχουν κλειδώσει τα πρόσωπα. Να σημειωθεί πως αν ο Νάσος Ηλιόπουλος παραμείνει εκπρόσωπος τύπου και κατά την προεκλογική περίοδο θα είναι στο ψηφοδέλτιο της Επικρατείας.



Πηγή: www.naftemporiki.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια