Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Προφυλακίστηκαν 2 διακινητές 54 μεταναστών που αποβιβάστηκαν στην Κατταβιά


Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν χθες μετά την απολογία τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας και της Εισαγγελέως Υπηρεσίας, ένας 32χρονος κι ένας 36χρονος, υπήκοοι Αφγανιστάν που συνελήφθησαν από λιμενικούς του Τμήματος Ασφαλείας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου ως οι διακινητές 54 μεταναστών που εντοπίστηκαν την Κυριακή υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε κολπίσκο νοτιοδυτικά της Ρόδου, στην Κατταβιά.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική», το μεσημέρι της 19ης Ιουνίου 2022 το λιμενικό ενημερώθηκε από ιδιώτη ότι ιστιοφόρο σκάφος προσάραξε σε απόκρημνο/δυσπρόσιτο κολπίσκο στην Κατταβιά, το οποίο μετέφερε και αποβίβασε στην παραλία μεγάλο αριθμό μεταναστών.

Από έρευνες, εντοπίστηκαν στην παραλία 56 άτομα και το ιστιοφόρο σκάφος, το οποίο είχε προσαράξει.

Αφού διαπιστώθηκε ότι όλα τα άτομα ήταν καλά στην υγεία τους ξεκίνησε η περισυλλογή και η μεταφορά τους με οχήματα στο Λιμεναρχείο όπου και συνελήφθησαν για παράνομη είσοδο στην χώρα.
Από τις μαρτυρικές καταθέσεις αναγνωρίστηκαν ο πρώτος ως ο κυβερνήτης/ χειριστής του ιστιοφόρου σκάφους και ο δεύτερος ως ο βοηθός του.

Απολογούμενος ο πρώτος κατέθεσε ότι είναι πατέρας δύο παιδιών και λόγω της τεταμένης κατάστασης που επικρατεί στην χώρα του, την έλλειψη ασφάλειας, την παρατεταμένη ένοπλη βία μεταξύ των οργανωμένων κυβερνητικών χωρών και των ένοπλων ομάδων, που δραστηριοποιούνται στο κράτος, η ζωή της οικογένειάς του βρίσκεται σε διαρκή κίνδυνο.

Τα βίαια επεισόδια και η αυξημένη εγκληματικότητα αποτελούν καθημερινότητα, όπως είπε και κάτω από αυτές τις συνθήκες, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράκ και να πάει στην Τουρκία ως πρόσφυγας από τις αρχές του Ιουνίου 2022.

Μπήκε, όπως είπε, στην Τουρκία από το Ιράκ μαζί με τη γυναίκα του και τα δύο ανήλικα παιδιά του με σκοπό να πάει σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης. Μαζί με άλλους Αφγανούς κρύφθηκαν σ’ ένα δάσος στην Κωνσταντινούπολη και εκεί τουςπλησίασε ο Haji Omer και τους είπε ότι θα τον βοηθούσε να φτάσουν στην Ευρώπη, αρκεί να πληρώσουν 4.000 δολάρια ανά κεφάλι για τη μεταφορά.
Είναι όπως είπε πρόσφυγας όπως και όλοι οι υπόλοιποι επιβαίνοντες και δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι είναι ο διακινητής.

Ο δεύτερος, πατέρας ομοίως δύο ανήλικων παιδιών κατέθεσε ακριβώς τα ίδια και ισχυρίστηκε ότι του ζητήθηκαν 21.000 δολάρια ανά κεφάλι για τη μεταφορά, για εκείνον, τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του.
Ως συνήγορος υπεράσπισής τους παρέστη η δικηγόρος κ. Αικατερίνη Βολονάκη.



Πηγή: dimokratiki.gr








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια