Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Κατάσχεση ελληνικών πλοίων στο Ιράν: Νέα αντίδραση από τη Βρετανία

Κατάσχεση ελληνικών πλοίων στο Ιράν: Νέα αντίδραση από τη Βρετανία
Photo/Thanassis Stavrakis (Φωτογραφία αρχείου)

Καταδικάζει εκ νέου το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών την κατάσχεση των δύο ελληνόκτητων πλοίων από το Ιράν, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «παραβιάζονται οι θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης ναυσιπλοΐας».

Μετά από τις τελευταίες ενέργειες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το Φορέιν Όφις τοποθετήθηκε για δεύτερη φορά μέσω ανακοίνωσης στην οποία τονίζει:

«Καταδικάζουμε έντονα την κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων στις 27 Μαΐου στον Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Οι ενέργειες του Ιράν αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της ναυτιλίας και παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το πλήρωμα και τα δύο πλοία».


Την ίδια ώρα, έντονη είναι η δυσαρέσκεια και της Αμερικής για την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει την κατάσχεση των πλοίων και δηλώνει ότι «οι ΗΠΑ στέκονται δίπλα στην Ελλάδα».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, ζητεί την άμεση απελευθέρωση των δύο πλοίων. Σε ανάρτηση του Άντονι Μπλίνκεν, καθώς και σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζεται ότι η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παγκόσμια οικονομία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, σύμμαχο-κλειδί στο ΝΑΤΟ και εταίρο μας, απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Έδεσε στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς το ένα τάνκερ

Εν τω μεταξύ, χθες Δευτέρα, ένα εκ των τάνκερ, το «Prudent Warrior», έδεσε με εντολή της Τεχεράνης στο λιμάνι Μπαντάρ Αμπάς, στην περσική πλευρά των στενών του Ορμούζ, ενώ το «Delta Poseidon» παραμένει στη θέση του.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ενδεχομένως θα πραγματοποιηθεί μετάγγιση του πετρελαίου – φορτίου του.

Σημειώνεται πως από το υπουργείο Ναυτιλίας έχει γίνει έντονη σύσταση στα υπό ελληνικής σημαίας πλοία κατά τον διάπλου τους σε Περσικό κόλπο, στενά Ορμούζ, κόλπο Ομάν, να πλέουν κατά το δυνατόν εκτός υδάτων αρμοδιότητας Ιράν.



Πηγή: www.cnn.gr







Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια