Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές στον Έβρο – «Δεν αποκλείεται να ζήσουμε σε επανάληψη εικόνες του 2020»


«Φουντώνουν» τα σενάρια για μία απόπειρα μαζικής εισόδου καθοδηγούμενων μεταναστών από την Τουρκία στον Έβρο, με τις ελληνικές δυνάμεις να εξετάζουν καθημερινά όλες τις επόμενες πιθανές κινήσεις, προετοιμάζοντας τις ανάλογες «απαντήσεις».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ


Οι συνεχείς απειλές της τουρκικής πλευράς έχουν σημάνει συναγερμό στις Ένοπλες Δυνάμεις που ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα, με την ένταση να κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο. Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο στο ThessToday.gr πως «δεν αποκλείεται φέτος να ζήσουμε σε επανάληψη τις εικόνες του 2020», αναμένοντας την Άγκυρα να χρησιμοποιήσει κάθε «εργαλείο» που έχει στη διάθεσή της προκειμένου να δυσκολέψει το καλοκαίρι στα ελληνικά σύνορα.

Στη φαρέτρα της Τουρκίας φαίνεται να μπήκε χθες με εμφανή τρόπο και το «όπλο» της προβοκάτσιας που η Ελλάδα καλείται να «αποκρούσει» με απόλυτη ψυχραιμία. Τα δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ που κατηγόρησαν τις ελληνικές δυνάμεις για πυροβολισμούς κατά των μεταναστών, προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση στην ΕΛΑΣ, με τον φόβο ενός θερμού επεισοδίου, πλέον, να είναι παραπάνω από υπαρκτός.

«Το θέμα είναι πως ο Έβρος σήμερα μοιάζει με ένα αδιαπέραστο φρούριο, και δεν έχει καμία σχέση με το πως ήταν πριν ξεσπάσουν τα τραγικά γεγονότα του 2020. Η ηρωική αντίσταση των ελληνικών δυνάμεων απέτρεψε τα σχέδια του Ερντογάν, κι αυτό θα ξανακάνουμε σε περίπτωση ενός ανάλογου επεισοδίου» επισημαίνει στο ThessToday.gr o πρόεδρος των συνοριοφυλάκων, Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς.

Όπως είχε γράψει το ThessToday.gr, η Ελλάδα πρόσθεσε στο δυναμικό της νέα μέσα ασφαλείας, όπως τα drone περιπολίας αλλά και τα ειδικά αμερικανικά τεθωρακισμένα οχήματα. Παράλληλα, οι κάμερες και τα υπερσύγχρονα ραντάρ αποτελούν ένα από τα πιο ισχυρά «όπλα» των δυνάμεων της συνοριοφυλακής, καθώς έχουν εμβέλεια που κυμαίνεται από τα 3,5 έως τα 15 χιλιόμετρα εντός τουρκικού εδάφους με σκοπό να γίνονται αντιληπτοί οι μετανάστες στα σημεία που δεν υπάρχει φράχτης.

Καθημερινό φαινόμενο οι συλλήψεις διακινητών και οι εκατοντάδες αποτροπές μεταναστών

Όπως επισημαίνουν αστυνομικές πηγές στο ThessToday.gr οι συλλήψεις διακινητών αλλά και οι εκατοντάδες αποτροπές μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα, αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Ειδικότερα, τον τελευταίο μήνα έχει αυξηθεί κατά 20-30% μεταναστευτική πίεση που δέχεται η Ελλάδα σε σχέση με πέρυσι, κυρίως στο κεντρικό και βόρειο τμήμα του Έβρου.

Ένα από τα περάσματα των μεταναστών τις τελευταίες ημέρες φαίνεται να αποτελεί ο Δίλοφος, ένα χωριό που βρίσκεται στον βόρειο Έβρο, δίπλα στη μεθοριακή γραμμή της Ελλάδας με την Τουρκία και κοντά στο κοινό σημείο συνόρων των δύο χωρών και με τη Βουλγαρία. Όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο του ThessToday.gr, μία μικρή ομάδα μεταναστών κατάφερε να περάσει τα σύνορα με αποτέλεσμα να βρεθεί μέσα στο χωριό, όπου και έπεσε στα χέρια της ΕΛΑΣ.


 

Την ίδια ώρα, αστυνομικές πηγές τονίζουν πως παρατηρείται ιδιαίτερη κινητικότητα σε πολύ κοντινή απόσταση από τα σύνορα, με τους μετανάστες να επιχειρούν να δημιουργήσουν πρόχειρους μικρούς καταυλισμούς με την βοήθεια των τουρκικών αρχών. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, χιλιάδες μετανάστες βρίσκονται στην τουρκική πλευρά, καλύπτοντας όλο το μήκος των συνόρων, όπου τους παρέχεται τροφή, νερό και σκηνές ώστε να μείνουν στο σημείο για όσο χρειαστεί μέχρι να προσπαθήσουν να περάσουν στην ελληνική όχθη.

«Είναι γνωστό πως η Τουρκία εδώ και χρόνια έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό ζήτημα, βλέποντας σαν παιχνίδι τις ανθρώπινες ζωές. Συνεχίζει ακάθεκτα να προωθεί μικρές ομάδες μεταναστών σε ολόκληρη την οριογραμμή του Έβρου, τα μέτωπα πλέον είναι πάρα πολλά. Εμείς από την πλευρά μας, αντιμετωπίζουμε το κάθε περιστατικό με απόλυτο επαγγελματισμό, όπως κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια» υπογραμμίζει ο κ. Γιαλαμάς.


Πηγή: thesstoday.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια