Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Παιδί και αυτοκίνητο: Ποια είναι η σωστή θέση για να μην κινδυνέψει


Παιδί και αυτοκίνητο: Ποια είναι η σωστή θέση για να μην κινδυνέψει





Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποια είναι η ασφαλέστερη θέση στον θάλαμο επιβατών ενός αυτοκινήτου; Ή για να γίνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένοι, γνωρίζετε ποια θέση μπορεί να προσφέρει τη μεγαλύτερη ασφάλεια σε ένα παιδί σε περίπτωση σύγκρουσης;

Η απάντηση φαντάζει εύκολη, στην πραγματικότητα ωστόσο δεν είναι. Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι στην κατηγορία των παιδιών συγκαταλέγεται οποιοσδήποτε επιβάτης δεν έχει συμπληρώσει το 13ο έτος της ηλικίας του. Φυσικά, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που απαιτούν τη χρήση ενός παιδικού καθίσματος, όπως το βάρος και το ύψος.




Αν, λοιπόν, πρόκειται να τοποθετήσουμε κάποιο παιδί στο αυτοκίνητο με τη χρήση του προβλεπόμενου για την ηλικία του καθίσματος, οφείλουμε να αποφύγουμε τη θέση του συνοδηγού, καθώς σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να απενεργοποιήσουμε τον αερόσακο.
Ένας ακόμα λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αποφεύγουμε την τοποθέτηση ενός παιδιού στη θέση του συνοδηγού είναι απόσπαση της προσοχής που μπορεί να προκληθεί κατά τη διάρκεια της οδήγησης.

Από τα παραπάνω, λοιπόν, προκύπτει πως η πάγια τακτική της τοποθέτησης των παιδιών στην πίσω σειρά καθισμάτων είναι και η σωστή. Υπάρχει, ωστόσο, τρόπος ώστε να μειώσουμε περαιτέρω τις πιθανότητες τραυματισμού ενός ανήλικου ακόμα και στις πίσω θέσεις ενός αυτοκινήτου.

Η απάντηση είναι καταφατική, καθώς σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, το τίτλο του ασφαλέστερο καθίσματος για τη φιλοξενία ενός επιβάτη είναι εκείνο που βρίσκεται στο μέσον της πίσω σειράς.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, οι πιθανότητες τραυματισμού ενός παιδιού το οποίο βρίσκεται στη μεσαία θέση τη πίσω σειράς καθισμάτων είναι κατά 43% μικρότερες σε σχέση με εκείνες των δύο πλευρικών θέσεων.





Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι η κεντρική θέση των πίσω καθισμάτων διαθέτει τη μεγαλύτερη απόσταση από τις μεταλλικές επιφάνειες του αμαξώματος, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό σε ενδεχόμενη πλευρική πρόσκρουση.

Η μεγαλύτερη απόσταση από το πλευρικά τμήματα του αμαξώματος μειώνει το ενδεχόμενο τραυματισμού από τους ίδιους του αερόσακους, αν και εφόσον το αυτοκίνητό σας διαθέτει τέτοιους.

Σημειώστε, ότι η μεσαία θέση της πίσω σειράς καθισμάτων αποδεικνύεται η ασφαλέστερη και για τους ενήλικες επιβάτες, με τις πιθανότητες τραυματισμού να μειώνονται σε αυτήν την περίπτωση κατά 13%.

Βασική προϋπόθεση για την ασφαλή φιλοξενία παιδικού καθίσματος ή ακόμα και επιβάτη στην μεσαία θέση της πίσω σειράς είναι φυσικά η παρουσία των απαραίτητων στοιχείων εξοπλισμού τα οποία φροντίζουν για την επαρκή τους στήριξη.

Αυτό σημαίνει ότι αν το κάθισμα και ειδικότερα η έδρα του δεν διαθέτει την απαιτούμενη επιφάνεια ώστε το κάθισμα να στηρίζεται επαρκώς, αν δεν προσφέρει ζώνη ασφαλείας τριών σημείων ή σημεία πρόσδεσης Isofix θα πρέπει να αποφύγουμε τη χρήση του.
Πηγή:www.carandmotor.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια