Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κάρυστος: Κατασχέθηκε από τις ΗΠΑ το φορτίο του πετρελαιοφόρου Pegas



Το πλοίο φέρεται να μετέφερε 700.000 βαρέλια πετρελαίου από το Ιράν, στο οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις.


Οι αμερικανικές αρχές κατέσχεσαν το ιρανικό πετρέλαιο που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Pegas, το οποίο μέχρι πρόσφατα έπλεε με ρωσική σημαία και είχε προσωρινά δεσμευτεί από την Ελλάδα έξω από την Εύβοια στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

Την είδηση μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τρεις πηγές που δεν κατονομάζονται, ανάμεσά τους έναν αξιωματούχο του ελληνικού υπουργείου Ναυτιλίας.

Τον Απρίλιο, οι ελληνικές αρχές δέσμευσαν στο λιμάνι της Καρύστου το Pegas, στο οποίο επιβαίνουν 19 Ρώσοι ως μέλη του πληρώματος, αργότερα όμως το αποδέσμευσαν λόγω «σύγχυσης» για το κατά πόσον οι κυρώσεις καλύπτουν τους ιδιοκτήτες του, αναφέρει το Reuters.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές, οι υπεύθυνοι του πλοίου εμφάνισαν επίσημα έγγραφα από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), βάσει των οποίων προκύπτει ότι η ιδιοκτησία του πλοίου είχε μεταβιβαστεί πριν τον πόλεμο σε εταιρεία που δεν υπόκειται σε κυρώσεις.

Το δεξαμενόπλοιο έπλεε με ρωσική σημαία μέχρι την 1η Μαρτίου, οπότε μετονομάστηκε σε Lana και ύψωσε ιρανική σημαία.



Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης «ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο είναι ιρανικό πετρέλαιο» δήλωσε πηγή του υπουργείου Ναυτιλίας. «Το φορτίο μεταφέρθηκε σε άλλο πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ» πρόσθεσε.


To πετρέλαιο μεταφέρθηκε σε άλλο δεξαμενόπλοιο που προσέγγισε το Pegas (Reuters)

Η εξέλιξη έρχεται μία μέρα αφότου οι ΗΠΑ κατήγγειλαν ότι η Ρωσία υποστηρίζει δίκτυο λαθρεμπορίας ιρανικού πετρελαίου και ξεπλύματος μαύρου χρήματος για λογαριασμό των Φρουρών της Επανάστασης στο Ιράν.

Η κατάσχεση του φορτίου του Pegas επιβεβαιώθηκε από Δυτική πηγή που ανέφερε ότι το πετρέλαιο μεταφέρθηκε στο λιβεριανής σημαίας δεξαμενόπλοιο Ice Energy, το οποίο διαχειρίζεται η ελληνική ναυτιλιακή Dynacom.

Εκπρόσωπος της εταιρείας επιβεβαίωσε ότι το Ice Energy θα μεταφέρει το φορτίο στις ΗΠΑ.

Οργή στην Τεχεράνη

Την Τετάρτη, το κρατικό ιρανικό πρακτορείο IRNA ανέφερε ότι το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε για εξηγήσεις τον επιτετραμμένο της ελληνικής πρεσβείας στην Τεχεράνη, και τόνισε ότι το πλοίο «έφερε σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν σε ελληνικά ύδατα».

Το Pegas ήταν ένα από τα πέντε σκάφη που στοχοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ στις 22 Φεβρουαρίου –δύο ημέρες πριν ξεκινήσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία– στο πλαίσιο των κυρώσεις εναντίον της ρωσικής τράπεζας Promsvyazbank, η οποία σύμφωνα με την Ουάσιγκτον παίζει κρίσιμο ρόλο για τη ρωσική αμυντική βιομηχανία.

Σύμφωνα με την οργάνωση United Against Nuclear Iran (UANI),το Pegas μετέφερε 700.000 πετρελαίου και αναχώρησε από το νησί Σίρι του Ιράν στις 19 Αυγούστου 2021.

Η οργάνωση ανέφερε επίσης ότι το ίδιο πλοίο μετέφερε πέρυσι πάνω από 3 εκατ. βαρέλια ιρανικού πετρελαίου, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος κατέληξε στην Κίνα.

Η κατάσχεση του τάνκερ έρχεται την ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν βρίσκεται σε έμμεσες συνομιλίες με το Ιράν με την ελπίδα αναβίωσης της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, την οποία είχε ακυρώσει η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ.



Πηγή: www.in.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια