Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Ετοιμάζει βέτο η Τουρκία για ένταξη στο ΝΑΤΟ Φινλανδίας και Σουηδίας - Ερντογάν: Δεν θα επαναλάβουμε το λάθος με την Ελλάδα




Προβληματισμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία, εξαιτίας ενός σεναρίου που κυκλοφορεί για τη στάση που θα κρατήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ό,τι αφορά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.



«Δεν βλέπουμε θετικά το θέμα της ένταξης Φινλανδίας – Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, λόγω της Ελλάδας», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δήλωσή του, σημειώνοντας πως η Άγκυρα «δεν θα ξανακάνει το ίδιο λάθος».

Μάλιστα ο Ταγίπ Ερντογάν ενέπλεξε και την Ελλάδα στο θέμα λέγοντας ότι στο παρελθόν το ΝΑΤΟ είχε κάνει το ίδιο λάθος και με την χώρα μας, εννοώντας όταν την ενέταξε το ΝΑΤΟ στο στρατιωτικό του σκέλος ενώ είχε αποχωρήσει το 1974 και την είχε επανεντάξει το 1980.

Αναλυτικά τόνισε: «Παρακολουθούμε επί του παρόντος τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετική διάθεση. Έκαναν λάθη στο ΝΑΤΟ με την περίπτωση της Ελλάδας στο παρελθόν, οι προηγούμενες διοικήσεις του, γνωρίζετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία. Δεύτερον, δεν θέλουμε να διαπράξουμε ένα λάθος. Οι σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ‘ξενώνες’ για τρομοκρατικές οργανώσεις».

Αν τελικά η Τουρκία αποφασίσει να ασκήσει βέτο σε αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αυτό θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό της συμμαχίας και θα δείξει ότι τελικά η στάση της ήρεμης δύναμης που επιχειρεί να εμφανίσει στο ουκρανικό είναι επίπλαστη.

Να σημειώσουμε ότι στην πρόσφατη επίσκεψη της στην Τουρκία, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, ανέφερε πως θα ήθελε να υπάρξει αρραγές μέτωπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, με συνοπτικές διαδικασίες υποστηρίζονταν νωρίτερα ότι θα γίνει η ενταξιακή διαδικασία της Φινλανδίας και της Σουηδίας, εφόσον καταθέσουν το αναμενόμενο επίσημο αίτημα ένταξής τους στο ΝΑΤΟ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο ΑΜΠΕ, οι δύο σκανδιναβικές χώρες αναμένεται να καταθέσουν αίτημα ένταξης στις 17 Μαΐου και αν συμβεί αυτό, η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσχώρησης θα πραγματοποιηθεί το πολύ μέχρι το τέλος του μήνα.


Πηγή: www.eleftherostypos.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια