Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Βίκτορ Όρμπαν: Κέρδος 578 εκατ. ευρώ στο κρατικό ταμείο από το «όχι» στο εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο




O πρωθυπουργός της Ουγγαρίας καθιέρωσε φόρο 25% στην διαφορά της τιμής του ρωσικού πετρελαίου, που θα συνεχίσει να προμηθεύεται παρά το ευρωπαϊκό ερμπάργκο, με τις διεθνείς τιμές - «Κέρδος εις υγείαν των υπολοίπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λένε στις Βρυξέλες Κέρδος για τα κρατικά της ταμεία που θα φτάσει τα 578 εκατομμύρια ευρώ ετησίως θα βγάλει η Ουγγαρία του Όρμπαν «εις υγείαν των υπολοίπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» με το να μην συμμετάσχει στο πετρελαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.



Η κυβέρνηση του Όρμπαν πρόσφατα αποφάσισε να φορολογήσει με συντελεστή 25% την διαφορά τιμής μεταξύ των τιμών του ρωσικού πετρελαίου και των διεθνών τιμών για το 2022 και το 2023. Όπως είναι γνωστό, μετά από την εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις από ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, αναγκάζεται να πουλάει με σημαντική έκπτωση το αργό των Ουραλίων, μιας και πολλές εταιρείες διστάζουν να κάνουν συναλλαγές με τη Ρωσία.






Παράλληλα, με τις εκπτώσεις στο αργό, η Ρωσία επιδιώκει να αλλάξει το μίγμα των αγοραστών για το πετρέλαιό της -και το επιτυγχάνει μέσω της Κίνας και της Ινδίας, που έχουν αυξήσει κατά πολύ τις αγορές ρωσικού πετρελαίου για τα διυλιστήριά τους, που πωλούν στη συνέχεια βενζίνη και ντίζελ στις διεθνείς τιμές αποκομίζοντας πολύ μεγάλα κέρδη.

H Ουγγαρία είναι μία από τις τρεις χώρες της Ε.Ε - μαζί με την Σλοβακία και την Τσεχία - που έχουν εξαιρεθεί από το ευρωεμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, που θα ξεκινήσει από τα τέλη του 2022. Όπως είναι γνωστό, οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δεσμευτεί ότι θα ολοκληρώσουν την συμφωνία για το εμπάργκο «το συντομότερο δυνατόν» - αλλά ο Όρμπαν δεν έχει κανένα λόγο να συμφωνήσει για κάτι τέτοιο.



Η ομάδα ερευνών της Ε.Ε Eurointelligence που έκανε την σχετική μελέτη, σημειώνει στην ανάλυσή της ότι «για τον Όρμπαν, το να διατηρήσει τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία μέσω αγωγού και να συμμετάσχει στις κυρώσεις σε όλα τα υπόλοιπα, είναι ό,τι καλύτερο για τη μία και για την άλλη πλευρά».

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, που κέρδισε στις κάλπες των αρχών Απριλίου του 2022 την τέταρτη θητεία του, έχει να αντιμετωπίσει ένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό του 7,2 δισ. δολαρίων για το πρώτο τετράμηνο της χρονιάς - ένα μεγάλο έλλειμμα που δημιουργήθηκε από τις μειώσεις φόρων και την αύξηση στις συντάξεις που ανακοίνωσε, προκειμένου να διασφαλίσει την θετική ψήφο των Ούγγρων.



Πηγή: www.protothema.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια