Ticker

6/recent/ticker-posts

728x90

Λερναία ύδρα η ακρίβεια στα καύσιμα: Όλα τα σενάρια για την αντιμετώπιση της "χρυσής" αμόλυβδης - Νέες ανατιμήσεις από την άλλη εβδομάδα

Έρχεται διπλό σοκ στα καύσιμα -Ο συνδυασμός "φωτιά" που μπορεί να φτάσει τις τιμές και πάνω από 2,2 ευρώ ανά λίτρο.


Λερναία ύδρα η ακρίβεια: πριν προλάβει να πέσει στην αγορά το χρήμα για την αντιμετώπιση της πολύ υψηλής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, έρχεται το "διπλό σοκ" στα καύσιμα να προκαλέσει νέο πονοκέφαλο στα νοικοκυριά.



Από τη μια το ευρώ να δοκιμάζει χθες ισοτιμία και κάτω από το 1,04 με το δολάριο και από την άλλη το βαρέλι να ανατιμάται χθες πάνω από 4% για να φτάσει και πάλι στα 111 δολάρια. Έτσι, με αυτό τον συνδυασμό "φωτιά" τα 2,2 ευρώ μέση πανελλαδική τιμή δεν είναι δεδομένο ότι θα είναι και το υψηλότερο που θα δούμε αυτή την περίοδο.


Ποια μέτρα εξετάζονται για την ανάσχεση του κύματος ακρίβειας

Στην χθεσινοβραδινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης όπου μετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς της αγοράς –από τα διυλιστήρια μέχρι τα πρατήρια- τέθηκε το θέμα της αυστηροποίησης των ελέγχων ώστε να διερευνηθεί γιατί ειδικά στα νησιά οι τιμές φτάνουν ακόμη και στα 2,6 ευρώ ανά λίτρο.

Ωστόσο το γεγονός ότι για σήμερα και τη Δευτέρα η τιμή διυλιστηρίου (η τιμή χονδρικής) έχει εκτιναχθεί στα 1,692 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη που είναι και τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Σημαίνει ότι την επόμενη εβδομάδα, το πιθανότερο είναι ότι θα δούμε με τους ανεφοδιασμούς των πρατηρίων την μέση πανελλαδική τιμή πάνω και από τα 2,2 ευρώ.

Η κυβέρνηση θέσπισε το fuel pass διαθέτοντας έως και 130 εκατ. ευρώ για να βοηθήσει τα νοικοκυριά στο διάστημα μέχρι και τον Ιούνιο. Ταυτόχρονα, έχει διαθέσει επιπλέον 90 εκατ. ευρώ για να συγκρατήσει την τιμή του πετρελαίου κίνησης κατά 15 λεπτά ανά λίτρο. Φαίνεται όμως ότι η τεράστια ανατίμηση μέσα στις τελευταίες δύο εβδομάδες, έχει απορροφήσει την ενίσχυση πριν αυτή φτάσει καλά-καλά στον καταναλωτή.

Το ενδεχόμενο μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης οριζόντια ή της μείωσης του ΦΠΑ στα καύσιμα δεν φαίνεται να είναι στο τραπέζι παρά την πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση για μέτρα. Το δημοσιονομικό κόστος είναι πολύ μεγάλο και δεν αφήνει περιθώρια για τέτοιου είδους οριζόντιες παρεμβάσεις. Άλλωστε, όπως θα φανεί και στα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού που θα δημοσιευτούν τη Δευτέρα, η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων έχει ήδη αρχίσει να κάνει ζημιά στον προϋπολογισμό.


Εναλλακτικές λύσεις εξετάζονται ήδη και είναι οι εξής:

1. Να γίνει και στην αμόλυβδη μια παρέμβαση αντίστοιχη με αυτή του πετρελαίου κίνησης. Δηλαδή να επιδοτηθεί το διυλιστήριο για να συγκρατήσει την τιμή της αμόλυβδης κατά 15 λεπτά.

Αυτό θα έχει ένα δημοσιονομικό κόστος αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ανά μήνα αλλά μπορεί να βοηθήσει ώστε να τονωθεί και η κίνηση μέσα στην τουριστική περίοδο και να μην "πληγωθεί" το τουριστικό προϊόν της χώρας. Ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο, ακριβώς για να καλυφθεί η ανάγκη στήριξης του τουριστικού προϊόντος, να επιδοτηθεί ειδικά το καύσιμο που επιβαρύνεται με υψηλό μεταφορικό κόστος ώστε να μην εμφανίζονται οι εξωφρενικές τιμές των 2,6 ευρώ ανά λίτρο στα νησιά.

2. Να "ανεφοδιαστούν" οι κάρτες καυσίμων με μια επανάληψη του μέτρου που ενεργοποιήθηκε τον Απρίλιο. Το πλεονέκτημα αυτού του μέτρου, πέραν του ότι ο μηχανισμός είναι ήδη έτοιμος και σε λειτουργία, είναι ότι έχει εισοδηματικό κριτήριο άρα μπορεί να είναι πιο στοχευμένο.

Πηγή: www.thetoc.gr









Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια