Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Υπόθεση Γλυκών Νερών: η δικαστική απόφαση σε πρώτο βαθμό και οι καίριες πτυχές της υπόθεσης - Tης Αγγελικής Καρδαρά


Η πολύ σοβαρή υπόθεση των Γλυκών Νερών αποτέλεσε αντικείμενο εκτεταμένης έρευνάς μας στο Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, με εστίαση στη μιντιακή προσέγγιση και απεικόνισή της, αλλά και στην κοινωνιολογική διερεύνησή της. Η έρευνά μας έχει ολοκληρωθεί και το προσεχές χρονικό διάστημα θα δημοσιευθεί, επομένως θα έχουμε αρκετά ζητήματα να αναδείξουμε.

Ως προς τις δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης σε πρώτο βαθμό, το δικαστήριο στις 15-5-2022 κήρυξε τον 34χρονο πιλότο ένοχο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση τελεσθείσας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, θανάτωσης ζώου συντροφιάς, καθώς και για τα πλημμελήματα της ψευδούς καταγγελίας και της ψευδούς κατάθεσης κατ’ εξακολούθηση. Το δικαστήριο με την απόφασή του απέρριψε κάθε ισχυρισμό του πιλότου περί βρασμού ψυχικής οργής. Η ποινή που του επιβλήθηκε πρωτοδίκως: ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία της συζύγου του και επιπλέον 11 έτη και έξι μήνες για τη θανάτωση του σκύλου και για τις δύο πλημμεληματικές κατηγορίες. Ακόμη το δικαστήριο επέβαλε χρηματική ποινή στον κατηγορούμενο ύψους 21.000 ευρώ.



Σύμφωνα με την αγόρευση της Εισαγγελέως, βάσει του δικαστικού ρεπορτάζ, διαπιστώνουμε ότι η λογική για την απόρριψη όλων των προτεινόμενων ελαφρυντικών στηρίχτηκε σε στέρεα βάση: «Το στοίχημα είναι να μη χάνεται το μέτρο. Αυτό που πρέπει να σεβόμαστε κατά τον χρόνο που πρέπει να εκτιμήσουμε το εάν θα χορηγηθούν ελαφρυντικές περιστάσεις προκειμένου να βγει πιο γρήγορα, πρέπει να σταθμίσουμε και άλλα πράγματα. Είχε μία εξέχουσα επαγγελματική και μια καλή οικογενειακή ζωή. Θεωρώ υπερβολή να λέμε τα εγκλήματα που τέλεσε μια «παραφωνία» στη ζωή του. Ήταν ειδεχθή και σκληρά εγκλήματα. Τι να ακούω ότι είχε ασφαλίσει τη γυναίκα του, όταν τη σκότωσε;», «Στην υπόθεση που εξετάζουμε είμαι απολύτως πεπεισμένη ότι δεν πρέπει να του χορηγηθούν ελαφρυντικά. Θεωρώ αδιανόητο να στηρίξει το δικαστήριο ελαφρυντικές περιστάσεις επειδή ήταν καλός με την οικογένεια του, την οποία στο τέλος εξόντωσε».



Θα σταθώ επίσης σε φράσεις της Εισαγγελέως, όπως έχουν καταγραφεί στο δικαστικό ρεπορτάζ: «Είχε επίγνωση της αδιανόητης σκληρότητας του», «Είναι συγκλονιστικό ότι ο χρόνος που ενήργησε ήταν πολύς και μπροστά στα μάτια του εξελίχθηκαν όλα τα ασφυκτικά συμπτώματα. Κατά την κρίση μου είχε χρόνο να κάνει πίσω βλέποντας τα συμπτώματα της γυναίκας του. Τα 60 δευτερόλεπτα είναι μεγάλος χρόνος για να κάνει πίσω. Δεν λειτούργησε καμία αναστολή. Αρχικά ανέφερε ότι προέβη σε εναγκαλισμό, όχι εύστοχος όρος, μόνο αν δεχτούμε ότι ήταν εναγκαλισμός θανάτου». «Δικαιοσύνη θα αποδοθεί για αυτήν την ανθρώπινη τραγωδία, αλλά δεν θα αποδοθεί ηθική δικαίωση στα θύματα που ζουν: την κόρη και την μητέρα της Καρολάιν» και συμπλήρωσε για τον κατηγορούμενο «έχει την ανάγκη να είναι ο κυρίαρχος των πραγμάτων και όλες οι ενέργειες στρέφονται γύρω από το εγώ του».

Η υπόθεση είχε εξαρχής όλα τα χαρακτηριστικά γυναικοκτονίας, παρά το σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα που χρειάσθηκε για να εξιχνιασθεί. Ως “συγκαλυμμένη γυναικοκτονία” (concealed femicide), αναφέρονται αυτής της μορφής ανθρωποκτονίας στη διεθνή βιβλιογραφία που συνοδεύονται από σκηνοθεσία στον τόπο του εγκλήματος (crime staging) με στόχο τον αποπροσανατολισμό των αρχών, ακριβώς όπως στην υπόθεση των Γλυκών Νερών: “Cases of women’s sudden and unnatural death at home come to mind as potential arenas of concealed femicide warranting special crimino-legal attention and a more nuanced analysis (Geberth 1996; Ferguson 2015). Such cases may fail to attract the attention of prosecutorial authorities and remain unrecognized as such due to successful HSS”. (Βλ. αναλυτικά: ‘The Perfect Murder’: An Exploratory Study of Staged Murder Scenes and Concealed Femicide, Yifat Bitton, Hava Dayan, The British Journal of Criminology, Volume 59, Issue 5, September 2019, Pages 1054–1075, https://doi.org/10.1093/bjc/azz015 Published: 14 May 2019). Η προσπάθεια συγκάλυψης σε αυτή την υπόθεση αποδείχθηκε και το έγκλημα εξιχνιάσθηκε, φέρνοντας στο φως για μία ακόμα φορά το μέγεθος, τη σοβαρότητα και πολυπλοκότητα του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας.

Στο αρχικό στάδιο διερεύνησης της υπόθεσης, πριν από την ομολογία του δράστη, και σε καθαρά ανθρώπινο (και όχι ερευνητικό) επίπεδο υπήρξε μία στιγμή που αμφέβαλα για την ενοχή του, την ημέρα της κηδείας βλέποντας την εικόνα του μωρού που είχε κυριολεκτικά γαντζωθεί στην αγκαλιά του και αναρωτήθηκα “ποιος πατέρας θα είχε τη “δύναμη” να χρησιμοποιήσει το ίδιο του το μωρό στον τόπο του εγκλήματος, βάζοντάς το στην αγκαλιά της μητέρας του, της οποίας είχε τόσο βίαια στερήσει τη ζωή και τη δυνατότητα να κρατήσει ξανά στην αγκαλιά της το πιο πολύτιμο πλάσμα της..;”

Η ζωή όμως μας ξεπερνά και δεδομένου ότι σε αυτή την υπόθεση, σε αντίθεση με τις στερεοτυπικές αντιλήψεις, ο δράστης είχε καλό μορφωτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αξίζει να αναρωτηθούμε το πώς τελικά μπορούμε ως κοινωνία να επενδύσουμε στην ουσιαστική παιδεία που θα ανοίγει δρόμους στη σκέψη, στη ζωή, στις δημιουργικές δράσεις, στο φως…!

Το χαμόγελο της νεαρής Καρολάιν, όπως έχει αποτυπωθεί στις φωτογραφίες της, που της “έκλεψε” με τον πιο σκληρό τρόπο ο σύζυγός της και πατέρας του παιδιού της, ας υπενθυμίζει στην Πολιτεία μας τις ενέργειες, τις δράσεις, τα επιπρόσθετα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία όλων των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Και θα ολοκληρώσω με μία συγκλονιστική φράση που έλαβα τις πρώτες ημέρες διερεύνησης της υπόθεσης από μία γυναίκα που είχε στο παρελθόν υπάρξει θύμα ενδοοικογενειακής βίας “Είναι αυτός. Εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις. Εγώ όμως το ξέρω αυτό το βλέμμα. Είναι το βλέμμα του κακοποιητή”.

Πηγές δικαστικού ρεπορτάζ:

https://www.athensvoice.gr/greece/757677-diki-mpampi-anagnostopoyloy-katapeltis-i-eisaggeleas-zitise-tin-enohi-toy

Η εισαγγελέας για τον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο: “Σκότωσε την Καρολάιν γιατί… | Ελλάδα Ειδήσεις (thetoc.gr)

Ισόβια και 11,5 χρόνια στον Μπάμπη Αναγνωστόπουλο για τη δολοφονία της Καρολάιν (protothema.gr)

Ομόφωνα ένοχος για ανθρωποκτονία και χωρίς ελαφρυντικά ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος (skai.gr)

Η φωτογραφία αντλείται από: HD photo by engin akyurt (unsplash.com)

Πηγή: aggelikikardara.wordpress.com








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια